Leivadi
Εγγραφή Συχνές Ερωτήσεις Λίστα Μελών Ημερολόγιο Casino Αναζήτηση Σημερινά Μηνύματα Σημείωσε τα forums ως διαβασμένα
Θέματα Εθνικού και Πολιτικού Περιεχόμενου Όλα τα θέματα που αφορούν ήπια Εθνικά και Πολιτικά θέματα

Επιστροφή   InOut > Κοινωνικά και Πολιτικά Θέματα > Θέματα Εθνικού και Πολιτικού Περιεχόμενου
Find All Thanked Posts
Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 21-09-11, 19:41   #1
marios1234
Top Member 
Το avatar του χρήστη marios1234
 
Εγγραφή: 27-08-2009
Περιοχή: Ρόδος
Μηνύματα: 1.090
Thanks: 1.527
Thanked 683 Times in 374 Posts
ΤΑ ΣΥΝ ΚΑΙ ΠΛΗΝ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Συμπεράσματα Μελέτης

Γράφει ο *Αμφικτύων

Η παρούσα μελέτη αποσκοπεί να δώσει αντικειμενικά, τα θετικά και αρνητικά σημεία δύο περιόδων ήτοι:
1/ Της Επτάχρονης Δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967
2/ Της Μεταπολιτεύσεως από το 1974 μέχρι σήμερα.


Εκ προοιμίου δηλώνω ότι η μελέτη δεν αποσκοπεί ν’ αγιοποιήσει τη χούντα , η οποία-αντί οποιουδήποτε τιμήματος -δεν συνάδει στον Ελληνικό λαό, διότι του στέρησε την ελευθερία και τον έβαλε στο ‘γύψο’ . Η σύγκριση γίνεται για να διαφανεί ο τρόπος διαχείρισης των μεν και των δε και ιδία στον τομέα της οικονομίας. Επειδή η μελέτη είναι μακροσκελής και δύσκολο να διαβαστεί παραθέτω τα κυριότερα συμπεράσματα:

Τα θετικά της Χούντας :
Πολιτειακό-Πολιτικό: Κατήργησε τον λαομίσητο θεσμό της Βασιλείας και εγκαθίδρυσε την Αβασίλευτη Δημοκρατία- Έκανε ανοίγματα για εκδημοκρατισμό με την Συμβουλευτική- Αποστασιοποίηση Παπαδόπουλου από τις ΗΠΑ το 1973 –Σχηματισμός κυβέρνησης Μαρκεζίνη(προοίμιο εκδημοκρατισμού)
Οικονομία-Ανάπτυξη: Κατάργηση χρεών στους Αγρότες-Ταχύρυθμη Οικονομική Ανάπτυξη ( 8-10 % ετησίως) -Ισοσκελισμένοι Π/Υ- Ανάξιο λόγου Εξωτερικό Χρέος ( $330 εκατ. Δολαρίων το 1974) –Ισχυρή Δραχμή-Εξόρυξη Πετρελαίου Πρίνου-Ελάχιστα σκάνδαλα- Ανάπτυξη Ναυτιλίας-Χρηστή Διοίκηση( τα περισσότερα στελέχη της χούντας έφυγαν φτωχοί)- Κατασίγαση διχόνοιας και κομματοκρατίας- Εφαρμογή των Νόμων- Ελληνοκεντρική(με δικτατορικές υπερβολές) Παιδεία-Βελτίωση κοινωνικής καταστάσεως-Αύξηση Εξαγωγών-ΑΕΠ-Πνευματική και Πολιτιστική Άνοδος (εξ αιτίας της καταπίεσης)-Πειραιάς βιτρίνα της Μεσογαίου- Ύπαρξη οράματος για καλύτερο μέλλον.
Ένοπλες Δυνάμεις: Εξοπλισμός με σύγχρονα οπλικά συστήματα- Σεβαστά τα Ελληνικά σύνορα .
Δημόσια Έργα: Ανάπτυξη οδικού και ηλεκτρικού δικτύου μέχρι του τελευταίου χωριού-Αθρόα κατασκευή Αθλητικών εγκαταστάσεων -Χρησιμοποίηση ΜΟΜΑ

Τα αρνητικά της Χούντας:

Η Χούντα κήρυξε φανερά τη δικτατορία , αλλά τα μέτρα που έλαβε ήσαν άκρως φιλολαικά
Πολιτικό: Περιστολή άρθρων Συντάγματος –Κατάργηση Ελευθεροτυπίας και Κοινοβουλίου- Αμερικανοκρατία-Μακρόνησος-Βασανιστήρια- Στήριξη πολέμου Ισραήλ κατά Αράβων (Έξη Ημερών)-Απόσυρση Μεραρχίας από Κύπρο- Γεγονότα Πολυτεχνείου- Νοεμβρίου 1973(Προετοιμασία πραξικοπήματος Ιωαννίδη)- ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΙΩΑΝΝΙΔΗ - Πτώση Κυβερνήσεως Μαρκεζίνη -ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΚΑΤΑ ΜΑΚΑΡΙΟΥ- ΤΟΥΡΙΚΙΗ ΑΠΟΒΑΣΗ-Διάλυση Χούντας Ιωαννίδη - ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ-Αρνηση αίτησης συγνώμης.
Οικονομία –Ανάπτυξη: Εισβολή ξένων Τραπεζών-Πολυεθνικών – Αμερικανικά Δάνεια με μακρά περίοδο χάριτος -Μικρής εκτάσεως σκάνδαλα( Esso Papas - Ασλανίδη- Μπαλόπουλου)
Ένοπλες Δυνάμεις: Χουντικοί «Κομισάριοι»-Καταστρατήγηση ιεραρχίας –Ρόλος ΕΣΑ-Βασανιστήρια- Εκκαθαρίσεις Αξιωματικών

Τα θετικά της Μεταπολίτευσης :

Η μεταπολίτευση ενώ είπε ότι επανέφερε τη Δημοκρατία , στην ουσία επανέφερε μια κοινοβουλευτική ολιγαρχία και την ξένη κατοχή(Τρόικα-ΔΝΤ) Το πολίτευμα αυτό δεν έχει σχέση με τη Δημοκρατία , αλλά και τα μέτρα που έλαβε με το Μνημόνιο είναι στο έπακρο αντιλαϊκά και δικτατορικά.
Πολιτικά: Αποκατάσταση δημοκρατικών θεσμών- Πολιτειακό Δημοψήφισμα –Ανακήρυξη Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας-Εισδοχή της Ελλάδος στην διεθνή Κοινότητα –Ένταξη στην Ε.Ε το 1981 και στην Ευρωζώνη το 2000-Ενταξη της Κύπρου στην Ε.Ε
Οικονομία: Αύξηση του ΑΕΠ εκ των Κοινοτικών κυρίως εισροών-Ουδέν αξιόλογο επίτευγμα
Δημόσια Έργα: Μικράς εκτάσεως Έργα βιτρίνας
Αθλητισμός : Διεξαγωγή επιτυχών Ολυμπιακών Αγώνων

Τα Αρνητικά της Μεταπολίτευσης:
Πολιτικά: Φέρει μέρος της ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΑΤΤΙΛΑ ΔΥΟ- Τηρεί κλειστό το Φάκελο της Κύπρου- Έβγαλε τη χώρα από το ΝΑΤΟ- Εξασθένηση της χώρας στα Βαλκάνια και Ε.Ε-Αμφισβήτηση συνόρων από όμορες χώρες – Ίδρυση Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου- Ολέθριος χειρισμός Κυπριακού , Αιγαίου και Σκοπιανού-Εγκατάλειψη Εθνικών διεκδικήσεων σε Βόρειο Ήπειρο- ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΕΩΣ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΑ 12ν.μ – ΜΗ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΑΟΖ- Εγκατάλειψη Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδος –Κύπρου-Ανθελληνικές ενέργειες ‘Ελληνικών’ Κυβερνήσεων- Υιοθέτηση πολιτισμικής Κοινωνίας και Παγκοσμιοποίησης- ΕΙΣΒΟΛΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ- Καταστροφή Κέντρου Αθηνών-Υπογραφή Συνθηκών βλαπτικών για τα εθνικά μας συμφέροντα(Μάαστριχ, Λισσαβώνας, Κοπεγχάγης κ.α) –Διολίσθηση στην Τουρκολαγνεία-Τουρκικό ‘Προτεκτοράτο’-Μονόπλευρη εξωτερική πολιτική(Αμερικανοκρατία)-Παντελής Αδυναμία διεκδίκησης νομίμων εθνικών δίκαιων- Ευτελισμός της Δημοκρατίας –Αχαλίνωτη Ευνοιοκρατία, Κομματοκρατία, Απάτη-Κόμματα= «Συμμορίες» υπέρ ειδικών συμφερόντων-Εγκατάλειψη του λαού- Αποεθνοποίηση & Αφελληνισμός της Ελλάδος-Ληστοκρατία- ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ , ΗΘΙΚΗ & ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΚΑΙ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ –Ξένη Κηδεμονία (Μνημόνιο) –Περιορισμός Ανεξαρτησίας Εθνικής Κυριαρχίας –Εθνική ταπείνωση-Κατάργηση Ελληνικού Κράτους.
Οικονομικά: Αποβιομηχάνιση –Καταστροφή Γεωργίας- Εισβολή Πολυεθνικών Καταστημάτων –Κατάρρευση Ελληνικού Εμπορίου-Είσοδος στην Ευρωζώνη-Το Ευρώ έγινε Δραχμή- Επιβίωση με Δανεικά-Ελλειμματικά ισοζύγια και πλαστοί Π/Υ-Διόγκωση Εξωτερικού Χρέους-Καταστροφή Παραγωγικής βάσεως-Κλοπή Χρηματιστηρίου, Δομημένα Ομόλογα-Καταλήστευση Ασφαλιστικών Ταμείων- Κλοπή και Κατασπατάληση Πακέτων Ε.Ε και Δανείων-Κραιπάλη κατασπατάλησης χρημάτων στους Ολυμπιακούς Αγώνες-ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ- ΥΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΥΣ
Ένοπλες Δυνάμεις –Σώματα Ασφαλείας: Μείωση του Ηθικού –Ύβρεις κατά των Στελεχών-Ακατάλληλα οπλικά συστήματα-ΕΙΣΒΟΛΗ 3,5 ΕΚΑΤ. ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ- Απώλεια υπεροχής στο Αιγαίο .
Συμπεράσματα: Εκ της συγκρίσεως των δύο εποχών διαπιστώνουμε ότι η δικτατορία έκανε απείρως χρηστότερη διαχείριση από εκείνες των κυβερνήσεων της Μεταπολίτευσης . Όμως δεν φταίει η Δημοκρατία για την καταστροφή . Η περίοδος της μεταπολιτεύσεως πόρω απέχει από Δημοκρατία. Η Δημοκρατία έχει αυστηρούς νόμους οι οποίοι παραβιάσθηκαν βαναύσως από τη γενιά των χαφιέδων των τεμπέληδων και των διεφθαρμένων. Επομένως το φταίξιμο δεν είναι της Δημοκρατίας αλλά της Κομματοκρατίας, Κλεπτοκρατίας, Ευνοιοκρατίας, Οικογενειοκρατίας, Ξενοκρατίας και των προσώπων που διαχειρίσθηκαν τα κοινά κατά την Μεταπολίτευση . Η περίοδος της Μεταπολίτευσης θα γραφεί με τα μελανότερα χρώματα στην Ελληνική Ιστορία, διότι βασίσθηκε στο ψέμα, στην απάτη και στην συνωμοσία. Δεν φταίει λοιπόν η Δημοκρατία, αλλά η γενιά του Πολυτεχνείου (με εξαιρέσεις) , η οποία εξαργύρωσε την εξέγερση εκείνη και εμπορευματοποίησε τις Αξίες. Η πιο άχρηστη γενιά της ιστορίας .Φταίνε οι επαγγελματίες "επαναστάτες" , οι επαγγελματίες ‘πολιτικοί ‘, οι κρατικοδίαιτοι ‘συνδικαλιστές’ και οι διαπλεκόμενοι ‘επιχειρηματίες και τα πολιτικά τζάκια ‘ των γνωστών μαφιόζικων «φαμιλιών», του κατεστημένου , των μυστικών υπηρεσιών και του διεθνούς Σιωνισμού . Φταίνε και οι κρατικοδίαιτοι και σκανδαλιάρηδες «Άγιοι Πατέρες» που μένουν αφορολόγητοι . Όλους αυτούς θα τους διώξουν οι αυθεντικοί πατριώτες επαναστάτες της νεώτερης γενιάς. Τα παιδιά που τους στέρησαν το μέλλον. Ξεκίνησε ήδη ο αγώνας της διαδοχής. Εκείνη που δεν κινδυνεύει είναι η Δημοκρατία. Στο τέλος θα επικρατήσει η Άμεση Δημοκρατία. Και τούτο θα γίνει με την αναθεώρηση του Συντάγματος(άρθρα ‘περί ευθύνης υπουργών’ κ.α), την εισαγωγή σε δίκη των κλεπτών και προδοτών και την δήμευση των περιουσιών τους .Όσον αφορά τον γράφοντα προτιμώ τον αγώνα για καλύτερη Δημοκρατία , παρά το γύψο της πιο «επιτυχημένης» δικτατορίας.
ΤΕΛΟΣ

*Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Χρ. Κωνσταντινίδης
μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών
http://amphiktyon.blogspot.com/

Υ.Γ Ο γράφων υπέστη μεταξύ άλλων δυσμενή κρίση το 1967, παρότι διέθετα όλα τα προς τούτο προσόντα , διότι αρνήθηκα να προσχωρήσω στη χούντα το πρωί της 21ης Απρ, όταν φοιτούσα στην Ανωτέρα Σχολή Πολέμου.
Περισσότερα: http://www.schizas.com/site3/index.php?option=com_ccboard&view=postlist&forum=27&topic=277&Itemid=368#ixzz1YbYUrJUb

schizas
marios1234 is offline   Απάντηση με παράθεση Share on facebook
Παλιά 21-09-11, 19:43   #2
marios1234
Top Member 
Το avatar του χρήστη marios1234
 
Εγγραφή: 27-08-2009
Περιοχή: Ρόδος
Μηνύματα: 1.090
Thanks: 1.527
Thanked 683 Times in 374 Posts
Εγώ φεύγω. Αυρίο πάλι.
marios1234 is offline   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 21-09-11, 19:44   #3
Τεράστιος
 
Μηνύματα: n/a
Τι να συζητάμε τώρα;

ίναι σαν να κάνουμε σύγκριση τροπαίων της Μπαρτσελόνα και του Ποσειδώνα Μηχανιώνα.
  Απάντηση με παράθεση
The Following User Says Thank You to For This Useful Post:
marios1234 (21-09-11)
Παλιά 21-09-11, 20:39   #4
Δημήτρης
Top Member
 
Το avatar του χρήστη Δημήτρης
 
Εγγραφή: 08-11-2009
Περιοχή: Ηράκλειο
Μηνύματα: 20.328
Thanks: 4.327
Thanked 11.567 Times in 6.364 Posts
Ωραίος ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Χρ. Κωνσταντινίδης.....

Μοιάζει αυτού που όταν τον ρωτήσατε ποιο είναι το βασικό σου αρνητικό στοιχείο, απαντά: "το ότι είμαι νέος, όμορφος, ειλικρινής και μετριόφρων"...
__________________
.
.

MEMENTO **** VIVERE
Δημήτρης is offline   Απάντηση με παράθεση
The Following 3 Users Say Thank You to Δημήτρης For This Useful Post:
evantigger (22-09-11), NovaLacertae (22-09-11), ovelix21 (22-09-11)
Παλιά 21-09-11, 20:48   #5
Τεράστιος
 
Μηνύματα: n/a
Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Δημήτρης Εμφάνιση μηνυμάτων
Ωραίος ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Χρ. Κωνσταντινίδης.....

Μοιάζει αυτού που όταν τον ρωτήσατε ποιο είναι το βασικό σου αρνητικό στοιχείο, απαντά: "το ότι είμαι νέος, όμορφος, ειλικρινής και μετριόφρων"...
Γιατί το λες αυτό;
Δεν έγινε ποτέ πολιτικός.
  Απάντηση με παράθεση
Παλιά 21-09-11, 21:00   #6
Δημήτρης
Top Member
 
Το avatar του χρήστη Δημήτρης
 
Εγγραφή: 08-11-2009
Περιοχή: Ηράκλειο
Μηνύματα: 20.328
Thanks: 4.327
Thanked 11.567 Times in 6.364 Posts
Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Τεράστιος Εμφάνιση μηνυμάτων
Γιατί το λες αυτό;
Δεν έγινε ποτέ πολιτικός.
Ξέχασα να πω ότι δεν τον ξέρω τον κύριο και δεν διάβασα όλο το άρθρο.

Άρχισα να διαβάζω το τμήμα με τα αρνητικά της χούντας και σταμάτησα όταν διάβασα αυτό:

Παράθεση:
Τα αρνητικά της Χούντας:
Η Χούντα κήρυξε φανερά τη δικτατορία , αλλά τα μέτρα που έλαβε ήσαν άκρως φιλολαικά
Όπως λέμε: "το μεγάλο μου ελάττωμα είναι ότι είμαι καλός και πονόψυχος"....
__________________
.
.

MEMENTO **** VIVERE
Δημήτρης is offline   Απάντηση με παράθεση
The Following 2 Users Say Thank You to Δημήτρης For This Useful Post:
marios1234 (21-09-11), NovaLacertae (22-09-11)
Παλιά 21-09-11, 21:05   #7
Τεράστιος
 
Μηνύματα: n/a
Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Δημήτρης Εμφάνιση μηνυμάτωνΌπως λέμε: "το μεγάλο μου ελάττωμα είναι ότι είμαι καλός και πονόψυχος"....


Αυτό το δήλωσαν οι πολιτικοί της μεταπολίτευσης.

Η χούντα έλεγε...."βγάλτε το σκασμό να ζήσετε καλά".

Και ζούσαμε...

Και όταν είπε..."σε 2 μήνες κάνουμε εκλογές και τώρα που σταθεροποιήσαμε το ότιι ζείτε καλά μπορείτε να φωνάξετε".

Και την έριξαν...

Και μετά ήρθαν οι μέλ....εεεε...οι σφήγκες.
  Απάντηση με παράθεση
The Following User Says Thank You to For This Useful Post:
marios1234 (21-09-11)
Παλιά 21-09-11, 21:14   #8
Δημήτρης
Top Member
 
Το avatar του χρήστη Δημήτρης
 
Εγγραφή: 08-11-2009
Περιοχή: Ηράκλειο
Μηνύματα: 20.328
Thanks: 4.327
Thanked 11.567 Times in 6.364 Posts
Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Τεράστιος Εμφάνιση μηνυμάτων
Αυτό το δήλωσαν οι πολιτικοί της μεταπολίτευσης.

Η χούντα έλεγε...."βγάλτε το σκασμό να ζήσετε καλά".

Και ζούσαμε...

Και όταν είπε..."σε 2 μήνες κάνουμε εκλογές και τώρα που σταθεροποιήσαμε το ότιι ζείτε καλά μπορείτε να φωνάξετε".

Και την έριξαν...

Και μετά ήρθαν οι μέλ....εεεε...οι σφήγκες.
Αυτό είναι δική σου εκτίμηση, μπορείς να πιστεύεις ότι θες.

Εγώ σχολιάζω το άρθρο του χουντικού βρε....
__________________
.
.

MEMENTO **** VIVERE
Δημήτρης is offline   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 21-09-11, 22:22   #9
Τεράστιος
 
Μηνύματα: n/a
Για να σταματήσω εν τη γεννέση τους υποψίες,θεωρίες και χαρακτηρισμούς θα ανοίξω ένα νήμα αντιγράφοντας ένα νήμα δικό μου,3ετίας,στο οποίο περιγράφω την οικογενειακή μου και όχι μόνο κατάσταση επί Πολυτεχνείου.

Θα θυμηθεί πολλά κι ο φίλος μου ο Μάριος.

http://www.inout.gr/showthread.php?t=89009

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Τεράστιος : 21-09-11 στις 22:36.
  Απάντηση με παράθεση
Παλιά 22-09-11, 02:48   #10
RedGreek
Συντάκτης - Συντονιστής 
Το avatar του χρήστη RedGreek
 
Εγγραφή: 10-01-2009
Περιοχή: Θεσσαλονικη
Ηλικία: 45
Μηνύματα: 15.004
Thanks: 14.587
Thanked 18.473 Times in 7.734 Posts
Το αρθρο θα το διαβασω αργοτερα λογω ελλειψης χρονου.

Τα θετικα της χουντας ηταν οτι εβλεπες τον εχθρο, φορουσε στολη.
Σημερα δεν μπορουν οι πολλοι να τον αναγνωρισουν.

Ηξερες οτι λαμβανεις συγκεκριμενη και ελεγχομενη ενημερωση και αναλογως εκρινες.
Σημερα οι πολλοι θεωρουν οτι εχουμε πλουραλισμο.

Ηξερες οτι δεν μπορεις να εκφερεις αποψη δημοσια.
Σημερα μπορεις να μιλας οσο θελεις. Απλα δεν θα σε ακουσει ποτέ κανεις...

Εαν εβγαιναν 200.000-300.000 χιλιαδες κοσμου στο Συνταγμα πιθανοτατα θα ετριζαν τα θεμελια της.
Σημερα θα παραστησουν οτι ετριξαν και με τους δημοκρατικους μηχανισμους που εχουν αναπτυξει θα σε συντριψουν χωρις να πεσει τουφεκια.

Να μην μακρυγορησω συνεχιζοντας, αρκουν τα παραπανω.
__________________
RedGreek is offline   Απάντηση με παράθεση
The Following 3 Users Say Thank You to RedGreek For This Useful Post:
Kvelertak (22-09-11), marios1234 (22-09-11), Τεράστιος (22-09-11)
Παλιά 22-09-11, 08:20   #11
NovaLacertae
Top Member 
Το avatar του χρήστη NovaLacertae
 
Εγγραφή: 15-12-2009
Περιοχή: Athens
Μηνύματα: 1.359
Thanks: 12.555
Thanked 2.666 Times in 1.006 Posts
Οικονομικές σχέσεις και μηχανισμοί κατά τη διάρκεια της δικτατορίας

Να ένα ενδιαφέρον άρθρο που ανέβασε ο ovelix στις 11-8-2011 όπου αποσαφηνίζει πολλά πράγματα και διαλύει τους (όποιους) μύθους...

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο ovelix21 Εμφάνιση μηνυμάτων
Βασική και καταστατική προϋπόθεση όταν τίθεται υπό συζήτηση η οικονομική πολιτική της Χούντας είναι να διευκρινιστεί ότι, παρά τις επί τω χειρίστω τροποποιήσεις που επέφερε, ήταν απόλυτα εναρμονισμένη με τις οικονομικές στρατηγικές που δρομολογήθηκαν όλη τη μεταπολεμική περίοδο.

Στην ουσία επρόκειτο για την εφαρμογή ενός σχεδιασμού που εγκαινιάστηκε με το σχέδιο Μάρσαλ και μορφοποιήθηκε από τις οικονομικές προτεραιότητες μιας ελληνικής αστικής τάξης, όπως αυτή προέκυψε δυνάμει των συνθηκών που επικράτησαν στην Κατοχή και τον Εμφύλιο και η οποία δρομολόγησε έναν συγκεκριμένο τύπο ανάπτυξης, ιδίως από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 και μετά. Αυτές προσδιορίστηκαν από την πρόσδεση της ελληνικής οικονομίας στις σχέσεις εξάρτησης που οικοδόμησε ο διεθνής καπιταλισμός στις μεταπολεμικές δεκαετίες.

Με αυτήν την έννοια, το καθεστώς εκτεταμένων και σκανδαλωδών εν πολλοίς φορολογικών «διευκολύνσεων» που επέκτεινε η χούντα (ΝΔ 916/1971) βασίστηκε στο νόμο 4171 του 1961 περί κινήτρων οικονομικής ανάπτυξης, τις βασικές ρυθμίσεις του οποίου ανανέωσε. Ο νόμος 2687 του 1953 «περί επενδύσεως και προστασίας κεφαλαίων εξωτερικού» εξελίχθηκε με ενδιάμεσες τροποποιήσεις (1961,1965) στο νόμο 608/1970 της χούντας περί «εταιριών επενδύσεων χαρτοφυλακίου», ο οποίος και αποθέωσε την εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας και εδραίωσε ένα καταναλωτικό μοντέλο ανάπτυξης συναρτημένο με την επέκταση των υπηρεσιών χωρίς ανταγωνιστικό μεταποιητικό τομέα αλλά ως επί το πλείστον βασισμένο σε μονάδες συναρμολογήσεων, παραγωγής ελαφρών καταναλωτικών αγαθών και πρωτογενούς κατεργασίας πρώτων υλών χωρίς καθετοποίηση της παραγωγής, ιδίως στη μεταλλουργία. Το ίδιο συνέβη με την πολιτική των συμβάσεων του ελληνικού κράτους με ξένες ιδίως εταιρίες. Επρόκειτο για συμβάσεις, όπως αυτή της «Ολυμπιακής», που υπεγράφη στα 1956 και παραχωρούσε δεκάδες προνόμια εκμετάλλευσης των αεροπορικών μεταφορών, η οποία, μεταξύ άλλων, στα 1971 απέδωσε τη δυνατότητα στον Ωνάση για την προμήθεια αεροπλάνων με πλήρη απαλλαγή των αγορών αυτών από οποιοδήποτε φόρο ή εισφορές υπέρ του δημοσίου.

Το ίδιο καθεστώς αναπαρήγαγε και επέκτεινε η χούντα και με τις προδικτατορικές συμβάσεις του αμίαντου (Εταιρία Μεταλλεία Βορείου Ελλάδος), του Νιάρχου για τα ναυπηγεία, του Τ. Πάππας για τα διυλιστήρια, ή με τη σύμβαση με την Πεσινέ για το αλουμίνιο κ.λπ. Μάλιστα, για τη σχέση αυτή των προδικτατορικών συμβάσεων και αυτών της χούντας η πιο χαρακτηριστική περίπτωση ήταν του Πάππας και της «ΕΣΣΟ»: η σύμβαση του 1962 ήταν τόσο σκανδαλώδης ώστε για να χρυσωθεί το χάπι επιβλήθηκε στην εταιρία ως συμβατική υποχρέωση να δημιουργήσει 5-6 γεωργικές βιομηχανίες, στη δημιουργία των οποίων ποτέ δεν προχώρησε. Η χούντα στα 1972 απάλλαξε και τυπικά την εταιρία από τις υποχρεώσεις αυτές, με αντιστάθμισμα τη δημιουργία ενός εργοστασίου εμφιάλωσης της Κόκα-Κόλα στην Ελλάδα.

Δανειακή και οικονομική εξάρτηση

Την ίδια στιγμή επιταχύνθηκε η διαδικασία δανειακής εξάρτησης της χώρας. Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος μόνο την πενταετία 1967-1971 εισήχθησαν στην Ελλάδα 550,8 εκατ. δολάρια στον ιδιωτικό τομέα και 602,2 εκατ. με τη μορφή δανείων στο δημόσιο. Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της επιτάχυνσης της πρόσδεσης στις δομές εξάρτησης που συγκροτήθηκαν αρκεί να σημειωθεί ότι τα κρατικά αυτά δάνεια αντιπροσώπευαν το 90% του συνολικού εξωτερικού δημοσίου χρέους της χώρας μέχρι την περίοδο εκείνη.

Μόνο η επιβάρυνση σε επίπεδο χρεολυσίων υπερδιπλασιάστηκε μέσα στα 5 αυτά χρόνια, συνιστώντας περίπου το μισό των κεφαλαίων που κάθε χρόνο εισήχθησαν ως δάνεια. Έτσι, μεταξύ του 1968 και του 1971 τα χρεολύσια αυξήθηκαν από 35,5 εκατ. δολάρια σε 51,6 εκατ. για να δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερες υποχρεώσεις στα 3 επόμενα χρόνια. Η συντριπτική πλειοψηφία των χρημάτων αυτών κατευθύνθηκαν στις ΗΠΑ (το 48%). Μάλιστα, για να μην εμφανίζεται άμεσα το ελληνικό δημόσιο ως οφειλέτης, τη λήψη των δανείων διαμεσολαβούσε η Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία μέσα σε ένα χρόνο, από τα μέσα του 1973 ως την πτώση της χούντας, δανείστηκε 688 εκατ. δολάρια και έτσι αυξήθηκε το εξωτερικό χρέος κατά 20 δισεκατομμύρια δραχμές. Την περίοδο 1967-1972 το 38,6% των 2.070 εκατ. δολαρίων που εισήχθησαν, και λίγο αργότερα το 50% περίπου, έφευγε από τη χώρα ως τόκοι, μερίσματα και κέρδη.

Συνολικά το ύψος των αμερικανικών τοποθετήσεων κάθε μορφής στην Ελλάδα μέχρι και τις αρχές του 1973, αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, πρέπει να υπολογίζεται σε 400.000.000 δολάρια ενώ οι εμπορικές σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ ξεπέρασαν το ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Από τη Γαλλία εισήχθησαν περίπου 230.000.000 ενώ μέχρι το 1973, με στοιχεία του Γερμανο-ελληνικού Επιμελητηρίου, η Δυτ. Γερμανία είχε επενδύσει περίπου 60 εκατ. δολάρια, όμως ήταν η πρώτη χώρα σε αριθμό εταιριών γερμανικών συμφερόντων στη χώρα με 30 θυγατρικές εταιρείες διεθνών γερμανικών επιχειρήσεων, 80 επιχειρήσεις γερμανικών συμφερόντων και 40 τεχνολογικής συνεργασίας με ελληνικές.

Προστασία του κεφαλαίου

Στον τομέα προάσπισης των συμφερόντων του ιδιωτικού κεφαλαίου επιχειρήθηκε μια εκτεταμένη παρέμβαση στην αγορά, πάλι στα πλαίσια της προδικτατορικής λογικής. Φοροαπαλλαγές, διπλασιασμός της κρατικής κάλυψης των αποσβέσεων, απελευθέρωση της τραπεζικής χρηματοδότησης από το Σεπτέμβριο του 1968, συνταγματική προστασία για την εγκατάσταση αλλοδαπών εμποροβιομηχανικών εταιριών με πλήρης φοροαπαλλαγές μέχρι και επί του χαρτοσήμου (Άρθρο 23 του Συντάγματος 1968-1973), παρεμβάσεις του δημοσίου για απαλλοτριώσεις και δωρεάν παράδοση γης στις ιδιωτικές εταιρίες (π.χ. 3.000 στρέμματα στην Πάχη Μεγάρων, 1.000 στρέμματα στην Ελευσίνα για «Στραν» και «Πετρόλα»). Επιπλέον, χαριστικές συμβάσεις για δημόσια έργα με ξένες εταιρίες χωρίς μελέτες, ελαστικότητα στις υπερβάσεις προϋπολογισμού που ξεπερνούσαν το 50%, εγγυήσεις και συγκρότηση κοινοπραξιών με ξένους χρηματοπιστωτικούς οίκους για την παροχή δανείων προς το δημόσιο, επιδότηση επιτοκίων του ιδιωτικού δανεισμού.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παράδειγμα της κατάστασης αυτής ήταν το δάνειο της ΔΕΗ από την Boston Corporation και την Deutsche Bank που υπερχρέωσε την εταιρία. Το 1972 η ΔΕΗ συνήψε δάνεια 20 εκατομμυρίων δολαρίων από τις δύο τράπεζες και ορισμένες άλλες με επιτόκιο 8,25%. Την επόμενη χρονιά, με τις ίδιες βασικά τράπεζες, συνήψε νέο δάνειο 60 εκατομμυρίων δολαρίων αλλά με επιτόκιο 10%. Εκτός αυτών, υπέγραψε και συμβόλαιο με τη Siemens για τη δημιουργία 5 κέντρων διανομής ρεύματος αξίας 26.000.000 δολαρίων και πήρε δάνειο από γερμανική τράπεζα για να καλύψει τις υποχρεώσεις της. Και αυτά πλέον των δανείων που ελήφθησαν την ίδια περίοδο για τα λιγνιτωρυχεία της Πτολεμαϊδας και ήταν της τάξης των 100.000.000 δολαρίων προκειμένου να καλυφθούν οι απαιτήσεις των γαλλικών εταιριών που ανέλαβαν το έργο. Από αυτά η χώρα εισέπραξε στην πραγματικότητα μόνο 18.000.000 μετρητά, όσα και οι αμοιβή των τεχνικών εταιριών που εκπόνησαν τις μελέτες.

Να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ξένων κεφαλαίων που εισήχθησαν ήταν φτηνές επενδύσεις κατώτερης τεχνολογίας που διατηρούσαν ένα πολύ χαμηλό επίπεδο παραγωγικότητας της εργασίας ή διοχετεύτηκαν σε τρεις μόνο βιομηχανικούς τομείς (χημικά, αλουμίνιο και διύλιση πετρελαίου). Η χούντα υλοποίησε στο ακέραιο τη συμμαχία του μεταπρατικού ελληνικού κεφαλαίου, οι επενδύσεις του οποίου στη μεταποίηση ήταν στο 13% των συνολικών επενδύσεων, με τμήματα του διεθνούς που προσανατόλισαν την οικονομική ζωή της χώρας στα στενά συμφέροντα του τουριστικού, του οικοδομικού και του ναυτιλιακού κεφαλαίου. Είναι ενδεικτικό αυτό που έγινε με την οικοδομή: καταργήθηκε ο φόρος υπεραξίας επί των ακινήτων και προσφέρθηκε αθρόα δανειοδότηση κατασκευαστών και αγοραστών για κατοικίες. Το αποτέλεσμα ήταν να απορροφήσει ο τομέας αυτός, με χαμηλής παραγωγικότητας επενδύσεις, το σύνολο των άλλων δραστηριοτήτων και τους πόρους της χώρας και να εξαφανίσει κάθε ιδέα χωροταξικού σχεδιασμού.

Ανάλογου «αναπτυξιακού» προτύπου ήταν και τα φαινόμενα με τις συμβάσεις με την εταιρία «Μακντόναλτ» για την διάνοιξη της Εγνατίας Οδού, που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε, αν και πληρώθηκε από το κράτος, η σύμβαση με τη «Λίττον» που ανέλαβε την οικονομική ανάπτυξη της Πελοποννήσου και σύντομα αποσύρθηκε αφού ιδιοποιήθηκε όλες τις εγγυήσεις του ελληνικού κράτους, οι συμβάσεις με σειρά αμερικανικών πετρελαϊκών εταιριών όπως η «Οσεάνικ», η «Έσσο Στάνταρτ Όιλ», η «Τέξακο» κ.λπ., οι οποίες αφότου πήραν κρατικά χρήματα αποσύρθηκαν σε σύντομο διάστημα, χωρίς καμία επίπτωση. Τα ίδια συνέβησαν και με σειρά άλλων μικρότερων συμβάσεων, όπως η σύμβαση με την Στάγιερ-Ντρέμλερ για την ίδρυση βιομηχανίας παραγωγής ελκυστήρων, φορτηγών και μοτοποδηλάτων, όπου με τον πρώτο ισολογισμό της στα 1973 διαπιστώθηκε ότι η εταιρία δεν είχε καν καταθέσει το μερίδιο της στο μετοχικό κεφάλαιο της κοινής εταιρίας με την ΕΤΒΑ, ενώ αποκαλύφθηκε ότι η εταιρία εισήγαγε έτοιμα τρακτέρ από την Αυστρία –και δεν τα παρήγαγε στην Ελλάδα– επιβάλλοντας την πώληση τους βάσει της σύμβασης που είχε υπογράψει μέσω δανειοδότησης των αγροτών από την Αγροτική Τράπεζα. Της ίδιας μορφής ήταν και η σύμβαση του ελληνικού κράτους της 16 Οκτωβρίου 1972 με τη «Νεστλέ» που παρέδωσε στην εταιρία αυτή το μονοπώλιο της εσωτερικής αγοράς γάλακτος για 30 χρόνια.

Αξίζει ενδεικτικά να αναφερθεί η περίπτωση της αμερικανικής εταιρίας «Μακντόναλντ» και της σύμβασης του 1969: για να διανοιχτεί η Εγνατία Οδός από το συνολικό κόστος των 150.000.000 δολαρίων που προϋπολογίστηκε, η Ελλάδα υποχρεούνταν ως μερίδιο της να καταβάλει τα 45.000.000. Όμως επειδή η «Μακντόναλτ» δεν είχε δικά της κεφάλαια, θα την διευκόλυνε το ελληνικό δημόσιο με την παροχή κρατικών ομολόγων αξίας 80.000.000. Δηλαδή η αμερικανική εταιρία θα δαπανούσε μόνο 25.000.000 δικά της χρήματα. Αξιοσημείωτο με βάση τη σύμβαση θα έπαιρνε ως αμοιβή για τις υπηρεσίες της το 14% του κόστους όλου του έργου, δηλαδή 21.000.000 δολάρια. Με άλλα λόγια θα έβαζε δικά της κεφάλαια μόνο 4.000.000 δολάρια ενώ θα εκμεταλλευόταν το έργο για 30 χρόνια. Το έργο δεν πραγματοποιήθηκε αφού οι Αμερικανοί, που είχαν αναθέσει υπεργολαβικά, το έργο σε ελληνικές τεχνικές εταιρίες, δεν εξασφάλισαν ούτε τα ελάχιστα αυτά κεφάλαια. Σημείωση: η ατυχής αυτή σύμβαση με την απίθανη αυτή εταιρία στοίχισε στο κράτος 1 ½ δισεκατομμύριο δραχμές.

Στα τέλη του 1973, 1.000 ανώνυμες εταιρίες με ξένα κεφάλαια λειτουργούσαν επωφελούμενες από την απουσία ελέγχων και ένα ανεξέλεγκτο καθεστώς υπερτιμολογήσεων και υποτιμολογήσεων. Τα έσοδα των βιομηχανικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν στα 1972 κατά 32,6% και μέσο ετήσιο ρυθμό 5ετίας 17,5%, που ήταν προφανώς ακόμη μεγαλύτερος αφού στην πραγματικότητα, ιδίως στο βιομηχανικό κλάδο, δεν δηλώνονται τα πραγματικά κέρδη. Την ίδια στιγμή γιγαντώνεται η τραπεζική πίστη και στη διετία 1971-1973 τριπλασιάζεται η ανάληψη βιομηχανικών μετοχών και ομολογιών από τράπεζες, συντελώντας στην τραπεζική επικυριαρχία του όλου πλαισίου κεφαλαιοκρατικής συγκρότησης της χώρας. Να σημειωθεί ότι μόνο ο Όμιλος Τραπεζών του συγκροτήματος Ανδρεάδη είχε τέτοια κέρδη και γιγάντωση ώστε περιελάμβανε την Εμπορική, την Ιονική, την Τράπεζα Επενδύσεων, την Τράπεζα Αττικής, την Τράπεζα Πειραιώς, εκτός από σειρά άλλων εταιριών οικονομικού χαρτοφυλακίου.

Συμπίεση του εργατικού κόστους

Εκεί όμως που αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτελεσματική η χούντα, προδιαγράφοντας και το μέλλον των εργασιακών σχέσεων, ήταν να καθηλώσει το εργασιακό κόστος, απαγορεύοντας τις απεργίες και νομιμοποιώντας απαιτήσεις για ληστρική εκμετάλλευση της εργασίας. Έτσι, οι μισθοί στην τριετία 1968-1971 αυξήθηκαν κατά 8%, όταν τα κέρδη κατά 18%, ενώ τις επόμενες χρονιές, όταν η διεθνής κρίση εκδηλώθηκε, η χούντα απλά πολλαπλασίασε τα κέρδη του κεφαλαίου στο 32% και περιόρισε τους μισθούς στο 6% του καταβεβλημένου κεφαλαίου. Σε επίπεδο παραγωγικότητας της εργασίας ιδίως από το 1969 και μετά η παραγωγικότητα εργασίας ανέβηκε στο 11,6% ενώ ο μέσος πραγματικός μισθός έπεσε στο 6,9%, ενώ το 1973 με παραγωγικότητα εργασίας στο 8,4% ο μέσος πραγματικός μισθός έπεσε στο 1,5%, τη στιγμή, μάλιστα, που το ονομαστικό κόστος εργασίας ανέβηκε στο 8,1 από το -0,2% που ήταν στα 1971.

Βεβαίως, στα πρώτα χρόνια η σχέση της μέσης ετήσιας ανόδου των ωρομισθίων και των τιμών ειδών κατανάλωσης ήταν 8 προς 2 και ο μέσος πραγματικός μισθός 2 μονάδες μεγαλύτερος του ύψους της παραγωγικότητας της εργασίας (στα 1968 στο 9,5%), φαινόμενο που εμφανίστηκε και σε άλλες χώρες την ίδια περίοδο υπό χουντική διακυβέρνηση, όπως στην Ισπανία, γεγονός που κατά τον Πουλαντζά εξηγεί και την απουσία σημαντικών εργατικών αγώνων στην πρώτη αυτή φάση. Όμως, ειδικά μετά τα 1971, με την εκτίναξη του πληθωρισμού σε πρωτοφανή επίπεδα, (το 1972 ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξάνεται κατά 4,3%, το 1973 κατά 15,5% και το 1974 κατά 26,9%) και την ανεργία να υπερδιπλασιάζεται σε ετήσια βάση, η συμπίεση στην αγοραστική δύναμη των εργαζομένων ήταν αλύπητη. Αλλά και στις φάσεις που δουλειά φαινόταν να υπάρχει, η αξία της εργατικής δύναμης ήταν πολύ χαμηλή. Το πόσο χαμηλή φαίνεται από το γεγονός ότι, ακόμα και τη στιγμή που εμφανιζόταν στις εκθέσεις ως χαμηλός ο δείκτης ανεργίας, η εξωτερική μετανάστευση αυξανόταν συνέχεια. Μόνο την περίοδο 1968-1971 έφυγαν ως μετανάστες συνολικά 297.500 άτομα.

Πέρα από τα χαμηλά επίπεδα των μισθών, η χούντα συμπίεσε στα όρια του και τον έμμεσο μισθό. Καταρχήν πάγωσε τις περισσότερες οφειλές προς το ΙΚΑ των εργοδοτών, μειώνοντας τις εισφορές τους κατά 20% για σειρά επιχειρήσεων, ιδίως των μεταλλευτικών επιχειρήσεων, των βιομηχανιών σιδήρου και χάλυβα αλλά και των τουριστικών εκμεταλλεύσεων (ΝΔ 1377/1973). Και ενώ μείωσε τις ασφαλιστικές εισφορές καταληστεύοντας τα ασφαλιστικά ταμεία, στην ουσία εμφανίστηκαν ασφαλιστικές ιδιωτικές εταιρίες που κερδοσκοπούσαν σε ένα περιβάλλον, όπου με απόφαση της νομισματικής της επιτροπής του 1969 απελευθερώθηκε η τραπεζική αγορά, διευκολύνοντας τους τραπεζίτες να ασκούν ανεξέλεγκτη πιστωτική πολιτική και να απαιτούν στήριξη στην ουσία από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.

Απέμειναν μόνο, και αυτά για να εξασφαλίσει η χούντα μια κάποια κοινωνική στήριξη, η άναρχη και ευνοιοκρατική χρηματοδότηση, τμημάτων της μικροαστικής τάξης και των συνεταιριστικών βιοτεχνιών. Έτσι, δημιουργήθηκε σωρεία μικρών παραγωγικών μονάδων χωρίς δυνατότητες επιβίωσης, ιδίως της οικοδομικής και τουριστικής δραστηριότητας, εξαρτημένες από τους υψηλόβαθμους υπαλλήλους της χούντας, όσο και μορφές επιλεκτικής παραγραφής χρεών και απόδοση μικροϊδιοκτησιών σε αγρότες και συνεταιριστικές ενώσεις, που δημιούργησαν μια ακραία πελατειακή νοοτροπία. Την ίδια στιγμή, βέβαια, που το μέσο αγροτικό εισόδημα συρρικνωνόταν ραγδαία για να αγγίξει τα χαμηλά επίπεδα της προηγούμενης δεκαετίας στα 1972.

Οι άμεσες συνέπειες

Η παροχή «κινήτρων» προς το κεφάλαιο από τη χούντα προκάλεσε μια γενική οικονομική αναρχία, που αρχικά εκδηλώθηκε τον πρώτο χρόνο της δικτατορίας με πτώση του ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης που μειώθηκε κατά 3% σε σχέση με την προδικτατορική περίοδο, φαινομενική ανάκαμψη τα δύο επόμενα χρόνια, για να αποδιαρθρωθεί οικονομικά η χώρα από το 1971 και μετά. Όταν εκδηλώθηκε η διεθνής κρίση του 1971 στην Ελλάδα, απλώς επιβεβαιώθηκε πλήρως, και χωρίς καμία αντίσταση, η διαδικασία απρόσκοπτης εξαγωγής των συνεπειών της διεθνούς κρίσης από τις ισχυρές χώρες στις εξαρτημένες, ιδίως στον τομέα του πληθωρισμού και της ανεργίας. Για αυτό και η Ελλάδα στα 1973 εμφάνισε το ρεκόρ πληθωρισμού στην Ευρώπη με 30%, μαζί με την Πορτογαλία, ενώ η ανεργία υπερδιπλασιάστηκε μέσα σε δύο χρόνια.

Αποτυγχάνοντας δε πλήρως στην απόπειρα σταθεροποίησης που υποσχέθηκε η χούντα, σε ένα ακραία υπονομευμένο πεδίο από ανεξέλεγκτους επενδυτές και μια νέα γενιά κεφαλαιοκρατών που πλούτισαν απότομα, χωρίς πραγματική παραγωγική βάση, η οικονομία της χώρας δεν απέφυγε την κατάρρευση.
Όταν λοιπόν, στο διεθνές πρόβλημα προστέθηκε η πετρελαϊκή κρίση του 1973, εξαιτίας του Ισραηλοαραβικού πολέμου του Yom Kippur, γεγονός που επιτάχυνε την εκδήλωση των συνεπειών της κρίσης υπερσυσσώρευσης που βρισκόταν σε εξέλιξη, ήταν σχεδόν αδύνατο να τιθασευτούν οι επιπτώσεις της στην Ελλάδα. Ο Σ. Καράγιωργας το απέδιδε στη σώρευση των επιπτώσεων από το καταναλωτικό μοντέλο που επιβλήθηκε από την χούντα και το οποίο προκάλεσε μια υπερβάλλουσα ζήτηση χωρίς αντίστοιχες αναπτυξιακές τομές και διεξόδους συμπίεσης της κατανάλωσης.

Έτσι, κατά ριπάς εμφανίζονταν πλέον οι συνέπειες της πολιτικής της χούντας. Την ίδια στιγμή εκδηλώθηκαν με ιδιαίτερη ένταση όλες οι επιπτώσεις των κοινωνικών ανισοτήτων που είχαν προηγηθεί. Μια τεράστια έκρηξη τιμών και καθίζηση της παραγωγής αύξησε, μέσα σε ένα χρόνο, τα επίπεδα φτώχειας στο 30% του πληθυσμού. Οι συνθήκες που επικράτησαν επέτειναν τη μεταφορά κεφαλαίων στους κερδοσκόπους ενώ επιβλήθηκε η δραστική περιστολή των κρατικών δαπανών, που προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου συρρίκνωση στην κοινωνική ασφάλιση. Η ανατροπή της χούντας ήταν πλέον εκ των ων ουκ άνευ.

* Ο Μιχάλης Λυμπεράτος είναι διδάκτορας Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Του Μιχάλη Λυμπεράτου από την εφημερίδα "Ο δρόμος της Αριστεράς",

http://tvxs.gr
NovaLacertae is offline   Απάντηση με παράθεση
The Following User Says Thank You to NovaLacertae For This Useful Post:
ovelix21 (22-09-11)
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 
Members who have read this thread : 16
2012, amico, deker, dpsycho, dusan, evan84, jojefb, marios1234, NovaLacertae, ovelix21, RedGreek, Solarized, vallon, Vendetta, Δημήτρης
Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
Δεν Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα θέματα
Δεν Μπορείτε να απαντήσετε
Δεν Μπορείτε να ανεβάσετε συνημμένα αρχεία
Δεν Μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματα σας

vB code είναι σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι σε λειτουργία
Forum Jump


Inout.gr is Poolandered
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.6.8
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Όλες οι δημοσιεύσεις σε αυτές τις ιστοσελίδες εκφράζουν τις απόψεις και τη γνώμη των συντακτών τους και όχι των διαχειριστών ή συντονιστών της σελίδας(εκτός των δημοσιεύσεων των ιδίων) και ως εκ τούτου δεν είναι υπεύθυνοι για αυτές.
Η αναδημοσίευση άρθρων και δημοσιεύσεων που υπάρχουν στην σελίδα είναι ελεύθερη, αρκεί να αναφέρεται ως πηγή το InOut.gr - Η ελευθερία στην πληροφόρηση στο διαδίκτυο είναι ο πρωταρχικός μας στόχος.