Leivadi
Εγγραφή Συχνές Ερωτήσεις Λίστα Μελών Ημερολόγιο Casino Αναζήτηση Σημερινά Μηνύματα Σημείωσε τα forums ως διαβασμένα
Επιστροφή   InOut > Κύρια 'Αρθρα > Ιατρικά
Find All Thanked Posts
Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Αξιολόγηση: Αξιολόγηση θέματος: 3 Ψήφοι, 4,67 κατά μέσο όρο. Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 25-02-08, 05:54   #1
roylag7
WebMaster
 
Το avatar του χρήστη roylag7
 
Εγγραφή: 12-01-2007
Περιοχή: Χαιδαρι
Ηλικία: 45
Μηνύματα: 23.349
Thanks: 5.467
Thanked 9.325 Times in 5.542 Posts
Το χάπι που καταπολεμά το μυέλωμα

Φιλοδοξεί να... τιθασεύσει τον δεύτερο σε συχνότητα εμφάνισης καρκίνο του αίματος

Μια νέα, αποτελεσματικότερη θεραπεία για ασθενείς με υποτροπιάζον ή ανθεκτικό πολλαπλό μυέλωμα πήρε έγκριση από τους αντίστοιχους φορείς και ήδη κυκλοφορεί και στη χώρα μας.

Οι γιατροί έχουν ένα νέο όπλο στη μάχη για τον δεύτερο σε συχνότητα καρκίνο του αίματος, που χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των πλασματοκυττάρων στον μυελό των οστών.

Πρόκειται για χάπι που συνδυάζει τις δραστικές ουσίες «λεναλιδομίδη» και «δεξαμεθαζόνη», θεραπεία που για σειρά ετών μελετήθηκε σε δύο μεγάλες διεθνείς μελέτες, σε Ευρώπη και Αμερική, και τα εντυπωσιακά αποτελέσματά της παρουσιάστηκαν από το «Νew England Journal of Μedicine».

Μάλιστα στην ευρωπαϊκή μελέτη βασικός ερευνητής ήταν ένας Ελληνας, ο αν. καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Μελέτιος-Αθανάσιος Κ. Δημόπουλος.

«Με τη συγκεκριμένη θεραπεία που μελετήσαμε έχουμε το πρώτο φάρμακο από μια νέα κατηγορία φαρμάκων που δρουν μέσω κυρίως των ιδιοτήτων της «λεναλιδομίδης» ενάντια στα καρκινικά κύτταρα με διαφορετικό τρόπο απ ό,τι η χημειοθεραπεία, αποφεύγοντας έτσι βλαβερές συνέπειες και παρενέργειες», εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο δρ Δημόπουλος.

«Εχοντας συνεχώς καλύτερες θεραπείες, μπορούμε σήμερα να πούμε ότι το μέλλον είναι περισσότερο ευοίωνο παρά ποτέ για τους ασθενείς που πάσχουν από μυέλωμα και ελπίζουμε σύντομα, με την εξέλιξη και άλλων διεθνών ερευνών, να μετατραπεί αυτή η πάθηση σε μια χρόνια νόσο.

Συνεργασία
Ο δρ Δημόπουλος, με μακρά ερευνητική θητεία στο φημισμένο «Αnderson Cancer Center» στο Πανεπιστήμιο Χιούστον στο Τέξας, ασχολήθηκε κυρίως με πλασματοκυτταρικές δυσκρασίες, λεμφώματα, μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων, ουρολογικό καρκίνο, γυναικολογικό καρκίνο κ.ά.

Σε πρόσφατη ενημερωτική ημερίδα στην Αθήνα, σε συνεργασία με τον επ. καθηγητή Χ. Παπαδημητρίου, ανέλυσαν τα χαρακτηριστικά του υποτροπιάζοντος ή ανθεκτικού πολλαπλού μυελώματος και αναφέρθηκαν στις σύγχρονες θεραπείες.

Η δράση του χαπιού
«Η νέα θεραπεία ανήκει στην κατηγορία των ανοσοτροποποιητικών φαρμάκων «ΙmiDs», τα οποία έχουν έναν ιδιαίτερο μηχανισμό δράσης. Εκτός από το κακόηθες κύτταρο αυτό καθαυτό, στοχεύουν και στο μικροπεριβάλλον του», εξηγεί ο δρ. Δημόπουλος και συνεχίζει:

«Η νέα θεραπεία τροποποιεί την παραγωγή κυτταροκινών και άλλων αυξητικών παραγόντων, αναστέλλει την ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν τους όγκους και αυξάνει τη φυσιολογική ανοσολογική απάντηση του οργανισμού εναντίον των καρκινικών κυττάρων».

Αγνωστα τα αίτια της εμφάνισης της νόσου

«Οι συχνότερες εκδηλώσεις του πολλαπλού μυελώματος», λέει ο δρ Δημόπουλος, «είναι ο πόνος στη μέση ή στα πλευρά, που προέρχεται από πολύ μικρά «καταγματάκια» του αδυνατισμένου οστού. Επίσης αναιμία, υπερασβεστιαιμία, νεφρική ανεπάρκεια, συχνές λοιμώξεις, αδυναμία και παράλυση άκρων.

Η πιο εμφανής δράση του νοσήματος είναι η βλάβη των οστών, βλάβη που προκαλείται με πολλούς μηχανισμούς. Στους περισσότερους ασθενείς τα πλασματοκύτταρα αθροίζονται σε ομάδες, καταστρέφοντας το οστούν και αυτό φαίνεται σαν τρύπα στην απλή ακτινογραφία. Οι τρύπες αυτές λέγονται οστεολύσεις.

Τα πλασματοκυττώματα
Ορισμένες φορές αναπτύσσονται μάζες μαλακού ιστού από πλασματοκύτταρα που επεκτείνονται και πέρα από το οστούν. Οι μάζες αυτές λέγονται πλασματοκυττώματα. Οι βλάβες των οστών είναι δυνατό να προκαλέσουν πόνο και ορισμένες φορές αποδυναμώνουν τόσο το οστούν, ώστε προκαλείται κάταγμα.

Καθώς τα μυελωματικά κύτταρα αθροίζονται στον μυελό των οστών, μειώνουν τον αριθμό των φυσιολογικών κυττάρων. Η μείωση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο των λοιμώξεων, ενώ η μείωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων προκαλεί αναιμία.

Η μονοκλωνική ανοσοσφαιρίνη που παράγεται από τα κύτταρα του πολλαπλού μυελώματος μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβη στα νεφρά. Η βλάβη των νεφρών επιτείνεται συχνά και από την αύξηση του ασβεστίου και του ουρικού οξέος του αίματος. Τα αίτια είναι άγνωστα. Διάφοροι παράγοντες φαίνεται να σχετίζονται με μεγαλύτερη πιθανότητα εκδήλωσης της νόσου, όπως γενετικοί, περιβαλλοντικοί, προϋπάρχοντα αυτοάνοσα νοσήματα.

Παρ όλα αυτά άμεση σχέση αιτίου-αποτελέσματος δεν έχει τεκμηριωθεί. Πιο πιθανό φαίνεται ότι η νόσος είναι αποτέλεσμα επίδρασης πολλών παραγόντων».

Αύξηση συμπτωμάτων και στους νέους

«Το πολλαπλό μυέλωμα παρουσιάζει αύξηση της συχνότητάς του σε αντίθεση με αυτό που παρατηρείται σε άλλες μορφές καρκίνου», μας εξηγεί ο κ. Παπαδημητρίου.

«Αν και προσβάλλει άτομα κυρίως μεγάλης ηλικίας, άνω των 65 ετών, τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια ανεξήγητη αύξηση εμφάνισης της νόσου σε άτομα μικρότερης ηλικίας. Η ανησυχητική αυτή διαπίστωση καθιστά επείγουσα την ανάγκη για νέες αποτελεσματικότερες θεραπείες.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ιδρυμα Μυελώματος, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 750.000 άτομα με πολλαπλό μυέλωμα παγκοσμίως. Περισσότεροι από 85.000 άνδρες και γυναίκες στην Ευρώπη υποβάλλονται επί του παρόντος σε θεραπεία για πολλαπλό μυέλωμα και υπολογίζεται ότι 25.000 ασθενείς κατέληξαν από τη νόσο το 2007. Στην Ελλάδα έχουμε περίπου 4 νέες περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα ετησίως, δηλ. κάθε χρόνο προσβάλλονται περίπου 400 ασθενείς από το πολλαπλό μυέλωμα».

Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα:  assets_LARGE_t_420_529042.JPG Εμφανίσεις:  567 Μέγεθος:  91,4 KB

πηγη :ethnos.gr / Γιάννης Κρητικός
__________________
Το λαθος που αγαπησα.... ειναι για τους αλλους λαθος
για μενα ειναι της ζωης .......και της καρδιας το παθος.....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!GATE 7
roylag7 is offline   Απάντηση με παράθεση Share on facebook
The Following 5 Users Say Thank You to roylag7 For This Useful Post:
ijupihuqa (02-08-17), iqemevilamugq (02-08-17), opevojuxip (02-08-17), ubusujeuquccu (03-08-17), yixekuj (03-08-17)
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 
Members who have read this thread : 7
Enstolos, evan84, Money Loan, pousoulas, skitithanos
Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης Αξιολογήστε αυτό το θέμα
Αξιολογήστε αυτό το θέμα:

Δικαιώματα - Επιλογές
Δεν Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα θέματα
Δεν Μπορείτε να απαντήσετε
Δεν Μπορείτε να ανεβάσετε συνημμένα αρχεία
Δεν Μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματα σας

vB code είναι σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι σε λειτουργία
Forum Jump

Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
Το πρώτο αντισυλληπτικό χάπι για άνδρες Δημήτρης Τεχνολογικά-Επιστημονικά 0 30-06-10 00:06


Inout.gr is Poolandered
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.6.8
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Όλες οι δημοσιεύσεις σε αυτές τις ιστοσελίδες εκφράζουν τις απόψεις και τη γνώμη των συντακτών τους και όχι των διαχειριστών ή συντονιστών της σελίδας(εκτός των δημοσιεύσεων των ιδίων) και ως εκ τούτου δεν είναι υπεύθυνοι για αυτές.
Η αναδημοσίευση άρθρων και δημοσιεύσεων που υπάρχουν στην σελίδα είναι ελεύθερη, αρκεί να αναφέρεται ως πηγή το InOut.gr - Η ελευθερία στην πληροφόρηση στο διαδίκτυο είναι ο πρωταρχικός μας στόχος.