Leivadi
Εγγραφή Συχνές Ερωτήσεις Λίστα Μελών Ημερολόγιο Casino Αναζήτηση Σημερινά Μηνύματα Σημείωσε τα forums ως διαβασμένα
Επιστροφή   InOut > Κύρια 'Αρθρα > Τουρισμός-Διακοπές
Find All Thanked Posts
Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Αξιολόγηση Θέματος Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 01-06-08, 04:04   #1
roylag7
WebMaster
 
Το avatar του χρήστη roylag7
 
Εγγραφή: 12-01-2007
Περιοχή: Χαιδαρι
Ηλικία: 45
Μηνύματα: 23.349
Thanks: 5.467
Thanked 9.325 Times in 5.542 Posts
ΔΙΑΚΟΠΕΣ - ΒΟΛΟΣ

Το όνομα του Βόλου
Η προέλευση του ονόματος Βόλος δεν είναι πλήρως τεκμηριωμένη. Κατά ορισμένους, η λέξη Βόλος αποδίδεται σε παραφθορά του αρχαίου ονόματος Ιωλκός (Ιωλκός > Γιωλκός > Γώλος > Βώλος ή Βόλος).


Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι η ονομασία Βόλος προήλθε από το όνομα Φόλος, που κατά την μυθολογία ήταν πλούσιος γαιοκτήμονας της περιοχής. Κατά μία τρίτη εκδοχή, η λέξη Γώλος ή Βόλος προέρχεται από την σλαβική λέξη golo, που σημαίνει γυμνός/φαλακρός (ίσως και τόπος χωρίς δέντρα).

Τέλος, κατά μία τέταρτη εκδοχή, η ονομασία Βόλος είναι παραφθορά της ιταλικής λέξης golfo, που σημαίνει κόλπος. Γεγονός πάντως είναι ότι το τοπωνύμιο Βόλος εμφανίστηκε γύρω στον 14ο αι. και χρησιμοποιήθηκε πρώτα για το χωριό που είναι χτισμένο στους πρόποδες του Πηλίου και που σήμερα αποκαλείται Άνω Βόλος.

Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα: Volos_circa1912.jpeg Εμφανίσεις: 811 Μέγεθος: 24,8 KB
Η παραλία του Βόλου σε επιστολικό δελτάριο της εποχής των Βαλκανικών πολέμων (1912-1913).

Μυθολογία

Η περιοχή της Μαγνησίας αναφέρεται σε μερικούς από τους πιο σημαντικούς ελληνικούς μύθους.

Γενάρχης της περιοχής υπήρξε ο Μάγνης, γιος του Αιόλου, ο οποίος εγκαταστάθηκε στο Πήλιο. Στο Πήλιο κατοικούσαν οι Κένταυροι, ιππόμορφα όντα που προήλθαν από την ένωση του Ιξίωνα και της Νεφέλης. Γνωστός Κένταυρος της μυθολογίας ήταν ο Χείρων, ο οποίος μεσολάβησε για τον γάμο του Πηλέα με την Θέτιδα, που έγινε στο Πήλιο. Στην διάρκεια του γάμου και εξαιτίας του μήλου της Έριδος, προκλήθηκε ο Τρωικός πόλεμος.

Κοντά στον σοφό Κένταυρο Χείρωνα μαθήτευσε ο Ασκληπιός, πατέρας της ιατρικής, καθώς και ο Αχιλλέας. Από την Μαγνησία, επίσης, ξεκίνησε η Αργοναυτική εκστρατεία, που σχετίζεται ιστορικά με την απαρχή της τεχνικής επεξεργασίας του χρυσού στον ελλαδικό χώρο

Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα: 250px-Volanakis_konstantinos_epistrofi_argonauton.jpeg Εμφανίσεις: 467 Μέγεθος: 13,4 KB
Η επιστροφή των Αργοναυτών (αχρονολόγητο. 35 εκ. x 65 εκ. Λάδι σε καμβά. Ιδιωτική συλλογή.

Ιστορία

Η περιοχή του Βόλου, η αρχαία Μαγνησία, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πρώτες περιοχές που κατοικήθηκαν στον ελλαδικό χώρο. Οι οικισμοί που ανακαλύφθηκαν στα κοντινά χωριά Σέσκλο και Διμήνι χρονολογούνται από την 7η χιλιετία π.Χ., ενώ η πολιτισμική παρουσία στον χώρο συνεχίζεται αδιάκοπη μέχρι σήμερα.

Στα αρχαία χρόνια

Η ευρύτερη περιοχή του Βόλου συγκεντρώνει μερικές από τις σημαντικότερες νεολιθικές θέσεις ολόκληρης της Βαλκανικής χερσονήσου. Οι αρχαιολογικές έρευνες στην περιοχή έχουν φέρει στο φως σαράντα περίπου νεολιθικούς οικισμούς (7η–8η χιλιετία π.Χ.), αρκετοί από τους οποίους εξακολούθησαν τις δραστηριότητές τους και κατά την διάρκεια της εποχής του χαλκού (3000–1500 π.Χ.).

Οι σημαντικότεροι νεολιθικοί οικισμοί ανακαλύφθηκαν από τον αρχαιολόγο Χρήστο Τσούντα στις αρχές του 20ου αι. στο Σέσκλο και το Διμήνι. Στους χώρους αυτούς, οι έρευνες ανέδειξαν χαρακτηριστικά γραπτά κεραμικά, κοκάλινα και λίθινα εργαλεία, καθώς και αντικείμενα από οψιδιανό που προερχόταν από την Μήλο.


Από τα πρωτοχριστιανικά έως τα μεταβυζαντινά χρόνια

Η Δημητριάδα εξακολούθησε να ακμάζει και κατά την διάρκεια της ρωμαϊκής κατάκτησης. Μαζί με τις Φθοιώτιδες Θήβες, που βρίσκονταν στην σημερινή Νέα Αγχίαλο, ήταν τα σημαντικότερα κέντρα της παλαιοχριστιανικής και βυζαντινής Θεσσαλίας, αποτελώντας την διέξοδο της ενδοχώρας προς την θάλασσα. Μάλιστα, από τον 5ο αι. μ.Χ., η Δημητριάδα έγινε έδρα επισκόπου.

Στα τέλη του 6ου αι., εξαιτίας των σλαβικών επιδρομών, οι Φθοιώτιδες Θήβες εγκαταλείφθηκαν, ενώ οι κάτοικοι της Δημητριάδας κατέφυγαν για προστασία στο λόφο των Αγίων Θεοδώρων στα Παλιά, όπου προϋπήρχε οικισμός οχυρωμένος από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό (551 μ.Χ.). Τους επόμενους αιώνες η πόλη έχασε την σημασία της, καθώς ήταν επισφαλής στις επιθέσεις Σαρακηνών πειρατών.

Το 1204, μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους, η Δημητριάδα δόθηκε στους Μελισσηνούς, ονομαστή βυζαντινή οικογένεια. Τον 14ο αι., συναντάται για πρώτη φορά το τοπωνύμιο Βόλος.

Το 1423 το κάστρο των Παλαιών έπεσε στα χέρια των Τούρκων. Τότε οι χριστιανοί κάτοικοι άρχισαν να εγκαταλείπουν τις παραλιακές περιοχές και να μεταναστεύουν στα υψώματα του Πηλίου. Προς το τέλος του 16ου αι., η έδρα του επισκόπου Δημητριάδος μεταφέρθηκε στον Άνω Βόλο.


Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα: 200px-Dimitrias_gravestone.jpeg Εμφανίσεις: 1622 Μέγεθος: 16,6 KB
Επιτύμβια στήλη από την αρχαία Δημητριάδα. Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου.

Η Τουρκοκρατία

Την περίοδο της Τουρκοκρατίας, η οικονομική και πνευματική δραστηριότητα της περιοχής μεταφέρθηκε στο Πήλιο, το οποίο ευνοήθηκε από το καθεστώς προνομίων που του είχαν παραχωρήσει οι Οθωμανοί κατακτητές. Από τον 17ο αι. και μέχρι την Επανάσταση του 1821, το Πήλιο εξελίχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα πρωτοβιομηχανικά και πνευματικά κέντρα του ελλαδικού χώρου. Κατά την ίδια περίοδο, το κάστρο του Βόλου ήταν αποκλειστικός χώρος των Οθωμανών, όπου απαγορεύονταν ή αποφεύγονταν η εγκατάσταση χριστιανών.

Κατά το ξέσπασμα της ελληνικής επανάστασης του 1821, τα χωριά του Πηλίου πήραν το μέρος των επαναστατών, αλλά οι Τούρκοι κατόρθωσαν, με την βία, να καταστείλουν την εξέγερση μέσα σε έναν χρόνο (1822). Το κάστρο του Βόλου πολιορκήθηκε από σπετσιώτικα καράβια χωρίς επιτυχία.

Η σημερινή πόλη του Βόλου άρχισε να κτίζεται έξω από το παλιό κάστρο λίγο μετά το 1830. Η ευνοϊκή γεωγραφική της θέση, λόγω του λιμανιού, συνέβαλε στην εξέλιξή της σε οικονομικό κέντρο της Θεσσαλίας. Μετά τον Ρωσοτουρκικό Πόλεμο του 1877 και την διάσκεψη της Κωνσταντινούπολης (1881), η Θεσσαλία παραχωρήθηκε στο νεοελληνικό κράτος, και στις 2 Νοεμβρίου του 1881, ο Ελληνικός Στρατός εισήλθε στην πόλη του Βόλου.

Κατά τον «άτυχο» Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, ο Βόλος έπεσε ξανά στα χέρια των Τούρκων. Οι κάτοικοι της περιοχής αναγκάστηκαν να ζητήσουν καταφύγιο σε γειτονικά νησιά, αλλά μετά από λίγους μήνες οι Τούρκοι αποχώρησαν και έτσι Βολιώτες και Πηλιορείτες επέστρεψαν στα σπίτια τους

Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα: 250px-Volos-castle-1688.jpeg Εμφανίσεις: 539 Μέγεθος: 18,0 KB
Το οθωμανικό κάστρο του Βόλου σε ιταλική χαλκογραφία του 17ου αι.

Στα νεότερα χρόνια

Δύο χρόνια μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας, με βασιλικό διάταγμα της 31ης Μαρτίου 1883 (ΦΕΚ 126), ιδρύθηκε ο Δήμος Παγασών, ο προκάτοχος του σημερινού Δήμου Βόλου. Η ανάπτυξη της νέας πόλης ήταν ραγδαία. Η βιοτεχνική και γεωργική παράδοση του Πηλίου, το λιμάνι του καθώς και τα παροικιακά κεφάλαια που εισέρρευσαν στην περιοχή ήταν μερικοί από τους παράγοντες που ευνόησαν την οικονομική εξέλιξη της πόλης με κύριες κατευθύνσεις το εμπόριο και την βιομηχανία.

Η ευνοϊκή θέση και η αλματώδης οικονομική εξέλιξη της πόλης προσέλκυσαν κατοίκους και επενδυτές από άλλες περιοχές. Η σύντομη κατάληψη του Βόλου κατά την διάρκεια του ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897 δεν είχε μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ανάπτυξή του.

Το 1886, ολοκληρώθηκε η σιδηροδρομική σύνδεση του Βόλου με την Λάρισα και την Καλαμπάκα. Το 1895 επίσης, άρχισε την λειτουργία της η σιδηροδρομική γραμμή Βόλου–Λεχωνίων, που επεκτάθηκε έως τις Μηλιές το 1904.

Παράλληλα, το 1892, ξεκίνησαν τα έργα διαμόρφωσης του λιμανιού που συνεχίστηκαν και μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, για να καλυφθούν οι ολοένα αυξανόμενες ανάγκες διακίνησης εμπορευμάτων. Ας σημειωθεί ότι το 1919, το λιμάνι του Βόλου ήταν το πρώτο σε εξαγωγές καπνών στην Ελλάδα, με ποσοστό εξαγωγών 30%.

Συγκεντρώνοντας όλες τις προϋποθέσεις — κεφάλαια, εργατική δύναμη, διευρυμένη εσωτερική αγορά, πρόσβαση στις πρώτες ύλες — ο Βόλος εξελίχθηκε προπολεμικά σε σημαντικό βιομηχανικό κέντρο. Οι κυριότεροι κλάδοι της βιομηχανίας ήταν τα τρόφιμα, το μέταλλο, ο καπνός, η υφαντουργία και η βυρσοδεψία.

Παράλληλα με την οικονομική άνθηση, αναπτύχθηκε σημαντική πολιτιστική και κοινωνική δραστηριότητα. Το 1894 θεμελιώθηκε το Δημοτικό Θέατρο, ενώ το 1896 ιδρύθηκε ο Γυμναστικός Σύλλογος Βόλου.

Το 1908, άρχισε να λειτουργεί το Ανώτερο Δημοτικό Παρθεναγωγείο, το οποίο διηύθυνε ο πρωτοπόρος παιδαγωγός Αλέξανδρος Δελμούζος και που έμελλε να κλείσει βιαίως μόνον τρία χρόνια αργότερα. Το 1908 επίσης ιδρύθηκε το Εργατικό Κέντρο Βόλου, το πρώτο στην Ελλάδα. Η οικονομική άνθιση της νέας πόλης του Βόλου προσέλκυσε και άτομα άλλων εθνικών ή θρησκευτικών ομάδων.

Δεν είναι τυχαίο ότι στον Βόλο υπάρχει εβραϊκή συναγωγή και καθολική εκκλησία, οι οποίες φτιάχτηκαν στις αρχές του 20ού αι. Στον Βόλο γεννήθηκε και ο διάσημος ιταλός ζωγράφος Τζόρτζιο ντε Κίρικο, γιος του μηχανικού Εβαρίστο ντε Κίρικο, που σχεδίασε την σιδηροδρομική γραμμή Βόλου–Μηλεών.

Η Μικρασιατική Καταστροφή έφερε νέο αίμα στην ανεπτυσσόμενη πόλη του Βόλου, την περίοδο που είχε μεγάλη ανάγκη από εργατικά χέρια. Οι πρόσφυγες από την Μικρά Ασία αρχικά εγκαταστάθηκαν στους άδειους χώρους της πόλης.

Γύρω από την Πλατεία Ρήγα Φεραίου, έστησαν ολόκληρη παραγκούπολη, η οποία καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1930. Σιγά-σιγά, οι νέοι κάτοικοι του Βόλου μετακινήθηκαν προς τα ΒΔ προάστια της πόλης, στα «Προσφυγικά», που αργότερα αποτέλεσαν τον πυρήνα της Νέας Ιωνίας Βόλου.

Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ανέκοψε προσωρινά την εξέλιξη της πόλης. Την περίοδο 1941–1944 ο Βόλος δοκιμάστηκε σκληρά από την Ιταλική και αργότερα τη γερμανική κατοχή. Η περίοδος αυτή είναι η μόνη κατά την οποία, ο πληθυσμός της πόλης παρουσίασε μείωση. Πολλά μέλη των αντιστασιακών οργανώσεων, αλλά και απλοί άμαχοι πολίτες βρήκαν τραγικό θάνατο στους δρόμους της πόλης (ιδιαίτερα από τους δωσίλογους της ΕΑΣΑΔ), στους χώρους εκτέλεσης (όπως η πλατεία Ελευθερίας) και στη διαβόητη «Κίτρινη Αποθήκη», που οι Γερμανοί και οι ντόπιοι συνεργάτες τους χρησιμοποιούσαν ως φυλακή.

Η εβραϊκή κοινότητα του Βόλου, μία από τις αρχαιότερες της Ελλάδας είχε τις λιγότερες απώλειες από κάθε άλλη εβραϊκή κοινότητα στην Ελλάδα, χάρη στην έγκαιρη και δυναμική παρέμβαση και κινητοποίηση του ΕΑΜ–ΕΛΑΣ, αλλά και την επιτυχή συνεννόηση του Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιωακείμ και του Αρχιραββίνου Βόλου Μωϋσή Πέσαχ για την εκκένωση του Βόλου από τους εβραϊκής καταγωγής πολίτες, έπειτα και από τα γεγονότα της Θεσσαλονίκης (εκτοπισμός των εβραίων της πόλης στα στρατόπεδα συγκέντρωσης). (Σήμερα, η εβραϊκή παροικία του Βόλου αριθμεί μόνον εκατό περίπου ψυχές, επειδή οι περισσότεροι εβραίοι εγκατέλειψαν τον Βόλο μετά τον πόλεμο για να εγκατασταθούν στο Ισραήλ ή αλλού.)

Μεταπολεμικά ο Βόλος εξελίχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα πολεοδομικά συγκροτήματα της Ελλάδας, από οικονομική και δημογραφική άποψη. Τον Μάιο του 1947, με βασιλικό διάταγμα ιδρύθηκε ο Δήμος Νέας Ιωνίας Βόλου. Στις 26 Φεβρουαρίου του 1954, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παγασών, αποφάσισε την μετονομασία της δημοτικής Αρχής σε «Δήμος Βόλου».

Την επόμενη χρονιά, δύο σεισμοί, στις 19 Απριλίου και στις 21 Απριλίου 1955, κατέστρεψαν σχεδόν το ένα τέταρτο των κτισμάτων και η πόλη άλλαξε φυσιογνωμία. Ορισμένα από τα νεοκλασικά κτίρια του του προπολεμικού Βόλου χάθηκαν για πάντα και στην θέση τους εμφανίστηκαν τα μικρά μετασεισμικά σπίτια. Δυστυχώς και αυτές οι όμορφες μετασεισμικές μονοκατοικίες χάθηκαν στην εποχή της αντιπαροχής (1970–2000), για να μετατραπούν σε άμορφες πολυκατοικίες.

Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα: 250px-Volos-dimitriados-street-1905.jpeg Εμφανίσεις: 740 Μέγεθος: 13,5 KB

Βόλος: Η οδός Δημητριάδος το 1905.


Ο σημερινός Βόλος


Η βιομηχανική ανάπτυξη που γνώρισε ο Βόλος έως τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια δεν είχε ανάλογη συνέχεια κατά το δεύτερο μισό του 20ού αι. Μεγάλα εργοστάσια όπως η καπνοβιομηχανία Ματσάγγου, οι σιδηρουργίες Γκλαβάνη και Σταματελόπουλου, και η υφαντουργία Παπαγεωργίου έπαψαν να λειτουργούν. Η λειτουργία της Βιομηχανικής Ζώνης από το 1969 οδήγησε σε μία προσωρινή βιομηχανική άνθιση με την εγκατάσταση νέων βιομηχανιών. Όμως στα μέσα της δεκαετίας του 1980, η αποβιομηχάνιση του Βόλου άρχισε να γίνεται πλέον γεγονός.

Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα: volos2.jpg Εμφανίσεις: 648 Μέγεθος: 33,3 KB 


Σήμερα, στην περιοχή εξακολουθούν να λειτουργούν ορισμένες μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, όπως το εργοστάσιο «Όλυμπος» της ΑΓΕΤ «Ηρακλής», η «Χαλυβουργία Ελλάδος» (πρώην Χαλυβουργία Θεσσαλίας), το εργοστάσιο ρητίνης PET της VPI, το εργοστάσιο χαλυβδόφυλλων της Κόντι, το εμφιαλωτήριο της ΕΨΑ, κ.ά. Ωστόσο, η οικονομία του Βόλου στηρίζεται πλέον κατά κύριο λόγο στο εμπόριο, τις υπηρεσίες και τον τουρισμό, και κατά δεύτερο λόγο στην βιοτεχνία και την βιομηχανία.

Το 1984 ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με έδρα τον Βόλο και σχολές ή τμήματα σε όλες τις θεσσαλικές πόλεις. Το Πανεπιστήμιο, το οποίο δέχτηκε τους πρώτους φοιτητές το 1989, έδωσε μία νέα πνοή στην πνευματική ζωή του Βόλου, πνοή που η πόλη την είχε απολύτως ανάγκη. Στα καλλιτεχνικά του Βόλου αξίζουν να σημειωθούν το Δημοτικό Θέατρο, το Ωδείο, καθώς και η Συμφωνική Ορχήστρα της πόλης.

Το 2004, ο Βόλος έγινε «ολυμπιακή πόλη», αφού φιλοξένησε ορισμένους αγώνες ποδοσφαίρου στα πλαίσια των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι αγώνες έγιναν στο νέο υπερσύγχρονο Πανθεσσαλικό Στάδιο, το οποίο κατασκευάστηκε για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αξιοποιώντας την παράδοση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ο Βόλος διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυμναστικής και τμήμα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Μπιλιάρδου το 2006, ενώ θα διοργανώσει από κοινού με τη Λάρισα τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013.

Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα: 800px-DSC05017.jpg Εμφανίσεις: 678 Μέγεθος: 50,9 KB
Η γέφυρα στο λιμάνι του Βόλου του Αρχιτέκτονα Σωτήρη Γιαμάκου(φωτογραφία: Καλλιόπη Αλεξοπούλου/Lemur12)

Διεθνη Φεστιβαλ-Εκθεσεις

* Διεθνές Φεστιβάλ μουσικού θεάτρου

Το πιο γνωστό διεθνές φεστιβάλ έκλεισε πάνω από δέκα χρόνια ζωης.Πρόκειται για ένα Φεστιβάλ Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών που απλώνει ένα πολύπλευρο πλέγμα συνδυαστικών θεαμάτων, πολύτεχνων εκδηλώσεων και κάθε είδους έκφρασης αυτού που αποτελεί τη σύγχρονη «performance».Πραγματοποιείτε καθε χρόνο την περίοδο Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου [1]

* Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής


Περιλαμβάνει δημιουργίες κλασσικής μουσικής από σύνολα,ορχήστρες,χορωδίες και σολιστ.

* Επιχειρηματικό Πανόραμα

Πρόκειται για ετήσια έκθεση παραγωγικής φυσιογνωμίας του Νομού Μαγνησίας στο οποίο συμμετέχουν επιχειρήσεις από τη Μαγνησία, τη Θεσσαλία και όλη την Ελλάδα.Πραγματοποιείτε συνήθως το Σεπτέμβρη τα τελευταία 7 χρόνια.

Πως θα πατε

Υπεραστικό Κ.Τ.Ε.Λ

Ο Βόλος συνδέεται καθημερινά με Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Ιωάννινα, Κοζάνη, Πάτρα, Λαμία.

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΚΤΕΛ

Τηλ. Επικοινωνίας Βόλου για κρατήσεις θέσεων:

24210-25527, 24210-33254, 8001135555

Τα δρομολόγια ισχύουν από 10-9-2007 έως 20-6-2008

Δρομολόγια
 • Αθηνών
 • Θεσσαλονίκης
 • Αλμυρού, Πλάκες, Αχίλλειο, Γλύφα, Πτελεός, Αμαλιάπολη, Δρυμών, Φυλακή
  Τοπικά Αλμυρού : Βρύναινα, Ανθότοπος, Κοκκώτοι, Κωφοί, Αγ. Ιωάννης Βρυν., Ανάβρα (Δρομολόγια σε excel)
 • Βελεστίνου : Μ.Μοναστήρι-Μ.περιβ., Ελευθεροχώρι, Περίβλεπτο, Κοκκίνα, Σέσκλο, Χλόη, Βελεστίνο (Δρομολόγια σε excel)
 • Πηλίου : Δράκεια, Αγ. Λαυρέντιος, Πινακάτες, Αγ. Βλάσιος, Βυζίτσα-Μηλιές, Μακρυρράχη, Ζαγορά μ.Χανίων, Νεοχώρι, Συκή, Κατηγιώρης, Πλατανία, Πορταριά Μακρυνίτσα, Ανω Γατζέα-Αγ. Τριάδα, Αγ. Ιωάννης Κισσού, Αφήσσος, Καλά Νερά, Κανάλια, Κεραμίδι, Τρικκέρι, Μηλίνα, Ζαγορά μ.Νεοχωρίου
  Τοπικά : Χορευτό, Πουρί (Δρομολόγια σε excel)
 • Λάρισας
 • Τρικάλων
 • Ιωαννίνων
 • Πατρών
 • Κοζάνης

 • Λαμία
Αστικό Κ.Τ.Ε.Λ

Το πολεοδομικό συγκρότημα εξυπηρετείται απο 15 λεωφορειακές γραμμες.
Δρομολόγια

Νο 1: Αναυρος-Ν.Ιωνία (ανά 8 λεπτά)
------------------------------------------------------------
Νο 2: Αμπελόκηποι (ανά 10 λεπτά)
: Φυτόκο ( 7:20 και 13:20)
------------------------------------------------------------
Νο 3: Αναυρος - Ν.Δημητριάδα - Ν.Ιωνία (ΜΕΤΚΑ) (ανά 9 λεπτά)
------------------------------------------------------------
Νο 4: Ανω Βόλος (ανά 8 λεπτά)
: Αγ.Ονούφριος (Δρομολόγια σε excel)
: Κατηχώρι, Σταγιάτες (Δρομολόγια σε excel)
------------------------------------------------------------
Νο 5: Λεχώνια, Πλατανίδια (Δρομολόγια σε excel)
------------------------------------------------------------
Νο 6: Αλυκές (Δρομολόγια σε excel)
------------------------------------------------------------
Νο 7: Άλλη Μεριά (Δρομολόγια σε excel)
------------------------------------------------------------
Νο 8: Διμήνι (Δρομολόγια σε excel)
------------------------------------------------------------
Νο 9: Χιλιαδού (Δρομολόγια σε excel)
------------------------------------------------------------
Νο 10: Μελισσάτικα (Δρομολόγια σε excel)
------------------------------------------------------------
Νο 11:
Κοιμητήριο (Δρομολόγια σε excel)
------------------------------------------------------------

Tηλ. Επικοινωνίας:
24210-25532
24210-24232


Σιδηροδρομικό Δίκτυο


Ο Βόλος συνδέεται με το σιδηροδρομικό δίκτυο του Ο.Σ.Ε
Τηλ.Επικοινωνίας:
24210-24056
URL: http://www.ose.gr


Ακτοπλοϊκή Σύνδεση

Ο Βόλος συνδέεται καθημερινά με πλοία και υδροπτέρυγα με τις Σποράδες.Επίσης υπάρχει εβδομαδιαία ακτοπλοϊκή σύνδεση με Λήμνο και Λέσβο
Τηλ.επικοινωνίας:
24210-28888
24210-38888

Αεροπορική Σύνδεση

Ο Βόλος σε λίγο καιρό θα διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας καθώς ο νέος αεροσταθμός του Διεθνή Αερολιμένα Κεντρικής Ελλάδας είναι σχεδόν έτοιμος.Το αεροδρόμιο βρίσκεται 26χμ από το κέντρο της πόλης ανάμεσα από Νέα Αγχίαλο και Αλμυρό.Η Αir Βerlin συνδέει το Βόλο με Νυρεμβέργη,Βερολίνο,Ντίσελντορφ και Βιέννη

Αεροδρόμιο Αγχιάλου
24280-76886.

Διεθνή Προξενεία


Από το 1878 ο Βόλος φιλοξενεί προξενεία Ευρωπαϊκών χωρών.Σήμερα λειτουργούν στη πόλη προξενεία των ακολούθων κρατών

* Ιταλία
* Γαλλία
* Βέλγιο
* Γερμανία
* Δανία
* Κάτω Χώρες Ολλανδία


Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα: 250px-Volos_papastratou.jpeg Εμφανίσεις: 474 Μέγεθος: 9,2 KB
Οι καπναποθήκες Παπαστράτου στην παραλία του Βόλου, σε φωτογραφία του Κ. Στουρνάρα περί το 1950. Σήμερα το μπροστινό κτίριο με τον χαρακτηριστικό τρούλο έχει ανακαινιστεί και φιλοξενεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.


Αξιοθέατα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΥ

Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα: 1.jpg Εμφανίσεις: 620 Μέγεθος: 29,9 KB Οι πρώην καπναποθήκες Παπαστράτου στην παραλία του Βόλου, στεγάζουν τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και δύο οργανωμένες αίθουσες συνεδρίων.Ι. Ν. ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ

Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα: 2.%20%E1%E3%E9%EF%F2%20%EA%F9%ED%F3%F4%E1%ED%F4%E9%ED%EF%F2.jpg Εμφανίσεις: 795 Μέγεθος: 27,6 KB Ο ναός του Αγ. Κωνσταντίνου, χτισμένος το 1936 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχου. Η περίτεχνη αρχιτεκτονική του σε συνδυασμό με την καίρια θέση του στην παραλία του Βόλου, κατέστησαν το Ναό σε σημείο αναφοράς της σύγχρονης πόλης.
ΠΑΡΚΟ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ


Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα: Volos11.jpg Εμφανίσεις: 1839 Μέγεθος: 159,5 KB Πρόκειται για την πρώην Πλατεία Γεωργίου του Α' στην παραλία του Βόλου. Διαμορφώθηκε σε πάρκο αναψυχής τη δεκαετία του 1920 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ν. Κιτσίκη.ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα: 4.%20%F4%F1%E1%F0%E5%E6%E1%20%E5%EB%EB%E1%E4%EF%F2.jpg Εμφανίσεις: 431 Μέγεθος: 29,2 KB Χτίστηκε το 1930 σε νεοκλασικό ρυθμό, που χαρακτήριζε την αρχιτεκτονική δημοσίων κτιρίων εκείνης της εποχής.ΑΧΙΛΛΕΙΟ


Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα: 5.%20%E1%F7%E9%EB%EB%E5%E9%EF%20%EF%F7%E9%20%EA%E1%EB%EF.jpg Εμφανίσεις: 450 Μέγεθος: 41,2 KB Το κινηματοθέατρο Αχίλλειον χτίστηκε το 1925 σε σχέδια του βολιώτη αρχιτέκτονα Κ. Αργύρη. Συνεχίζει τη λειτουργία του έως σήμερα.Ι. Ν. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ


Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα: 6.%20%E1%E3%E9%EF%F2%20%ED%E9%EA%EF%EB%E1%EF%F2.jpg Εμφανίσεις: 1341 Μέγεθος: 34,8 KB Ο Μητροπολιτικός Ναός της πόλης, η πρώτη από τις τρεις εκκλησίες που σχεδίασε ο Αρ. Ζάχος στο Βόλο, αποπερατώθηκε το 1934. Στο προαύλιο του Ναού διατηρείται το παλιό καμπαναριό, έργο του Ιταλού γλύπτη Previsan το 1884.ΤΟ ΤΡΕΝΑΚΙ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥΠατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα: 7.%20%F4%F1%E1%E9%ED%E1%EA%E9%20%F3%F4%E7%ED%20%F0%EF%EB%E7.jpg Εμφανίσεις: 682 Μέγεθος: 29,9 KB Ο θρυλικός Μουτζούρης, ξεκίνησε τις γοητευτικές διαδρομές του στο Πήλιο το 1895. Η γραμμή σχεδιάστηκε σε σχέδια του Ιταλού μηχανικού Εβαρίστο Ντε Κίρικο και πρόκειται για ένα τεχνολογικό επίτευγμα της εποχής του. Σήμερα συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του με αφετηρία τα Λεχώνια και τερματισμό τον Σ. Σ. Μηλεών.ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΟΛΟΥΠατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα: %D3%E9%E4%E7%F1%20%D3%F4%E1%E8%EC%FC%F2%20(593%20x%20483).jpg Εμφανίσεις: 586 Μέγεθος: 52,9 KB Το κτίριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού ανεγέρθηκε το 1884, σύμφωνα με την αισθητική των ξένων αρχιτεκτόνων που εργάζονταν εκείνη την εποχή στους Θεσσαλικούς Σιδηροδρόμους. Η μορφή του παραμένει ουσιαστικά αναλλοίωτη στο χρόνο και στον όροφο του σταθμού λειτουργεί μουσείο με σπάνιο υλικό από την ιστορία των σιδηροδρόμων στην περιοχή.


ΑΓΑΛΜΑ ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΒΟΛΟΥ


Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα: %C1%E3%E1%EB%EC%E1%20%CF%D3%C5%20(310%20x%20413).jpg Εμφανίσεις: 607 Μέγεθος: 23,6 KB Λευκό μάρμαρο με άριστα δουλεμένες λεπτομέρειες. Κατασκευάστηκε το 1884 από το Ιταλό γλύπτη G.Previsan και τοποθετήθηκε εκεί με την ευκαιρία των εγκαινίων του Θεσσαλικού Σιδηρόδρομου.


ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ


Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα: 9.jpg Εμφανίσεις: 483 Μέγεθος: 30,2 KB Τα νεοκλασικό κτίριο του Δημοτικού Ωδείου Βόλου θεμελιώθηκε περίπου το 1885 και από το 1900 λειτούργησε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας.
ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΤΖΙΟΡΤΖΙΟ ΝΤΕ ΚΙΡΙΚΟΠατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα: 10.jpg Εμφανίσεις: 467 Μέγεθος: 27,5 KB Bρίσκεται ακριβώς δίπλα στο κτίριο του Δημοτικού Ωδείου. Στεγάζει το Μουσείο Αλέκου Κ.Δάμτσα και στους εκθεσιακούς του χώρους φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις εικαστικών και επιλογή έργων της Δημοτικής Συλλογή.
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΒΟΛΟΥ


Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα: 11.%20%C4%E7%EC%E1%F1%F7%E5%E9%EF.jpg Εμφανίσεις: 1969 Μέγεθος: 41,0 KB 


Χτίστηκε το 1970 με σχέδια του αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη ο οποίος εναρμόνισε το στυλ του Δημαρχείου με την υπόλοιπη αρχιτεκτονική των κτισμάτων του Πηλίου.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΒΟΛΟΥ

Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα: volos460b.jpg Εμφανίσεις: 3212 Μέγεθος: 29,4 KBΠατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα: 12.%20%F0%E1%F1%E1%EB%E9%E1%20%EC%E5%F1%E1.jpg Εμφανίσεις: 488 Μέγεθος: 33,4 KBΛΟΦΟΣ ΓΟΡΙΤΣΑΣ


Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα: %D0%E1%ED%E1%E3%DF%E1%20%C3%EF%F1%DF%F4%F3%E1%20(600%20x%20450).jpg Εμφανίσεις: 689 Μέγεθος: 40,5 KB 


Στα ανατολικά της πόλεως του Βόλου βρίσκεται ο λόφος της Γορίτσας και αποτελεί ένα φυσικό μικρό ύψωμα περίπου 200μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στην κορυφή βρίσκεται η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής.

Τη θέση του εκμεταλλεύτηκαν οι Μακεδόνες από τον 4ο π.Χ. αιώνα επί Φιλίππου του Β' όπου κτίστηκε και οχυρώθηκε πόλη 3.000-3.500 κατοίκων. Κατασκευάστηκαν πύλες στα βόρεια και ανατολικά για να μπορούν να ελέγχουν τη διέλευση ανθρώπων και εμπορευμάτων, στα δυτικά για να υπάρχει πρόσβαση στη θάλασσα και στα νότια για να εξυπηρετούνται στρατιωτικοί σκοποί.

Η πόλη οικοδομήθηκε βάσει του Ιπποδάμειου συστήματος. Η πόλη αυτή κατοικήθηκε από το 350-250 π.Χ. και κατόπιν εγκαταλείφθηκε διότι ο Δημήτριος ο Πολιορκητής διέταξε τον εποικισμό της Δημητριάδας. Από τη θέση αυτή η θέα είναι πανοραμική προς την πόλη και το λιμάνι του Βόλου.
ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (Παναγία Τρύπα Γορίτσα)


Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα: %C8%DD%E1%20%E1%F0%FC%20%C3%EF%F1%DF%F4%F3%E1%20(600%20x%20450).jpg Εμφανίσεις: 597 Μέγεθος: 40,5 KB 


Ο ναός αυτός είναι αφιερωμένος στα γενέθλια της Θεοτόκου. Η εκκλησία αυτή που είναι μέσα σε σπήλαιο βρίσκεται στους πρόποδες της Γορίτσας και είναι από τις γραφικότερες της πόλης μας. Λειτούργησε το 1892 και το 1950 μπροστά από τη σπηλιά χτίστηκε ένας μεγαλύτερος πρόναος.
ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ


Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα: %C1%E3%DF%E1%20%D4%F1%E9%DC%E4%E1%20(600%20x%20450).jpg Εμφανίσεις: 652 Μέγεθος: 52,6 KB 


Η Αγία Τριάδα είναι παρεκκλήσι βυζαντινού ρυθμού και βρίσκετε δίπλα στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου. Ξεκίνησε να κτίζεται το 1948 και τα εγκαίνια της έγιναν τον Οκτώβριο του 1954.Στο εσωτερικό της υπάρχουν εικόνες του καλλιτέχνη ζωγράφου Γουναρόπουλου. Υπάρχουν τοιχογραφίες της "Πλατυτέρας των ουρανών" στο τόξο του ιερού, των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού" κ.α.
Οι εικόνες του τέμπλου και οι τοιχογραφίες έγιναν με έξοδα του βιομήχανου συμπολίτη μας Απόστολου Παπαγεωργίου.


Που θα φατε

Tα τσιπουράδικα

http://www.volos-city.gr/ecPortal.as...2&nt=18&lang=1


Ξενοδοχεία-Καταλύματα & τοποθεσιες που μπορειτε να επισκεφτειτε

Βόλος-Νέες Παγασές

Άφησσος

Αργαλαστή - Χόρτο - Κάλαμος - Λαύκος - Ξυνόβρυση - Πάλτση


Αγ.Ιωάννης - Αγ.Δημήτριος - Νταμούχαρη - Μούρεσι-Κισσός

Αγριά - Αγ.Λαυρέντιος - Αγ.Γεώργ.Νηλείας -Πινακάτες - Πλατανίδια

Νέα Αγχίαλος- Αλμυρός- Αμαλιάπολη- Αχίλλειο

Χάνια

Χορευτό - Ζαγορά

Καλά Νερά - Κάτω Γαντζέα

Μακρινίτσα - Κουκουράβα

Μηλίνα - Τρίκερι

Πλατανιάς-Μικρό

Πορταριά - Κατηχώρι - Άλλη Μεριά

Βυζίτσα - Μηλιές - Κορώπη

Τσαγκαράδα - Μυλοπόταμος

Χρήσιμα τηλέφωνα

Τηλέφωνα Άμεσης Ανάγκης

Συγκοινωνίες

πηγη : volos-city.gr
__________________
Το λαθος που αγαπησα.... ειναι για τους αλλους λαθος
για μενα ειναι της ζωης .......και της καρδιας το παθος.....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!GATE 7
roylag7 is offline   Απάντηση με παράθεση Share on facebook
The Following User Says Thank You to roylag7 For This Useful Post:
Ninoset (05-06-08)
Παλιά 01-06-08, 08:07   #2
Kartsonakis
Top Member
 
Το avatar του χρήστη Kartsonakis
 
Εγγραφή: 09-05-2008
Περιοχή: Korinthos
Μηνύματα: 2.387
Thanks: 102
Thanked 707 Times in 433 Posts
Δεν έχω άποψη χια την προέλευση της ονομασίας της σημερινής πόλης του Βόλου
αλλά για την αρχαία Ιωλκό, έκανα μία σκέψη.
Μήπως έχει σχέση με τον ολκό ( ο δίολκος) που χρησιμοποιούσαν τότε
για την μεταφορά των πλοίων στη ξηρά;
Kartsonakis is offline   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 01-06-08, 11:33   #3
akrapt
Vip Person
 
Εγγραφή: 29-03-2007
Περιοχή: .
Μηνύματα: 12.547
Thanks: 1.467
Thanked 2.766 Times in 1.843 Posts
Πολύ όμορφη περιοχή.Εχω έντονες και όμορφες αναμνήσεις από την πόλη....
akrapt is offline   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 01-06-08, 11:38   #4
roylag7
WebMaster
 
Το avatar του χρήστη roylag7
 
Εγγραφή: 12-01-2007
Περιοχή: Χαιδαρι
Ηλικία: 45
Μηνύματα: 23.349
Thanks: 5.467
Thanked 9.325 Times in 5.542 Posts
πραγματικα πολυ ομορφη περιοχη...
__________________
Το λαθος που αγαπησα.... ειναι για τους αλλους λαθος
για μενα ειναι της ζωης .......και της καρδιας το παθος.....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!GATE 7
roylag7 is offline   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 04-06-08, 01:45   #5
gastone1978
Advanced Member 
Το avatar του χρήστη gastone1978
 
Εγγραφή: 30-04-2005
Περιοχή: Lone Star State
Ηλικία: 40
Μηνύματα: 277
Thanks: 10
Thanked 34 Times in 25 Posts
A re patrida. Ekei kanw ta plana mou gia to mellontiko retirement.

Apo ta pio omorfa meri tis Ellados pou syndiazei vouno kai thallasa se misi me mia wra.
__________________
Ζήσε το σήμερα, μάθε από το χθες και σχεδίασε το αύριο
gastone1978 is offline   Απάντηση με παράθεση
The Following User Says Thank You to gastone1978 For This Useful Post:
Loan (06-04-18)
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 
Members who have read this thread : 30
Aekition, akrapt, billgem, Cash Advance, chris deveros, deker, dora, evan84, gastone1978, girle, gmouzo, gponiris, indianos1, Ioustina, johnyk2223, Kartsonakis, Loan, Mike, nanavr, Nino, ovelix21, panosffotto, sinaloa, sleeper, source1981, stebat, TGiF
Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης Αξιολογήστε αυτό το θέμα
Αξιολογήστε αυτό το θέμα:

Δικαιώματα - Επιλογές
Δεν Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα θέματα
Δεν Μπορείτε να απαντήσετε
Δεν Μπορείτε να ανεβάσετε συνημμένα αρχεία
Δεν Μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματα σας

vB code είναι σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας
Forum Jump

Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΥΠΡΟΣ roylag7 Τουρισμός-Διακοπές 26 22-06-10 01:06
ΔΙΑΚΟΠΕΣ - ΚΥΘΗΡΑ texasasl Τουρισμός-Διακοπές 15 01-06-10 23:35


Inout.gr is Poolandered
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.6.8
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Όλες οι δημοσιεύσεις σε αυτές τις ιστοσελίδες εκφράζουν τις απόψεις και τη γνώμη των συντακτών τους και όχι των διαχειριστών ή συντονιστών της σελίδας(εκτός των δημοσιεύσεων των ιδίων) και ως εκ τούτου δεν είναι υπεύθυνοι για αυτές.
Η αναδημοσίευση άρθρων και δημοσιεύσεων που υπάρχουν στην σελίδα είναι ελεύθερη, αρκεί να αναφέρεται ως πηγή το InOut.gr - Η ελευθερία στην πληροφόρηση στο διαδίκτυο είναι ο πρωταρχικός μας στόχος.