Leivadi
Εγγραφή Συχνές Ερωτήσεις Λίστα Μελών Ημερολόγιο Casino Αναζήτηση Σημερινά Μηνύματα Σημείωσε τα forums ως διαβασμένα
Οικονομικά Θέματα Θέματα ελληνικής και διεθνούς οικονομίας

Επιστροφή   InOut > Κοινωνικά και Πολιτικά Θέματα > Οικονομικά Θέματα
Find All Thanked Posts
Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 13-04-09, 03:07   #1
RedGreek
Συντάκτης
 
Το avatar του χρήστη RedGreek
 
Εγγραφή: 10-01-2009
Περιοχή: Θεσσαλονικη
Ηλικία: 45
Μηνύματα: 15.023
Thanks: 14.591
Thanked 18.519 Times in 7.745 Posts
Κριση στο τετραγωνο!

Μέρος του σχεδίου είναι και η οικονομική κρίση.

Γράφει ο Βασίλης Αϊβάτσης

Όταν οι τιμές των αγαθών και υπηρεσιών ανεβαίνουν δέκα φορές το χρόνο, ανεξάρτητα αν υπάρχει λόγος ή όχι και αυτό συνεχίζεται επί επτά χρόνια, όταν παράλληλα οι μισθοί μένουν καθηλωμένοι και δεν προσαρμόζονται στην κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά, τότε δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι δημιουργείται ένα κενό, ένα χάσμα μεταξύ εισοδήματος και κόστους ζωής για όλους τους εργαζόμενους, κυρίως όμως για τις οικογένειες των χαμηλών εισοδημάτων. Στη χώρα μας, με τον τρόπο αυτό, ο βασικός μισθός μειώθηκε κατά δύο τρίτα, αν σ’αυτό προσθέσουμε τις περιουσίες που χάθηκαν στην προσπάθεια μας να διατηρήσουμε κάπως το βιοτικό επίπεδο που είχαμε πριν και τα χρέη που δημιουργήσαμε στις τράπεζες, τότε μιλάμε για μυθικά ποσά που έκαναν φτερά. Τα χρήματα όμως αυτά δεν εξαφανίστηκαν, αλλά κάπου, σε κάποια ταμεία κατέληξαν. Η μέθοδος αυτή λέγεται επιχείρηση λεηλασίας εισοδημάτων και περιουσιών των εργαζομένων και αποτελεί το πρώτο στάδιο ενός γενικότερου σχεδίου στο χώρο των εργασιακών σχέσεων.Επακόλουθο αυτής της κατάστασης είναι: οι καταναλωτές χαμηλών εισοδημάτων (γενιά των 700.- € και όχι μόνο) να επικεντρώνονται στον αγώνα εξασφάλισης των βασικών ειδών διατροφής και η ζήτηση ακινήτων, αυτοκινήτων, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών προϊόντων, ειδών ένδυσης και υπόδησης, τουρισμού, δώρων, διασκέδασης κ.τ.λ. κ.τ.λ. να παρουσιάζει, μήνα με τον μήνα, δραματική μείωση η οποία οδηγεί στην παράλυση της αγοράς. H εξυπηρέτηση των δανείων, που τρέχουν, γίνεται πλέον αδύνατη, δημιουργώντας στους δανειολήπτες, τουλάχιστον, αϋπνία. Όλες οι βιομηχανίες και τα εργοστάσια παραγωγής (αναγκάζονται!) να ελαττώσουν και αρκετές να διακόψουν, την παραγωγή. Τότε λέμε ότι υπάρχει κρίση η οποία παρουσιάστηκε ξαφνικά προερχόμενη από του διαβόλου τη μάνα και κανείς (κανένας επιστήμων, καμία επιστήμη, καμία κυβέρνηση) δεν ήταν σε θέση να την προβλέψει! Στάδιο δεύτερο.

Σ’αυτήν τη φάση αρχίζουν οι μαζικές απολύσεις εργαζομένων, οι διαμαρτυρίες, οι διαβουλεύσεις μεταξύ των εμπλεκομένων, η εκπόνηση σχεδίων σωτηρίας και εξόδου από την κρίση των βιομηχανιών, τραπεζών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Με στόχο, αυτήν τη φορά, την λεηλασία του δημοσίου χρήματος, αποφασίζεται, όλοι οι κλάδοι με πρόβλημα ρευστότητας, να ενισχυθούν με τα χρήματα των φορολογουμένων. Παίρνουν λοιπόν ένα δάνειο με κρατική εγγύηση και ευνοϊκούς όρους. Μπορεί κάποιος να μου πει τι θ’αλλάξει; Θα αρχίσει ξαφνικά η παραγωγή αυτοκινήτων, η ανέγερση πολυκατοικιών ή θα αποφασίσουν ξαφνικά, όλοι οι πολίτες να κάνουν διακοπές. Εάν μάθω εγώ ότι κάποιος καταστηματάρχης κατάφερε να πάρει δάνειο, θα συγκινηθώ και θα τρέξω στο μαγαζί του για να ψωνίσω; Φυσικά όχι. Επομένως το πρόγραμμα, εξόδου από την κρίση, μπορεί να συνεχισθεί και δύο και τρία χρόνια. Αποθέματα, για τον αγώνα αυτόν, στα ταμεία των επιχειρήσεων των golden boys υπάρχουν. Τα πρώτα 28 δις μπορούν άνετα να φέρουν τα επόμενα, ίσως και τα μεθεπόμενα και εάν δεν έχουμε αποτέλεσμα και αποτύχει τελικά το σχέδιο εξόδου, τότε δημιουργείται ένα αδιέξοδο. Το κράτος σηκώνει τα χέρια ψηλά και για τα χρήματα, του προγράμματος ενίσχυσης της ρευστότητας, που θα έχουν χαθεί δεν θα υπάρχουν υπεύθυνοι διότι θα τα έχει φάει το μαύρο σκοτάδι δηλ. η κρίση. Στάδιο τρίτο και τελευταίο.
Μπορεί, όσον αφορά την κρίση, να βρισκόμαστε εκεί από όπου αρχίσαμε, όμως ο πραγματικός στόχος θα έχει επιτευχθεί, θα έχει δημιουργηθεί εύφορο έδαφος και ευνοϊκό κλίμα για να τεθεί υπό αμφισβήτηση το κοινωνικό κράτος το οποίο είναι το αιώνιο αγκάθι της εργοδοσίας και το οποίο θα επωμισθεί και τα αίτια της κρίσης αλλά και το βάρος της ανάκαμψης.. Ασφάλειες, σύνταξη, δωρεάν παιδεία και υγεία, εργασιακές σχέσεις, συμβάσεις, οκτάωρο, μισθοί και ότι άλλο έχει σχέση με τους όρους κρατικό, κοινωνικό ή δικαιώματα εργαζομένων θα τεθεί στο τραπέζι υπό επαναδιαπραγμάτευση με το ερώτημα της κατάργησης. Και τότε, θέλω να μου πει κάποιος, ποιος θα μιλάει από θέση ισχύος και ποιες δυνατότητες αντίδρασης θα υπάρχουν.

Όταν άνθρωποι του χώρου της οικονομικής πολιτικής της φούσκας δηλ. της χαρτοπαικτικής λέσχης, του τζόγου, των τοξικών ομολόγων, των καρτέλ, των οφσόρ εταιρειών, του εύκολου κέρδους κ.τ.λ. οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την οικονομική κρίση, καλούνται να διαχειριστούν και τα χρήματα του κράτους τότε, ας μην αμφιβάλει κανείς, ότι θα συνεχιστεί η ίδια οικονομική πολιτική που μας οδήγησε στην κρίση και το αποτέλεσμα θα είναι, οικονομική κρίση στο τετράγωνο.
kafeneio-gr.blogspot.com

Πραγματικα αδυνατω να καταλαβω πωs ειναι δυνατη η εξοδοs απο την κριση χωριs ενισχυση των χαμηλων εισοδηματων, απο ποιον περιμενουν να κινηθει το χρημα στην αγορα?
__________________

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη RedGreek : 13-04-09 στις 03:16.
RedGreek is offline   Απάντηση με παράθεση Share on facebook
The Following User Says Thank You to RedGreek For This Useful Post:
Aqualung (14-04-09)
Παλιά 13-04-09, 11:30   #2
Binational
Vip Person 
Το avatar του χρήστη Binational
 
Εγγραφή: 26-01-2009
Περιοχή: Thermi - Thessaloniki
Ηλικία: 52
Μηνύματα: 1.750
Thanks: 864
Thanked 962 Times in 569 Posts
Δεν είναι η αύξηση της καταναλωτικής δυνατότητας αυτό που θα μας βγάλει από την κρίση, όχι μακροπρόθεσμα δηλαδή. Ούτε από την ελληνική, η οποία ΑΚΟΜΑ δεν έχει καμία σχέση με την παγκόσμια, ούτε απο την παγκόσμια. Επειδή δεν είναι ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ. Είναι ΗΘΙΚΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΉ. Τα αίτια είναι τα ίδια και κατά παράδοξο(?) τρόπο είναι "θανάσιμα" αμαρτήματα ...Η Αλαζονεία θεωρείται ως η μητέρα όλων των αμαρτιών.

Είναι οι 7 διαχρονικές πληγές των ανθρωπίνων κοινωνιών, παρακαλώ μην το πάμε στους παπάδες και την θρησκεία. Όλοι οι κοινωνικοί μεταρυθμιστές (προφήτες-ιδρυτές θρησκειών) τα ίδια πράγματα είπαν.

Στην κρίση που κουβεντιάζουμε, αλλά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, πρωταγωνιστεί η Απληστία, όχι ότι οι άλλες "αμαρτίες" δεν παίξανε πρωτεύον ρόλο, αλλά εκείνη έσυρε τoν χορό.

Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης, μια και δεν έχουμε πια "θρησκευτικές" αναστολές είναι να ξαναβρούμε ΑΞΙΕΣ και ΕΜΠΙΣΤΟΣΎΝΗ. Όποιος διάβασε Το Δίλημμα του Φυλακισμένου το καταλαβαίνει γιατί αναφέρομαι στη εμπιστοσύνη.

Είναι κρίση του "τρόπου ζωής" που μας έχουν επιβάλει μεσώ της διαφήμισης η οποία είναι απλά προπαγάνδα. Ένας τρόπος ζωής που σαφώς μας έχει "χαρίσει" ένα επίπεδο ζωής (sic), το ερώτημα είναι με ποιο κόστος και εις βάρος τι/ποιον.

Και συνεχίζουμε να μηρυκάζουμε κοντόφθαλμα τα περί "Χρηματοπιστωτικής κρίσης", γιατί δεν θέλουμε να δούμε κατάματα την αλήθεια.

ΑΠΟΤΥΧΑΜΕ! Όλη αυτή η τάχα μου δήθεν ευμάρεια είναι μια μεγάλη μπαρούφα.

Ναι δεν πεινάμε. Αλλά πεθαίνουμε από την υπερφαγεία, από αυτό που τρώμε και καταστρέφουμε το περιβάλλον με τον τρόπο που παράγουμε τα τρόφιμα μας.

Ναι είμαστε ελεύθεροι. Αλλά είμαστε σκλάβοι του υπερκαταναλωτισμού μας και συνεπώς των τραπεζών, και καταντήσαμε να δουλεύουμε αντί να εργαζόμαστε. Ζούμε σε κλουβιά, κάτω από συνθήκες που οι οργανώσεις ζωοφιλίας θεωρούν απαράδεκτες για τα ζώα. Σε περιοχές κεκορεσμένες με ρύπους όλων τον ιδίων.

Έχουμε τον μικρότερο δείκτη αναλφαβητισμού, την μεγαλύτερη και ταχύτερη πρόσβασης στην πληροφορία, την πληρέστερη κατανόηση των νόμων που διέπουν την επιστήμη από ποτέ, και είμαστε ποιο άφρονες από ποτέ.

Και last not least, όλη αυτή η ευμάρεια σκοπό είχε την ευτυχία υποτίθεται ... πάω να πάρω τα αντικαταθλιπτικά μου, έχω ξαναπεί, δεν την παλεύω χωρίς αυτά.
__________________
Μπουκέτο

"Ποτέ μην τα βάζεις μ’ έναν ηλίθιο.
Είναι βέβαιο ότι θα σε ρίξει στο επίπεδό του
και θα σε νικήσει εκ πείρας".Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Binational : 13-04-09 στις 11:53.
Binational is offline   Απάντηση με παράθεση
The Following 2 Users Say Thank You to Binational For This Useful Post:
evantigger (13-04-09), RedGreek (13-04-09)
Παλιά 13-04-09, 13:53   #3
RedGreek
Συντάκτης
 
Το avatar του χρήστη RedGreek
 
Εγγραφή: 10-01-2009
Περιοχή: Θεσσαλονικη
Ηλικία: 45
Μηνύματα: 15.023
Thanks: 14.591
Thanked 18.519 Times in 7.745 Posts
Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Binational Εμφάνιση μηνυμάτων
Επειδή δεν είναι ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ. Είναι ΗΘΙΚΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΉ.
Συμφωνω με ολα.
Εχουμε καταναλωσει χρημα που θα παραχθει τα επομενα 5-6 χρονια (σε επιπεδο νοικοκυριου-οχι κρατουs)
Απο την τηλεοπτικη μαστουρα που εχει αποβλακωσει την πλειοψηφια
Αυτο το life style που πλασαρει η tv και ολοι νομιζαν οτι μπορουν να το αγγιξουν...με δανεικα ομωs...

Βεβαια οποιοs ειχε στοιχειωδη αντιληψη τηs πραγματικοτηταs, εβλεπε τι ερχεται εδω και 7-8 χρονια, εβλεπε που θα οδηγησει αυτη η απληστια που περιγραφειs και η σπαταλη.

Για να ειμαι απολυτωs ειλικρινηs και ξεκαθαροs, το μονο πραγμα που με στεναχωρει ειναι η απωλεια θεσεων εργασιαs, ειτε ειναι απο πραγματικη αναγκη ειτε προσχηματικη.

Ολα τα αλλα καλο θα μαs κανουν (σε βαθοs χρονου)
Η απατη του χρηματιστηριου επιασε τον κοσμο απροετοιμαστο
Απο εκει και μετα ομωs οχι, καμια δικαιολογια
Οταν το αυτοκινητο που αναλογει στο μισθο σου ειναι για 10000€ και παιρνειs των 30000, πρεπει να το πληρωσειs.
Κι οταν η καθε οικογενεια εχει 3 αυτοκινητα ενω πριν ερθει στην πολη τιs μετακινησειs τιs εκανε με τον γαιδαρο, πρεπει να το πληρωσουν.
Κι οταν μια ολοκληρη χωρα δεν παραγει Τ Ι Π Ο Τ Α, αυτο θα το πληρωσουμε ολοι μαζι.
__________________
RedGreek is offline   Απάντηση με παράθεση
The Following User Says Thank You to RedGreek For This Useful Post:
Binational (13-04-09)
Παλιά 13-04-09, 15:22   #4
Binational
Vip Person 
Το avatar του χρήστη Binational
 
Εγγραφή: 26-01-2009
Περιοχή: Thermi - Thessaloniki
Ηλικία: 52
Μηνύματα: 1.750
Thanks: 864
Thanked 962 Times in 569 Posts
offtopicΚαλά βρε Redgreek, γιατί έβαλες τέτοιο τίτλο στο θέμα και το χαντάκωσες? Κανείς δεν το διαβάζει. Ας έβαζες κάτι που να ανάβει τα αίματα ...

Α ρε και μετά λέμε για τα ΜΜΕ ...
__________________
Μπουκέτο

"Ποτέ μην τα βάζεις μ’ έναν ηλίθιο.
Είναι βέβαιο ότι θα σε ρίξει στο επίπεδό του
και θα σε νικήσει εκ πείρας".


Binational is offline   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 13-04-09, 23:04   #5
RedGreek
Συντάκτης
 
Το avatar του χρήστη RedGreek
 
Εγγραφή: 10-01-2009
Περιοχή: Θεσσαλονικη
Ηλικία: 45
Μηνύματα: 15.023
Thanks: 14.591
Thanked 18.519 Times in 7.745 Posts


Εχειs δικιο! Πωs να το ελεγα ομωs?

Μαλλον φταιει πιο πολυ οτι δεν βγαινει στιs ''νεεs απαντησειs'' και δεν ειναι ευκολο να το βρειs. Πρωτη φορα ειπα αν ανοιξω ενα θεμα στη σωστη κατηγορια, δεν θα το ξανακανω ομωs!
__________________
RedGreek is offline   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 14-04-09, 15:27   #6
Aqualung
Advanced Member 
Το avatar του χρήστη Aqualung
 
Εγγραφή: 16-02-2009
Περιοχή: Πάτρα
Μηνύματα: 446
Thanks: 70
Thanked 94 Times in 60 Posts
Και τελικά ποια είναι η προτεινόμενη λύση? Να γίνουμε βοσκοί? Δεν είναι κακή ιδέα!
__________________
:bigthinki Η φθορά και η χαλάρωση είναι κολλητές φίλες.
Aqualung is offline   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 14-04-09, 15:45   #7
RedGreek
Συντάκτης
 
Το avatar του χρήστη RedGreek
 
Εγγραφή: 10-01-2009
Περιοχή: Θεσσαλονικη
Ηλικία: 45
Μηνύματα: 15.023
Thanks: 14.591
Thanked 18.519 Times in 7.745 Posts
Εχω γινει καλλιεργητηs, αν μπορουσα θα ημουν και βοσκοs αλλα δεν εχω χωρο!
Και το ξεκινησα για την ποιοτητα, θα εχω ομωs και στην φτωχεια

Μια καλη λυση ειναι να πουμε οχι στιs ''Πετρουλεs'' και στα ηθη και εθιμα του τροπου ζωηs τουs
__________________
RedGreek is offline   Απάντηση με παράθεση
The Following User Says Thank You to RedGreek For This Useful Post:
Binational (14-04-09)
Παλιά 14-04-09, 15:47   #8
Aqualung
Advanced Member 
Το avatar του χρήστη Aqualung
 
Εγγραφή: 16-02-2009
Περιοχή: Πάτρα
Μηνύματα: 446
Thanks: 70
Thanked 94 Times in 60 Posts
Ποιος την ...την Πετρούλα?

Βοσκός και πάλι βοσκός...."στάσου μύγδαλα!"
__________________
:bigthinki Η φθορά και η χαλάρωση είναι κολλητές φίλες.
Aqualung is offline   Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 
Members who have read this thread : 12
akrapt, amico, apneagr, Aqualung, Binational, dusan, evan84, magusta, manosgl, MarMar, Nearchus, RedGreek
Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
Δεν Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα θέματα
Δεν Μπορείτε να απαντήσετε
Δεν Μπορείτε να ανεβάσετε συνημμένα αρχεία
Δεν Μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματα σας

vB code είναι σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας
Forum Jump


Inout.gr is Poolandered
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.6.8
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Όλες οι δημοσιεύσεις σε αυτές τις ιστοσελίδες εκφράζουν τις απόψεις και τη γνώμη των συντακτών τους και όχι των διαχειριστών ή συντονιστών της σελίδας(εκτός των δημοσιεύσεων των ιδίων) και ως εκ τούτου δεν είναι υπεύθυνοι για αυτές.
Η αναδημοσίευση άρθρων και δημοσιεύσεων που υπάρχουν στην σελίδα είναι ελεύθερη, αρκεί να αναφέρεται ως πηγή το InOut.gr - Η ελευθερία στην πληροφόρηση στο διαδίκτυο είναι ο πρωταρχικός μας στόχος.