Leivadi
Εγγραφή Συχνές Ερωτήσεις Λίστα Μελών Ημερολόγιο Casino Αναζήτηση Σημερινά Μηνύματα Σημείωσε τα forums ως διαβασμένα
Ανθρώπινο Σώμα Μελέτες και Έρευνες Άρθρα και μελέτες για το Ανθρώπινo Σώμα

Επιστροφή   InOut > Ιατρικές Συμβουλές > Ανθρώπινο Σώμα Μελέτες και Έρευνες
Find All Thanked Posts
Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 17-05-06, 21:39   #1
Nino
Vip Person 
Το avatar του χρήστη Nino
 
Εγγραφή: 17-03-2005
Μηνύματα: 1.063
Thanks: 406
Thanked 694 Times in 218 Posts
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Nαρκωτικά, με την φαρμακολογική έννοια του όρου, είναι ουσίες οι οποίες έχουν την ιδιότητα να παραλύουν το κεντρικό νευρικό σύστημα (Κ.Ν.Σ). Τέτοια είναι και τα αναλγητικά της ομάδας της μορφίνης, τα οποία ονομάζονται και ναρκωτικά αναλγητικά. Από την νομική άποψη, ως ναρκωτικά γενικά θεωρούνται οι ουσίες, οι οποίες μπορούν από τη χρήση τους να προκαλέσουν τοξικομανία ή εξάρτηση του ατόμου από αυτές. Γενικότερα στα ναρκωτικά κατατάσσεται οποιαδήποτε χημική ουσία η οποία μεταβάλει την διάθεση ,την αντίληψη και την συναίσθηση και της οποίας γίνεται κακή χρήση, με αποτέλεσμα έκδηλες βλάβες στο κοινωνικό σύνολο.

Τα ναρκωτικά είναι μονόδρομος που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον όλεθρο και την καταστροφή, στη φυλακή, στο ψυχιατρείο, ή κάπου αλλού μονιμότερα: ΣΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ. Η εισβολή των ναρκωτικών στις σύγχρονες πολιτισμένες κοινωνίες δεν έχει τον χαρακτήρα της επιδρομής, γιατί θα υπήρχε σήμα κινδύνου. Δεν μοιάζει με την αγέλη του <<ρινοκερώτου >> του Ιονέσκο, γιατί το ποδοβολητό τους θα προκαλούσε φόβο, ταραχή, αντίδραση.


Η εισβολή των ναρκωτικών συντελείται νωχελικά, αθόρυβα, ανεπαίσθητα, με τη μορφή της παρηγοριάς, της ελπίδας, της έμπνευσης, του θάρρους, της προσδοκίας. Η <<φυγή>> εμπλέκεται στη ματαιότητα του ονείρου. Ενός ονείρου που δεν πραγματώνεται. Το πρόβλημα των ναρκωτικών αποτελεί πραγματική μάστιγα για την χώρα μας.


Η Ελλάδα , εκτός από σημαντικός διαμετακομιστικός σταθμός, έγινε πλέον και τόπος καταναλώσεως. Ακολουθεί δε τους ρυθμούς αυξήσεως του αριθμού των τοξικομανών άλλων χωρών, που είχαν το προβάδισμα. Η τραγικότερη όψη του είναι το γεγονός ότι πλήττει τη νεολαία, το πιο ζωντανό και δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας μας. Βέβαια άνθρωποι κάθε κατηγορίας και ηλικίας, άνθρωποι που ανήκουν σ’όλα τα κοινωνικά στρώματα και επίπεδα εμπλέκονται στο βρώμικο κύκλωμα των ναρκωτικών.


Τα ναρκωτικά, κατά την Έκθεση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής,<< κυκλοφορούν σήμερα ελεύθερα στους δρόμους, μπήκαν στα σπίτια, μπήκαν στα σχολεία, στους χώρους της δουλειάς ,στους χώρους ψυχαγωγίας, μπήκαν ακόμα και στο στρατό. Είναι αρκετοί οι νέοι μας που την πρώτη δόση ηρωίνης την ξεκίνησαν στο στρατό>>. Και άλλοι στις φυλακές!


Οι συνεχείς θάνατοι νέων ανθρώπων που σημειώνονται τον τελευταίο καιρό, εξαιτίας της χρήσης ηρωίνης, αποτελούν δραματική απόδειξη της ζοφερής αυτής πληγής, μπροστά στην οποία κανείς δεν δικαιούται να εθελοτυφλεί. Όπως έχει αποδειχθεί, το λαθρεμπόριο και η χρήση των ναρκωτικών προσβάλουν άμεσα την ψυχοσωματική υγεία του πληθυσμού κάθε κοινωνίας, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την εγκληματικότητα και σε τελευταία ανάλυση, συντελούν στο βιολογικό εκφυλισμό των ατόμων που εθίζονται στις ουσίες αυτές. Δεν υπάρχει άνθρωπος σε ολόκληρο τον κόσμο που να πιστεύει ότι τα ναρκωτικά κάνουν καλό ή λύνουν κάποιο πρόβλημα. Αντίθετα , όλοι παραδέχονται ότι τα ναρκωτικά αλλοιώνουν την φυσική υγεία των ατόμων , ελαττώνουν τις διανοητικές και ψυχικές τους λειτουργίες, καταστρέφουν τις οικογενειακές και τις κοινωνικές σχέσεις και προκαλούν οικονομική εξαθλίωση.


Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι: ο εξευτελισμός της προσωπικότητας, η ηθική και κοινωνική καταρράκωση του ατόμου, η αντικοινωνική και εγκληματική συμπεριφορά του. Εκατομμύρια άνθρωποι σ’όλον τον κόσμο, είναι δούλοι κάποιου είδους ναρκωτικού και κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό, οδηγούνται στον θάνατο. Η ναρκομανία αγκαλιάζει θανάσιμα όλες τις ηλικίες, αλλά δυστυχώς την πρώτη θέση σ’ αυτήν τη μακάβρια πορεία κρατούν σταθερά οι νέοι. Χαρακτηριστική και αξιοπρόσεκτη είναι και μια πρόσφατη αναφορά της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, με την οποία επισημαίνεται και τονίζεται ότι τα ναρκωτικά ,νόμιμα και παράνομα αποτελούν τώρα πλέον οξύτατο πρόβλημα, γιατί ο αριθμός των τοξικομανών αυξάνει σε ολόκληρο τον κόσμο επικίνδυνα και σε ορισμένες μάλιστα χώρες , η διάβρωση της κοινωνίας από τη φοβερή αυτή επιδημία είναι βαθειά.


Είναι ευνόητο ότι καμία επιείκεια δεν μπορεί να επιδειχθεί προς την πλευρά των εμπόρων ναρκωτικών. Οι έμποροι του λευκού θανάτου κερδοσκοπούν με τίμημα τη ζωή των συνανθρώπων τους. Η μόνη απάντηση που έχει να αρθρώσει η συντεταγμένη πολιτεία απέναντι τους είναι η συστηματική τους δίωξη και αμείλικτη τιμωρία τους .Εντούτοις , βασική αρχή στη καταπολέμηση των ναρκωτικών πρέπει να είναι η αντιμετώπιση του χρήστη ως ατόμου το οποίο υποφέρει και δικαιούται μέριμνας και κατανόησης, τόσο από την πολιτεία, όσο και από την κοινωνία στο σύνολο της. Ο χρήστης ναρκωτικών ουσιών πρέπει να πάψει να θεωρείται τόσο από την κοινή γνώμη όσο και από τις διωκτικές αρχές, περιθωριακό άτομο που εγκληματεί κατά της κοινωνίας και συνεπώς άξιο καταστολής και τιμωρίας. Πρέπει να γίνει συνείδήση όλων μας ότι αυτός ο οποίος έφθασε στο σημείο να καταστρέφει μ’αυτόν τον τρόπο τον εαυτό του, έχει άμεση ανάγκη βοηθείας, θεραπείας και αποτοξίνωσης.


Να μην οδηγείται στην κοινωνική και φυσική του αυτοκτονία, στην καταστολή και τιμωρία. Πρέπει να αντιληφθούμε επίσης πως, όταν το άτομο αυτό φτάσει στο σημείο της αποθεραπείας, χρειάζεται συμπαράσταση για την κοινωνική επανένταξή του και όχι κοινωνικό στιγματισμό ή κοινωνική απομόνωση. Μόνο η σφαιρική αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών είναι ικανή να καταπολεμήσει αυτήν την κοινωνική αιμορραγία. Καταστολή και τιμωρία των εμπόρων των ναρκωτικών, πάνω απ’όλα όμως επιβάλλεται να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη.


Μια υπεύθυνη και συνεχής ενημέρωση της νεολαίας για τις δραματικές επιπτώσεις της χρήσης των ναρκωτικών ουσιών, μια συνεχής και τεκμηριωμένη πληροφόρηση της κοινής γνώμης για τους κινδύνους που απειλούν τα παιδιά όλων μας, μπορεί να έχουν πιο θετικά αποτελέσματα από τη στυγνή καταστολή όσων δεν ήξεραν ή δεν μπόρεσαν να αντισταθούν στην εκμετάλλευση των εμπόρων ναρκωτικών.
__________________
DUM SPIRO SPERO

Το ποιός είσαι δεν αλλάζει. Αλλάζει όμως αυτό που νομίζεις πως είσαι......
Nino is offline   Απάντηση με παράθεση Share on facebook
Παλιά 17-05-06, 22:29   #2
Nino
Vip Person 
Το avatar του χρήστη Nino
 
Εγγραφή: 17-03-2005
Μηνύματα: 1.063
Thanks: 406
Thanked 694 Times in 218 Posts
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Τα ναρκωτικά σαν φυτά ήταν γνωστά στον άνθρωπο από χιλιάδες χρόνια. Το ένστικτο της αυτοσυντήρησης ήταν αυτό που οδήγησε τον άνθρωπο να διακρίνει τις θεραπευτικές και αναλγητικές ικανότητες αυτών των φυτών. Για παράδειγμα στην Οδύσσεια βλέπουμε την Ελένη να δίνει στον Τηλέμαχο, υιό του Οδυσσέα , αυτό το μυστηριώδες Νηπενθές, ώστε να λησμονήσει τους πόνους και τα βάσανα του.

Αργότερα όταν ανακαλύφθηκαν και οι παραισθησιογόνες ιδιότητές τους, τα ναρκωτικά αποτέλεσαν στοιχεία της κουλτούρας ενός λαού ,με την έννοια ότι λατρευτικά και οργιαστικά έθιμα, ιδιαίτερα στους αγροτικούς πληθυσμούς ,ήταν συνδεδεμένα με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών.
Στην ανθρώπινη κοινωνία, φαινόμενα μαζικής διάδοσης και χρήσης των ναρκωτικών αρχίζουν να παρατηρούνται σε μια σειρά χώρες, από το 16-18ο μ..Χ αιώνα δηλαδή την εποχή που στις χώρες αυτές συντελούνται έντονες πολιτικές μεταβολές και συγκρούσεις ή χειροτερεύει σημαντικά το επίπεδο ζωής των λαϊκών στρωμάτων, λόγο πολέμων και έντονης καταπίεσης.


Η πρώτη μαζική κατανάλωση χασίς από Ευρωπαίους εμφανίζεται κατά την διάρκεια της εκστρατείας του Ναπολέοντα στην Αίγυπτο (1798-1799) και δεν είναι άσχετη από προσπάθειες εκτόνωσης της δυσαρέσκειας των στρατιωτών που συμμετείχαν σ’αυτήν. Λίγα χρόνια μετά την εκστρατεία , εκδηλώνονται στις ευρωπαϊκές χώρες τα πρώτα κρούσματα τοξικομανίας.


Ακόμη, οι Ισπανοί κατακτητές διέδωσαν συστηματικά την χρήση της κόκας στη Ν.Αμερική, για να καθυποτάξουν τους Ιθαγενείς –Ινδιάνους, που τους χρησιμοποιούσαν κατά χιλιάδες κάτω από τις πιο απάνθρωπες συνθήκες στις φυτείες και στα μεταλλεία, για να τους αφαιρέσουν κάθε ικανότητα αντίστασης.
Πάντως η χρήση των ναρκωτικών μέχρι το 19ο αιώνα είτε για λόγους θρησκευτικούς είτε ιατρικούς ήταν πάντα περιγεγραμμένη και ελεγχόμενη, με την έννοια ότι διαμορφωνόταν στο πλαίσιο μιας κοινωνικά παραδεκτής λειτουργίας.

Η χώρα μας ,λόγο της γεωγραφικής της θέσης που συνδέει τη Δυτική Ευρώπη με τις χώρες της Ασίας, όπου κατεξοχήν παράγονται ναρκωτικά (Τουρκία, Πακιστάν, Ινδία, Νεπάλ κ.τ.λ),αλλά και με την Μέση Ανατολή γενικότερα, είναι σταυροδρόμι της διακίνησης ναρκωτικών και κυρίως του χασίς και των οπιούχων (ηρωίνη).Οι κυριότερες πύλες εισόδου ναρκωτικών στη χώρα μας είναι οι Κήποι του Έβρου, ο Βόλος, ύστερα από το άνοιγμα της πορθμιακής γραμμής Βόλου –Συρίας και τα παράλια ,που λόγω της μεγάλης τους έκτασης είναι δύσκολο να ελεγχθούν, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν κινούνται στις θάλασσες μας χιλιάδες τουριστικά σκάφη.


Εκτός βέβαια από το πρόβλημα της διακίνησης ναρκωτικών μέσα από την χώρα μας, υπαρκτό είναι και το πρόβλημα της κατανάλωσης ναρκωτικών ουσιών και στο εσωτερικό της. Το ποσοστό βέβαια της εσωτερικής κατανάλωσης είναι μικρότερο από αυτό των αναπτυγμένων δυτικοευρωπαϊκών κρατών, όμως η συνεχής αύξηση της , σε συνδυασμό με τη συνεχή μείωση της ηλικίας των χρηστών, μας δείχνει ότι υπάρχει κίνδυνος η διαφορά σύντομα να καλυφθεί.
__________________
DUM SPIRO SPERO

Το ποιός είσαι δεν αλλάζει. Αλλάζει όμως αυτό που νομίζεις πως είσαι......
Nino is offline   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 17-05-06, 22:29   #3
Nino
Vip Person 
Το avatar του χρήστη Nino
 
Εγγραφή: 17-03-2005
Μηνύματα: 1.063
Thanks: 406
Thanked 694 Times in 218 Posts
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΩΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΑΤΟΜΩΝ

Η χώρα μας έχει το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης των θανάτων από ναρκωτικά, στην Ε.Ε, όπως προκύπτει από το Εθνικό Κέντρο Ερευνών και την Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ε.Ε, που δημοσιεύονται στην εφημερίδα <<Καθημερινή>>. Το ποσοστό χρήσης αυξάνεται επίσης γοργά, ενώ το πρόβλημα αγγίζει όλο και μικρότερες ηλικίες. Οι θάνατοι από ναρκωτικά αυξήθηκαν 30 φορές από το 1985 (ποσοστό αύξησης 2930%). Από 10 το 1980 έφθασαν τους 303 το 2000. Δεύτερο και τρίτο υψηλότερο ποσοστό αύξησης των θανάτων έχουν το Λουξεμβούργο και η Πορτογαλία.. Σε απόλυτους αριθμούς, το μεγαλύτερο πρόβλημα έχει η Βρετανία (3495 θάνατοι μέσα στο 2000), ακολουθούν η Γερμανία (2030) και η Ιταλία (1016).Η κάνναβη είναι η πλέον διαδεδομένη απ’όλα τα ναρκωτικά.


Γύρω στο 18% είναι το ποσοστό των μαθητών Γυμνασίου-Λυκείου και 10% το ποσοστό των μαθητριών που έκαναν δοκιμή ή χρήση παράνομων ουσιών. Η ομάδα από 25-35 ετών εμφανίζει τα μεγαλύτερα ποσοστά δοκιμής ή χρήσης (36% για τους άνδρες και 12% για τις γυναίκες). Μετά τα 36 χρόνια η χρήση πέφτει για τους άνδρες στο 13% και για τις γυναίκες στο 2,8%. Η παγκόσμια παραγωγή οπιοειδών αυξάνεται αλματωδώς. Από περίπου 4000 τόνους το 1990,σήμερα ξεπερνάει τους 10000 τόνους. Για την προμήθεια ναρκωτικών παγκοσμίως ξοδεύονται πάνω από 500δις.δολάρια τον χρόνο.

Με την έρευνα αυτή θα επιδιώξουμε:
1)Την ενημέρωση του αναγνώστη στις έννοιες των ναρκωτικών ουσιών και τοξικομανίας και στις συνέπειες τους.
2)Την προσέγγιση στο σύγχρονο και δυσεπίλυτο πρόβλημα των ναρκωτικών από κοινωνικής κατεξοχήν πλευράς.
3)Τη γνώση των αιτιών που οδηγούν στην χρήση των ναρκωτικών.
4)Τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης τους.
__________________
DUM SPIRO SPERO

Το ποιός είσαι δεν αλλάζει. Αλλάζει όμως αυτό που νομίζεις πως είσαι......
Nino is offline   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 17-05-06, 22:29   #4
Nino
Vip Person 
Το avatar του χρήστη Nino
 
Εγγραφή: 17-03-2005
Μηνύματα: 1.063
Thanks: 406
Thanked 694 Times in 218 Posts
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Ορισμός: ουσίες φυσικές ή τεχνητές οι οποίες επιδρούν στο Κ.Ν.Σ προκαλώντας μεταβολές στην αντίληψη ,το συναίσθημα και τη συμπεριφορά και δημιουργώντας παράλληλα εξάρτηση του ατόμου από αυτές].
Ετυμολογία: η λέξη προέρχεται από το ρήμα ναρκώ (-όω) που σημαίνει ναρκώνω.

1.1ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΟΡΟΙ
Κατάχρηση: θεωρείται η χρήση κατά τρόπο, ο οποίος είναι διαφορετικός από ιατρικό ή κοινωνικό τρόπο χρήσης σε μια δεδομένη κοινωνία , με δική της νοοτροπία και πνευματική καλλιέργεια. Ο όρος κατάχρηση εκφράζει τη διάθέση μις κοινωνικής αποδοκιμασίας.

Εθισμός
: ονομάζεται η συνήθεια που αποκτά κανείς να χρησιμοποιεί κάποια ουσία με σκοπό να αισθανθεί πάλι και πάλι το συναίσθημα της ευφορίας, δηλαδή μια ευχάριστης κατάστασης ή ευεξίας, την οποία προκαλεί η ουσία, οπότε δημιουργείται μια ψυχική εξάρτηση.
Καταναγκαστική χρήση και τοξικομανία: χαρακτηριστικά της είναι η απόλυτη ανάγκη λήψης της ουσίας με κάθε θυσία, η τάση αύξησης της δόσης με σκοπό τη δημιουργία όλο και εντονότερου αισθήματος της δράσης της, η ψυχική και σωματική εξάρτηση από την δράση της ουσίας και το σοβαρότερο, το σύνδρομο στέρησης από την διακοπή της ουσίας.


Τοξικομανία: χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει περισσότερο την συμπεριφορά για μια καταναγκαστική χρήση της ουσίας με τις πολύ καταπονητικές και έντονες περιπλοκές, τις σχετικές με την χρήση, την εξασφάλιση της αναγκαίας ποσότητας και τη μεγάλη τάση υποτροπής μετά την στέρηση της για κάποιο χρονικό διάστημα. Αναφέρεται περισσότερο σε μια ποιοτική παρά ποσοτική έννοια. Τις περισσότερες μάλιστα φορές δεν είναι δυνατό να καθοριστεί πότε η καταναγκαστική χρήση γίνεται τοξικομανία.

Ανοχή: είναι η κατάσταση η οποία αναπτύσσεται με τις επανειλημμένες δόσεις σε συχνά χρονικά διαστήματα, ώστε να πρέπει η δόση της ουσίας να αυξάνεται συνεχώς για να επιτυγχάνεται η επιθυμητή δράση στον ίδιο βαθμό και σε ίδια διάρκεια. Προέρχεται είτε από την εξοικειώσει των κυττάρων στην δράση της ουσίας ( κυτταρική αντοχή) είτε από την ταχύτερη αποδόμηση ή εξουδετέρωση και αποβολή της ουσίας (μεταβολική αντοχή). Έτσι βραχύνεται η διάρκεια και μειώνεται η ένταση δράσεως γεγονός το οποίο οδηγεί σε συχνότερες και μεγαλύτερες δόσεις για την διατήρηση ενός σταθερού αποτελέσματος. Το επικίνδυνο στην αντοχή είναι ότι αυτή δεν είναι ομοιόμορφη σ’όλες τις δράσεις της ουσίας και υπέρβαση της μέγιστης ανεκτής δόσης, αποτελεί την κυριότερη αιτία αιφνίδιου θανάτου από τα ναρκωτικά. Αντοχή μπορεί να αρχίζει από την πρώτη κιόλας δόση και μπορεί να φτάσει σε πολύ μεγάλα ύψη, σε διάστημα λίγων εβδομάδων.


Διασταυρούμενη αντοχή: αναπτύσσεται μεταξύ ουσιών με όμοιες φαρμακολογικές δράσεις, ώστε η αντοχή στη μια να εκδηλώνεται και στην άλλη.

Εξάρτηση
: είναι ψυχολογική από την ευχάριστη δράση της ουσίας και σωματική, από τις δυσάρεστες συνέπειες της διακοπής της ουσίας, δηλαδή το σύνδρομο στερήσεως. Ο βαθμός της εξάρτησης μπορεί να κυμαίνεται από μια ελαφριά επιθυμία μέχρι το να εκλιπαρεί κανείς για την ουσία και μέχρι την καταναγκαστική χρήση. Σε ακραίες περιπτώσεις η συμπεριφορά της εξάρτησης παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά μιας χρόνιας αρρώστιας η οποία υποτροπιάζει. Ο απαιτούμενος χρόνος για την ανάπτυξη εξαρτήσεως σε οποιαδήποτε ουσία έχει σχέση με πολλούς παράγοντες από τους οποίους σπουδαιότεροι φαίνεται να είναι, η διάρκεια ,η συχνότητα και ο βαθμός με τον οποίο επηρεάζεται η λειτουργία του Κ.Ν.Σ. Ο βαθμός εξάρτησης υπολογίζεται και από την βαρύτητα του συνδρόμου στέρησης. Είναι πιθανό να είναι κανείς σωματικά εξαρτημένος χωρίς να είναι τοξικομανής όπως και το αντίστροφο. Όμως κατά την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, οποιοσδήποτε είναι τοξικομανής μπορεί να θεωρείται ότι έχει αποκτήσει εξάρτηση από την ουσία.


Διασταυρούμενη εξάρτηση: ονομάζεται η ικανότητα μιας ουσίας να παίρνει την θέση μιας άλλης με όμοια ή ανάλογη δράση στην εξάρτηση από εκείνη, όπως και η ικανότητα της να καταστέλλει τις εκδηλώσεις στέρησης που προκλήθηκαν από την στέρηση της άλλης ουσίας. Πάνω α’αυτό στηρίζεται η τακτική υποκατάστασης στην θεραπεία της εξάρτησης, με την χρήση άλλων ουσιών οι οποίες παρουσιάζουν ηπιότερα φαινόμενα στέρησης.


Σύνδρομο στέρησης: έτσι ονομάζεται το σύνολο των συμπτωμάτων τα οποία παρατηρούνται ύστερα από στέρηση του οργανισμού από την ουσία προς την οποία έχει αναπτυχθεί εξάρτηση. Τα συμπτώματα είναι πολύ δυσάρεστα, πολλές φορές επικίνδυνα και μπορεί ακόμα να αποβούν θανατηφόρα. Στις εκδηλώσεις, στη βαρύτητα και στην διάρκεια του συνδρόμου, μεγάλη σημασία έχει το είδος της ουσίας, η δόση, η συχνότητα και η διάρκεια λήψης, η υγεία και η προσωπικότητα του ατόμου. Τέλος, μεγάλο ρόλο παίζει η ψυχική διάθεση και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνεται η λήψη.
__________________
DUM SPIRO SPERO

Το ποιός είσαι δεν αλλάζει. Αλλάζει όμως αυτό που νομίζεις πως είσαι......
Nino is offline   Απάντηση με παράθεση
The Following User Says Thank You to Nino For This Useful Post:
Money Loan (06-04-18)
Παλιά 17-05-06, 22:30   #5
Nino
Vip Person 
Το avatar του χρήστη Nino
 
Εγγραφή: 17-03-2005
Μηνύματα: 1.063
Thanks: 406
Thanked 694 Times in 218 Posts
ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΓΝΩΣΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

1.Ναρκωτικά αναλγητικά ή ναρκωτικά της ομάδας της μορφίνης : το όπιο και τα αλκαλοειδή του, μορφίνη και κωδείνη, το ημισυνθετικό παράγωγο της μορφίνης η ηρωίνη, και τα συνθετικά πεθιδίνη-μιπεριδίνη και μεθαδόνη.

2.Υπνωτικά και καταπραϋντικά:βαρβιτουρικά και τα μεταγενέστερα υπνωτικά, πολυάριθμα καταπραϋντικά, αγχολυτικά και ηρεμιστικά.

3.Διεγερτικά του Κ.Ν.Σ: αμφεταμίνες και κοκαΐνη ,εν μέρει και η μαριχουάνα για τις συμπαθομιμητικές της ενέργειες.

4.Παραισθησιογόνα και ψευδαισθησιογόνα: κυρίως το LSD και τα ανάλογα, το χασίς και η μαριχουάνα, η κοκαΐνη και οι αμφεταμίνες σε μεγάλες δόσεις κ.α

5.Το οινόπνευμα ή αλκοόλη, τα διάφορα ευφραντικά οινοπνευματούχα ποτά: κατατάσσονται στα σκληρά ναρκωτικά διότι σ’αυτά αναπτύσσεται εξάρτηση και σύνδρομο στέρησης.
__________________
DUM SPIRO SPERO

Το ποιός είσαι δεν αλλάζει. Αλλάζει όμως αυτό που νομίζεις πως είσαι......
Nino is offline   Απάντηση με παράθεση
The Following User Says Thank You to Nino For This Useful Post:
Getting A Loan (09-04-18)
Παλιά 17-05-06, 22:30   #6
Nino
Vip Person 
Το avatar του χρήστη Nino
 
Εγγραφή: 17-03-2005
Μηνύματα: 1.063
Thanks: 406
Thanked 694 Times in 218 Posts
ΟΠΙΟ: Eίναι ένα από τα αρχαιότερα φάρμακα που χρησιμοποίησε ο άνθρωπός. Προέρχεται από τις κάψες του φυτού<<μήκων η υπνοφόρος>>, που φύεται στην νοτιοανατολική Ευρώπη και τη δυτική Ασία. Έχει χρώμα φαιό πικρή γεύση και χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα από την ιατρική ως αντιδιαρροικό φάρμακο. Ακόμη, ύστερα από ειδική επεξεργασία το όπιο χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη στην φαρμακοβιομηχανία για την παραγωγή των άλλων αλκαλοειδών. Η λήψη του οπίου με το κάπνισμα ή από το στόμα προκαλεί υψηλή σωματική και ψυχολογική εξάρτηση, η διάρκεια της δράσης του είναι από 3 μέχρι 6 ώρες και προκαλεί αίσθημα ευφορίας, υπνηλία, ναυτία και μείωση της αναπνοής


ΜΟΡΦΙΝΗ: Eίναι λευκή κρυσταλλική σκόνη που χρησιμοποιείται στην ιατρική ως αναλγητικό. Η χρήση της ως ναρκωτικού γίνεται είτε με ένεση είτε με κάπνισμα. Δημιουργεί αίσθημα ευφορίας, εξαφανίζει το άγχος και ο χρήστης αισθάνεται πως όλα είναι ωραία. Η δράση της διαρκεί από 3 μέχρι 6 ώρες. Αν ληφθεί ως πρέζα, από την μύτη δηλαδή, μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτα αποτελέσματα, πιθανόν και σε θάνατο.

ΚΩΔΕΙΝΗ: H μεθομορφίνη ή κωδείνη είναι παρόμοια με τη μορφίνη. Είναι φυσικό αλκαλοειδές του οπίου και χρησιμοποιείται στην ιατρική σαν καταπραϋντικό του βήχα και σαν αναλγητικό σε μορφή ταμπλέτας. Η φυσική της κατάσταση στην απλή μορφή της είναι σαν κρυστάλλινη πούδρα ή σαν μακριά, λεπτά κρύσταλλα. δημιουργεί μέτρια σωματική και ψυχολογική εξάρτηση κα ως ναρκωτικό λαμβάνεται από το στόμα ή με ένεση. Η δράση της διαρκεί από 3 μέχρι 6 ώρες.

ΟΠΙΟ: Eίναι ένα από τα αρχαιότερα φάρμακα που χρησιμοποίησε ο άνθρωπός. Προέρχεται από τις κάψες του φυτού<<μήκων η υπνοφόρος>>, που φύεται στην νοτιοανατολική Ευρώπη και τη δυτική Ασία. Έχει χρώμα φαιό πικρή γεύση και χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα από την ιατρική ως αντιδιαρροικό φάρμακο. Ακόμη, ύστερα από ειδική επεξεργασία το όπιο χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη στην φαρμακοβιομηχανία για την παραγωγή των άλλων αλκαλοειδών. Η λήψη του οπίου με το κάπνισμα ή από το στόμα προκαλεί υψηλή σωματική και ψυχολογική εξάρτηση, η διάρκεια της δράσης του είναι από 3 μέχρι 6 ώρες και προκαλεί αίσθημα ευφορίας, υπνηλία, ναυτία και μείωση της αναπνοής.


ΜΟΡΦΙΝΗ: Eίναι λευκή κρυσταλλική σκόνη που χρησιμοποιείται στην ιατρική ως αναλγητικό. Η χρήση της ως ναρκωτικού γίνεται είτε με ένεση είτε με κάπνισμα. Δημιουργεί αίσθημα ευφορίας, εξαφανίζει το άγχος και ο χρήστης αισθάνεται πως όλα είναι ωραία. Η δράση της διαρκεί από 3 μέχρι 6 ώρες. Αν ληφθεί ως πρέζα, από την μύτη δηλαδή, μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτα αποτελέσματα, πιθανόν και σε θάνατo

ΚΩΔΕΙΝΗ: H μεθομορφίνη ή κωδείνη είναι παρόμοια με τη μορφίνη. Είναι φυσικό αλκαλοειδές του οπίου και χρησιμοποιείται στην ιατρική σαν καταπραϋντικό του βήχα και σαν αναλγητικό σε μορφή ταμπλέτας. Η φυσική της κατάσταση στην απλή μορφή της είναι σαν κρυστάλλινη πούδρα ή σαν μακριά, λεπτά κρύσταλλα. δημιουργεί μέτρια σωματική και ψυχολογική εξάρτηση κα ως ναρκωτικό λαμβάνεται από το στόμα ή με ένεση. Η δράση της διαρκεί από 3 μέχρι 6 ώρες.
__________________
DUM SPIRO SPERO

Το ποιός είσαι δεν αλλάζει. Αλλάζει όμως αυτό που νομίζεις πως είσαι......
Nino is offline   Απάντηση με παράθεση
The Following 2 Users Say Thank You to Nino For This Useful Post:
Payday (04-04-18), Speedycash (01-04-18)
Παλιά 17-05-06, 22:30   #7
Nino
Vip Person 
Το avatar του χρήστη Nino
 
Εγγραφή: 17-03-2005
Μηνύματα: 1.063
Thanks: 406
Thanked 694 Times in 218 Posts
ΗΡΩΙΝΗ: Eίναι διακετυλιωμένη μορφίνη. Είναι ισχυρό αναλγητικό ( 4 φορές ισχυρότερο από τη μορφίνη) και παρασκευάστηκε το 1898 στα εργαστήρια της Bayer. Πήρε το όνομα ηρωίνη από την γερμανική λέξη Heroisch, που σημαίνει δυνατό, ισχυρό. Αρχικά προωθήθηκε ως ισχυρό παυσίπονο, καταπραϋντικό του βήχα ακόμα και ως θεραπευτικό για την τοξικομανία. Σήμερα η ηρωίνη δεν χρησιμοποιείται καθόλου από την ιατρική, είναι γενικά απαγορευμένη ουσία και παρασκευάζεται μόνο παράνομα. Οι χρήστες της την παίρνουν είτε με ένεση είτε με πρέζα (ερρινισμός).Προκαλεί ισχυρή σωματική και ψυχολογική εξάρτηση και η διάρκεια της δράσης της είναι από 3 μέχρι 6 ώρες. Για να υπάρξει φυσική εξάρτηση από ηρωίνη αρκούν 2 εβδομάδες με 2 ενέσεις την ημέρα. Στην Ελλάδα η ηρωίνη έρχεται πρώτη σε αριθμό θανατηφόρων δηλητηριάσεων από ψυχοτρόπες ουσίες. Η υπερβολική δόση αποτελεί μια από τις αιτίες της οξείας δηλητηρίασης από ηρωίνη.

ΙΣΑΝΙΠΕΚΑΙΝΗ (ΥΔΡΟΧΛΩΡΙΚΗ ΜΙΠΕΡΙΔΙΝΗ): Tο ναρκωτικό αυτό είναι επίσης γνωστό με το εμπορικό όνομα Ντεμερόλ, Ντολαωτόλ,Εντολάτ και πεδιθόνη. Για την ανακούφιση από τους πόνους το ναρκωτικό αυτό εντάσσεται κάπου μεταξύ της μορφίνης και της κωδείνης στα αποτελέσματα του. Οι γνώμες για ικανότητα ανάπτυξης φυσιολογικής εξάρτησης ποικίλούν. Το ναρκωτικό δεν έχει μέσο βαθμό στην ευθύνη της έξης. Είναι δυνατόν να παρατηρηθούν ελαφρά συμπτώματα από τον αποχωρισμό. Αυτά είναι ποιοτικά παρόμοια με αυτά της μορφίνης, αλλά σημαντικά ηπιότερα.


ΜΕΘΑΔΟΝΗ: Eίναι και αυτή παράγωγο του οπίου και παρασκευάστηκε από τους Γερμανούς στα τέλη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Χρησιμοποιήθηκε ως αναλγητικό και ως υποκατάστατο της ηρωίνης, δεν έδωσα όμως τα επιθυμητά αποτελέσματα. Προκαλεί ισχυρή σωματική και ψυχική εξάρτηση. Λαμβάνεται από το στόμα ή με ένεση και η διάρκεια της δράσης της είναι από 12 μέχρι 24 ώρες.

ΒΑΡΒΙΤΟΥΡΙΚΑ: Tο βαρβιτουρικό οξύ κατασκευάστηκε από τον Αδόλφο φον Μπάγιερ και πήρε το όνομα αυτό γιατί παρασκευάστηκε την ημέρα της γιορτής της Αγίας Βαρβάρας. Χρησιμοποιήθηκε ως βάση στη φαρμακοβιομηχανία για την παρασκευή εκατοντάδων παρασκευασμάτων, που χρησιμοποιήθηκαν κυρίως ως υπνωτικά αλλά και ως αναισθητικά. Η παραϊατρική χρήση των βαρβιτουρικών γνώρισε και γνωρίζει μεγάλη άνθιση, με κίνητρο την εξάλειψη της υπερέντασης και τη δημιουργία χαρούμενης διάθεσης. Τα βαρβιτουρικά συνήθως βρίσκονται σε μορφή λευκής πούδρας. Μερικές φορές κυκλοφορούν διαλυμένα.


Συνηθέστερα όμως πωλούνται σε ταμπλέτες ή κάψουλες. Προκαλούν ισχυρή σωματική και ψυχολογική εξάρτηση, λαμβάνονται από το στόμα ή με ένεση, ενώ δημιουργούν<<κολλώδη>> ομιλία, διαταραχή του προσανατολισμού και συμπεριφορά μεθυσμένου. Μια υπερβολική δόση είναι τοξική και μπορεί να καταλήξει σε θάνατο. Πράγματι μια υπερβολική δόση βαρβιτουρικών είναι από τις πιο γνωστές μεθόδους αυτοκτονίας. Τα ονόματα των διαφόρων βαρβιτουρικών σύμφωνα με τη συχνότητα της χρήσης είναι: Φαινοβαρβιταλ, Σόντιουμ, Αμυτάλ, Σεκουάλ και Νεμπουτάλ.
__________________
DUM SPIRO SPERO

Το ποιός είσαι δεν αλλάζει. Αλλάζει όμως αυτό που νομίζεις πως είσαι......
Nino is offline   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 17-05-06, 22:30   #8
Nino
Vip Person 
Το avatar του χρήστη Nino
 
Εγγραφή: 17-03-2005
Μηνύματα: 1.063
Thanks: 406
Thanked 694 Times in 218 Posts
ΗΡΕΜΙΣΤΙΚΑ: Eισαχθήκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1960 ως φάρμακα για τη καταπολέμηση του άγχους και την διευκόλυνση του ύπνου. Προκαλούν μέτρια σωματική και ψυχολογική εξάρτηση, λαμβάνονται από το στόμα και η διάρκεια της δράσης τους είναι από 4 μέχρι 8 ώρες. Τα συνηθέστερα ονόματα με τα οποία κυκλοφορούν είναι: Λίμπριουμ, Εκουανίλ, Σεράξ, Βάλιουμ, Τρανξέν κ.α.

ΚΟΚΑΪΝΗ : Προέρχεται από το φυτό <<Ερυθρόξυλο Κόκα>>. Είναι ξυλώδεις θάμνος, ευδοκιμεί στην περιοχή των Ινδών και το αλκαλοειδές περιέχεται κυρίως στα φύλλα. Χρησιμοποιείται στην ιατρική ως τοπικό αναισθητικό ,ειδικά στην οφθαλμολογία. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε αλόγιστα, ενώ ακόμα και προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως κρασιά και ποτά περιείχαν κοκαίνη. Λαμβάνεται με ένεση ή πρέζα. Κάποτε εφάρμοζαν την τακτική να παίρνουν το ναρκωτικό με όσφρηση (μυτιά). Το τοποθετούσαν στο πίσω μέρος της παλάμης και το εισέπνεαν. Αυτή η ευθεία εφαρμογή κατέληγε στην καταστροφή των κυττάρων του σώματος και στη διάβρωση του διαφράγματος ή του εσωτερικού μέρους της μύτης. Οι χρήστες μπορούν να αναγνωριστούν από την χαρακτηριστική αυτή δυσμορφία η οποία καλείται<<μύτη αρουραίου>>. Η διάρκεια της δράσης της είναι περίπου 2 ώρες. Αμφισβητείται αν εγκαθιστά σωματική εξάρτηση, αλλά σίγουρα η ψυχολογική εξάρτηση από αυτή είναι πολύ ισχυρή. Το κύριο κακό της κοκαΐνης πιστεύεται ότι είναι η τάση και προδιάθεση του χρήστη για εγκληματικές ενέργειες ή ο εφοδιασμός με εσφαλμένο θάρρος. Ο χρήστης πιθανόν να γίνει θύμα της επικίνδυνης φαντασίας του.


ΑΜΦΕΤΑΜΙΝΕΣ: Η πρώτη σύνθεση αμφεταμίνης έγινε το 1887, αλλά χρησιμοποιήθηκε μετά το 1927 ως φάρμακο μετά του βρογχικού άσθματος. Η αμφεταμίνη είναι άχρωμο υγρό με καυστική γεύση και ισχυρή οσμή ή έχει την μορφή λευκής κρυστάλλινης πούδρας. Σήμερα βρίσκεται σε ταμπλέτες που έχουν σχήμα καρδιάς και χρώμα πορτοκαλί. Οι αμφεταμίνες έχουν διεγερτικές ιδιότητες και προκαλούν παρατεταμένη αϋπνία, καταστέλλουν το κέντρο της όρεξης και γι’αύτο χρησιμοποιήθηκα ευρύτατα για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Ανυψώνουν το πνεύμα, εκδιώκουν την κόπωση και μεταδίδουν ένα αίσθημα μεγάλης ικανότητας για εργασία. Τα κοινά εμπορικά ονόματα είναι:Βενζεδρίνη και η Ντεξεδρίνη. Υπάρχουν διάφορες μορφές κατάχρησης των αμφεταμινών. Μια κατηγορία είναι των ατόμων που πρωτοπαίρνουν το φάρμακο από τον γιατρό τους για θεραπεία της παχυσαρκίας ή της ψυχικής τους κατάπτωσης και στην συνέχεια εθίζονται όπως συμβαίνει και με τα βαρβιτουρικά. Άλλη κατηγορία αποτελούν οι οδηγοί μεγάλων φορτηγών αυτοκινήτων που κάνουν μεγάλες διαδρομές και οι σπουδαστές που χρησιμοποιούν το φάρμακο για να μένουν ξυπνητοί. Μια τρίτη κατηγορία είναι εκείνη των αθλητών με σκοπό την βελτίωση της επίδοσης τους , για την περιζήτητη απόκτηση τίτλων και προβολής. Τη μεγαλύτερη κατηγορία αποτελούν εκείνη που παίρνούν το φάρμακο για την ευφορία την οποία προκαλεί. οι χρήστες αυτής της κατηγορίας, χρησιμοποιούν προσωνύμια για τις διάφορες μορφές του φαρμάκου π.χ <<pills>> τις από το στόμα λαμβανόμενες μορφές, <<speed>> την αύξηση της ενεργητικότητας.

LSD: Το διαιθυλαιμίδιο του λυσεργικού οξέος ή LSD συντέθηκε για πρώτη φορά το 1937 από τον Χόφμαν. Δεν έχει ιατρική χρήση παρόλο που χρησιμοποιείται πειραματικά για των αλκοολισμό και ορισμένους τύπους ασθενειών του πνεύματος. Επιδρά κυρίως στην ψυχική σφαίρα και τα ψυχικά συμπτώματα, που συνήθως αναφέρονται σαν <<ταξίδι>>, μπορεί να είναι ευχάριστα ή δυσάρεστα. Η επίδραση του στην ψυχική σφαίρα είναι άγνωστη και εξαρτάται από ατομικούς παράγοντες( στάση, προσδοκίες, κίνητρα, προσωπικότητα). Λαμβάνεται από το στόμα ή με πρεζάρισμα, η διάρκεια της δράσης του είναι ποικίλη. Συνήθως κυμαίνεται από 2 έως 6 ώρες. Δεν προκαλεί σωματική εξάρτηση και είναι αμφισβητούμενο αν προκαλεί ψυχική. Επειδή το άτομο που είναι κάτω από την επίδραση του LSD δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει ψύχραιμα τις ραγδαίες μεταβολές που γίνονται στο συναισθηματικό και νοητικό επίπεδο, είναι δυνατό να παρουσιάσει απρόβλεπτες αντιδράσεις πανικού, επικίνδυνες ίσως για τον ίδιο ή για τους γύρω του. Επίσης εκτός από τις παραισθήσεις μπορεί να επιφέρει τάσεις αυτοκτονίας και πράξεις παραφροσύνης

ΧΑΣΙΣ Η’ ΙΝΔΙΚΗ ΚΑΝΝΑΒΙΣ: Είναι η ρητίνη του φυτού κάνναβη που είναι αυτοφυές στις χώρες της Μεσογείου και της Κεντρικής Αμερικής. Τα φύλλα του φυτού συμπιεζόμενα αποτελούν σκουρόχρωμες πλάκες που περιέχουν την ρητίνη του φυτού. Το παρασκευασμένο χασίς έχει την γενική όψη είδους φυτού μέντας. Εξαιτίας του σκούρου χρώματος το χασίς στη γλώσσα της <<πιάτσας>> ονομάζεται και μαύρο. Προκαλεί μέτρια ψυχολογική εξάρτηση. Λαμβάνεται από το στόμα όταν αναμειγνύεται με τροφές όπως είναι τα ζαχαρωτά, ή σε εμποτισμένο ποτό όπως το τσάι ή με κάπνισμα με την μορφή τσιγάρου. Η δράση του διαρκεί 2-4 ώρες και προκαλεί διέγερσή ,ευθυμία, διαταραχή προσανατολισμού, ψευδαισθήσεις ηδονικού τύπου. Στη μέγιστη δοσολογία δημιουργεί παράνοια κα μερικές φορές ψύχωση. Παρόλο ότι το κάπνισμα του χασίς είναι συνήθεια και όχι έξη, η χρήση και η κατοχή του απαγορεύεται από τον νόμο.


ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑ:
Ονομάζεται και χόρτο, αποτελείται από τα ξεραμένα μέρη του φυτού κάνναβη (φύλλα, άνθη, στέλεχος) που κόβονται στην συνέχεια όπως ο καπνός του κοινού τσιγάρου. Όπως και το χασίς προκαλεί μέτρια ψυχολογική εξάρτηση και ύστερα από μακροχρόνια λήψη παρουσιάζονται, μετά από διακοπή, ήπια στερητικά φαινόμενα όπως άγχος, κατάθλιψη , διαταραχές στον ύπνο , μυϊκή αδυναμία , ανορεξία και τρεμούλιασμα.
__________________
DUM SPIRO SPERO

Το ποιός είσαι δεν αλλάζει. Αλλάζει όμως αυτό που νομίζεις πως είσαι......
Nino is offline   Απάντηση με παράθεση
The Following 2 Users Say Thank You to Nino For This Useful Post:
Getting A Loan (09-04-18), Money Loan (06-04-18)
Παλιά 17-05-06, 22:30   #9
Nino
Vip Person 
Το avatar του χρήστη Nino
 
Εγγραφή: 17-03-2005
Μηνύματα: 1.063
Thanks: 406
Thanked 694 Times in 218 Posts
ΚΡΑΚ: Ναρκωτικό κρυσταλλικής μορφής, ιδιαίτερα εξαρτησιογόνο και καταστροφικό για την υγεία. Αποτελεί μείγμα κοκαίνη και καπνού, έχει μικρή διάρκεια επίδρασης (10’ περίπου) και μπορεί να οδηγήσει σε επιθετική συμπεριφορά. Όσο μεγαλύτερη δόση τόσο είναι βαθύτερη η πτώση. Όταν καπνίζεται, σ’αντίθεση με την κοκαίνη που λαμβάνεται από την μύτη ή με ένεση το κρακ χτυπά στον εγκέφαλο. Μια ουσία που ονομάζεται <<ντοπομίνη >> η οποία διευκολύνει τη μεταφορά του ερεθίσματος από το ένα νεύρο στο άλλο , απορροφάται από το σώμα όταν η διαδικασία είναι ολοκληρωμένη.

ΕΚΣΤΑΣΗ: Η μετοξυ-μεθυλενο-διοξύ–αμφεταμίνη είναι συνθετικό προϊόν εξολοκλήρου κατασκευασμένο εργαστηριακά. Η μοριακή του δομή μοιάζει με την δομή της μεσκαλίνης, ενός παραισθησιογόνου που προέρχεται από μανιτάρια. Διατίθεται σε λευκές ή χρωματιστές ταμπλέτες ή κάψουλες και η επίδραση του διαρκεί αρκετές ώρες. Δημιουργεί μια προσομοίωση ευτυχίας και λόγω της διεγερτικής του δράσης είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για όσους έχουν καρδιακό πρόβλημα, υψηλή πίεση, επιληψία ή πάσχουν από μορφές ψυχασθένειας. Η χρήση του σε συνδυασμό με την ζέστη, το αλκοόλ και την κίνηση του σώματος από το χορό μπορεί να επιφέρει τον θάνατο. Κατά την διάρκεια του χορού, αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος, προκαλείται υπερθερμία και καρδιακή κάμψη. Τα πιο δημοφιλή στους χρήστες της Ευρώπης είναι το χάπι με το δολάριο, το μπισκότο, το χαμόγελο, ο Αδάμ, το τετράφυλλο τριφύλλι, ενώ ξεπερνούν σε σύνολο τους 25 τύπους. Εκτός από το<< έκσταση>> ραγδαία εξάπλωση παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια και η χρήση, κυρίως από νέους, μιας σειράς από άλλα παράγωγα των αμφεταμινών όπως τα: ice,έσενς, άνταμ, ιβ κ.α. διατίθεται σε διάφορες μορφές χαπιού, προκαλούν διέγερση, αίσθηση ευφορίας και επιτείνουν την κινητικότητα.


Yaba: Έχει ήδη κάνει την εμφάνιση του στην Ελλάδα όπως και κάθε άλλο χάπι που προέρχεται από το εξωτερικό και υπόσχεται έντονες βραδιές με ατελείωτο χορό. Κατά το 80% το νέο ναρκωτικό είναι καθαρά μεταμφεταμίνη. Στο υπόλοιπο 20% έχουν ανιχνευθεί παράγωγα ηρωίνης, καφεΐνης και συστατικά που μπορεί εύκολα κάποιος να τα βρει στο σπίτι του και να τα ανακατέψει όπως μεταξύ άλλων υλικών καθαρισμού. Το Yaba είναι κατεξοχήν παραισθησιογόνο και διακινείται σε μικροσκοπικά πορτοκαλί, κόκκινα ή πράσινα χάπια με παραστάσεις όπως του ecstasy στην επιφάνειά τους. Πρώτα συμπτώματα είναι η αύξηση των καρδιακών παλμών και η εφίδρωση. Μετά από λίγο, ο χρήστης αρχίζει να έχει έντονες και ανησυχητικές παραισθήσεις. Πιο συνηθισμένες είναι αυτές που αποκαλούνται << ιπτάμενα >> ή <<μανιασμένα ζουζούνια>>. Παρατηρούνται επίσης αϋπνία και τάσεις αυτοκτονίας. Κρούσματα θανάτου δεν έχουν αναφερθεί, αλλά οι ειδικοί λένε ότι σύντομα θα υπάρξουν.
Αφού αναφέραμε τις κατηγορίες των ναρκωτικών ουσιών, τονίζουμε ότι παρατηρούνται διαφορές σε σχέση με την εναρκτήρια ναρκωτική ουσία, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα.
ΦΥΛΟ
ηλικία
ΗΛΙΚΙΑΚΉ ΟΜΑΔΑ
ηλικία
ΟΥΣΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ
ηλικία


Άνδρας 15,6
Γυναίκα 15,8
<=20 14,2
21-25 15,2
26-30 16,6
31+ 16,4
Κατασταλτικά 14,3
Κάνναβη 15,8
Ηρωίνη και οπιοειδή 17,1
ΜΕΣΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΧΡΗΣΗΣ
__________________
DUM SPIRO SPERO

Το ποιός είσαι δεν αλλάζει. Αλλάζει όμως αυτό που νομίζεις πως είσαι......
Nino is offline   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 17-05-06, 22:30   #10
Nino
Vip Person 
Το avatar του χρήστη Nino
 
Εγγραφή: 17-03-2005
Μηνύματα: 1.063
Thanks: 406
Thanked 694 Times in 218 Posts
ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ

Οι αιτίες που οδηγούν στην εξάρτηση είναι πολλές και διαφορετικές ( κοινωνικές , οικονομικοπολιτικές, ψυχολογικές κ.λ.π). Όλο το σύμπλεγμα αυτής της αιτιολογίας που βασίζεται σε πολλαπλούς παράγοντες, ενσωματώνεται σε τρεις κυρίως, που αφορούν τη συνάντηση μιας προσωπικότητας με μια ουσία σε μια συγκεκριμένη κοινωνικοπολιτιστική στιγμή.Το να αναλύσουμε τα αίτια του φαινομένου των ναρκωτικών δεν είναι κάτι απλό. Και αυτό, γιατί η τοξικομανία έχει μια διττή βάση εξάρτησης οργανικού και ψυχολογικού στοιχείου. Ξεκινάει μ’άλλα λόγια από ένα οργανικό σύνδρομο, φτάνει σε μια ψυχική υποδούλωση και στο τέλος καταλήγει σε μια αναγκαστική οργανική εξάρτηση.
Ο εθισμός στα ναρκωτικά μπορεί να προέλθει:


1. Από οργανικές αιτίες που μπορούμε να τις εντοπίσουμε άλλοτε σε τραυματικές καταστάσεις , όπου για τον μετριασμό των φρικτών πόνων, χορηγούνται ήπια ναρκωτικά και σιγά σιγά αυξάνοντας οι πόνοι υπάρχει κίνδυνος να αυξηθούν και οι δόσεις των ναρκωτικών και άλλοτε σε ψυχοπαθολογικές καταστάσεις, όπου οι ψυχίατροι διοχετεύουν στον άρρωστο διάφορα ναρκωτικά (κυρίως βαρβιτουρικά ή αμφεταμίνες).


2. Από ψυχολογική ανάγκη. Τα αίτια για μια ψύχοκοινωνικόπαθολογική κατάσταση, όπως η ναρκομανία έχουν δυο φάσεις και τα πρόσωπα που παίρνουν μέρος σ’αυτό, χωρίζονται σε δύο στρατόπεδα. Η πρώτη φάση καλύπτει το φάσμα των αιτίων που δημιουργούν την προσωπικότητα και η δεύτερη φάση αναφέρεται στην << φυγή>> αυτής της προσωπικότητας από την πραγματικότητα. Μ’άλλα λόγια διαχωρίζουμε τα αίτια σ’αυτά που αφορούν το άτομο και σ’αυτά που αφορούν στον κοινωνικό χώρο.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, κύρια και συνήθη αίτια είναι τα εξής:

Η αναζήτηση διεξόδου στα πολυσχιδή προσωπικά και κοινωνικά προβλήματα, η οποία λόγω λανθασμένης κοινωνικοποίησης δεν αναζητείται στις κατάλληλες κατευθύνσεις .

Έλλειψη στόχων, ιδανικών ,προτύπων που θα οριοθετήσουν τους στόχους του ανθρώπου και θα τον βοηθήσουν στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του.

Η περιέργεια, με την έννοια ότι η επάρκεια σε υλικά αγαθά , η δυνατότητα δηλαδή κατανάλωσης δημιουργεί, παράλληλα αίσθημα κορεσμού και αναζήτηση νέων στοιχείων που μπορούν να εξασφαλίσουν και να ικανοποιήσουν το αίσθημα της ελλειπτικότητας του ανθρώπου, η υιοθέτηση υλιστικών θεωριών. Είναι συχνά και οι φίλοι που κεντρίζουν την νεανική περιέργεια ( στέκια νέων, εκδηλώσεις όπως πάρτι).

Οι νέοι χαρακτηρίζονται από τάση μιμητικότητας.

Η αίσθηση της χειραφέτησης και της ανεξαρτητοποίησης καθώς δοκιμάζεται το <<απαγορευμένο>>.

Αντίσταση απέναντι στο κατεστημένο όπως πιστεύουν, υποστηρίζοντας ότι τους καταπιέζει και ότι νεκρώνει την αίσθηση της ελευθερίας τους(των χρηστών).

Η έλλειψη ηθικών αρχών, η πνευματική σκλήρυνση πολλές φορές ωθούν στις υπόγειες διαβάσεις των παραισθησιογόνων ,όπως επίσης και η ένταξη σε περιθωριακές ομάδες που δεν έχουν ηθικές αναστολές και φραγμούς.

Έντεχνη χειραγώγηση από τους εμπόρους , των νέων κυρίως, που δεν έχουν την ωριμότητα και την πείρα της ζωής και πείθονται άκριτα από αυτούς ,οι οποίοι στην ουσία, έχοντας πολλαπλά οικονομικά οφέλη, υπονομεύουν την κοινωνική ομαλότητα.

Οι κοινωνικές αδικίες, τα χάσματα γενεών προτρέπουν πολλούς νέους ιδιαίτερα στην αντίδραση και τον παρασιτισμό. Νέοι που δυσκολεύονται να ενταχθούν στην κοινωνική ζωή μπορεί να ζητήσουν να ενταχθούν σε κάποια άλλη αντικοινωνική υποομάδα. Μία τέτοια ομάδα είναι των ναρκωτικών.


Η έλλειψη παιδείας, που συνοδεύεται από την απουσία γνώσης και αγωγής. Όχι σωστή διαπαιδαγώγηση του ατόμου, από την μικρή του ηλικία. Δεν ασκείται η βούληση του έτσι ώστε να μπορεί να αντιστέκεται, ούτε η ατομική ευθύνη, ούτε η κρίση του. Έτσι το άτομο παρασύρεται εύκολα. Δεν μαθαίνει την εσωτερική υπακοή, την πειθαρχία, την υποταγή σε μια τάξη πραγμάτων. Δεν υπομένει ούτε περιμένει. Δεν μαθαίνει ότι ευτυχία και προκοπή δεν θα πει απαλλαγή της ζωής από κόπο και πόνο. Ότι χρειάζεται προσπάθεια και αγώνας για μια πετυχημένη πορεία στη ζωή και ότι χωρίς αυτά μένει σκλάβος των επιθυμιών του.

ελλιπής ενημέρωση σε αστικές αλλά κυρίως σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές,η μη ευαισθητοποίηση των φορέων της κοινωνικοποίησης .
Ο παραδειγματισμός από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που προβάλουν σε ακατάλληλες ώρες αλλότριους τρόπους ζωής, τον υλικό ευδαιμονισμό.


Το γεγονός ότι η χρήση τοξικών ουσιών έντεχνα αποτελεί μόδα και συρμό.
Η χαλάρωση σε μεγάλο βαθμό του οικογενειακού θεσμού στρέφει πολλούς νέους προς τα ναρκωτικά. Η δυσαρμονία και η έλλειψη επικοινωνίας που επικρατεί μέσα στην οικογένεια, καθώς και ότι οι γονείς είναι απορροφημένοι από την εργασία τους, στρέφει τους νέους προς τη φυγή από το σπίτι κάπως πρόωρα και επικίνδυνα, αφού μπορεί να οδηγήσει στην αλητεία και τα επακόλουθα της.

Η ζωή στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις (αποξένωση, αλλοτρίωση ψυχρότητα στις ανθρώπινες σχέσεις και αδιαφορία για το συνάνθρωπο). Η μείωση της προσωπικής επικοινωνίας, η αποπροσωποίηση, η μοναξιά, βάζουν σε δοκιμασία την ψυχική ισορροπία του σύγχρονου ανθρώπου ο οποίος αναζητάει μια διέξοδο.

Η ανεργία είναι βασικός παράγοντας , που ωθεί τους νέους στην αναζήτηση τεχνητών παραδείσων.
Η εισροή ξένων προτύπων συμπεριφοράς από τις οικονομικά αναπτυγμένες χώρες στις εξαρτημένες και υποανάπτυκτες .

Ο τουρισμός ασκεί μεγάλη επίδραση στον τρόπο ζωής ενός λαού. Ανάμεσα στους τουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο τη χώρα μας, υπάρχουν πολλοί χρήστες ναρκωτικών ουσιών , που συντελούν αναπότρεπτα στη διάδοση τους. το ίδιο ισχύει και αντιστρόφως. Έλληνες νέοι που πηγαίνουν στο εξωτερικό για σπουδές ή εργασία μαθαίνουν εκεί την χρήση ναρκωτικών και έπειτα τη μεταφέρουν στην Ελλάδα.

Η δίψα για το εύκολο κέρδος παρακινεί πολλούς στη διακίνηση των ναρκωτικών. Εκτός από τους εμπόρους , μεγάλες φαρμακευτικές βιομηχανίες και εταιρίες ενδιαφέρονται για τη διάδοση των προϊόντων τους πολλές φορές γιατροί με χορηγήσεις συνταγών γίνονται συνεργοί.
Η έλλειψη σωστής ψυχαγωγίας, η αδυναμία δημιουργικής εκμετάλλευσης του ελεύθερου χρόνου των νέων.

Σημαντικό ρόλο για τον έφηβο παίζει η φιλική συντροφιά, οι συνήθειες των άλλων με τους οποίους συναναστρέφεται.
Το άγχος, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια οδηγούν τους νέους στη λήψη ναρκωτικών ουσιών για να ηρεμήσουν και να αισθανθούν όμορφα. Είναι νέοι με αδύνατο χαρακτήρα που τους διακατέχει ο φόβος για τα προβλήματα της ζωής.

Ο προσηλυτισμός από τους άλλους τοξικομανείς, που προσπαθούν να μυήσουν όσο γίνεται πιο πολλούς στο πάθος τους, να κάνουν και άλλους όμοιους τους, γιατί όταν ένα ελάττωμα μεταδίδεται σε πολλούς παύει να είναι δακτυλοδεικτούμενη εξαίρεση και ο ίδιος σηκώνει πιο εύκολα το βάρος του αφού το μοιράζεται με άλλους.
__________________
DUM SPIRO SPERO

Το ποιός είσαι δεν αλλάζει. Αλλάζει όμως αυτό που νομίζεις πως είσαι......

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Nino : 29-05-06 στις 01:08.
Nino is offline   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 17-05-06, 22:31   #11
Nino
Vip Person 
Το avatar του χρήστη Nino
 
Εγγραφή: 17-03-2005
Μηνύματα: 1.063
Thanks: 406
Thanked 694 Times in 218 Posts
ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΧΡΗΣΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ


ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΟΥ ΦΑΝΕΡΩΝΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΧΡΗΣΗ ΨΥΧΟΤΡΟΠΩΝ Η’ ΑΛΛΩΝ ΟΥΣΙΩΝ

Είναι δύσκολο να καταλάβει ο γονέας αν το παιδί του παίρνει ναρκωτικά. Πολλά από τα συχνά θεωρούμενα συμπτώματα χρήσης ναρκωτικών ουσιών , ( όπως είναι τα κόκκινα μάτια, τα δερματικά προβλήματα, η κατατονία ή τα ξαφνικά ξεσπάσματα ενεργητικότητας) θα μπορούσε κάλλιστα να είναι συμπτώματα γρίπης ή ορμονικών αλλαγών, κάτι πολύ συνηθισμένο στην εφηβεία. Οι ξαφνικές αλλαγές στην συμπεριφορά και το θυμικό είναι επίσης συνηθισμένο πράγμα κατά την εφηβική ηλικία. Τέτοιες αλλαγές είναι : μια ξαφνική ανάγκη για απομόνωση, ξεσπάσματα θυμού, επαναστατικότητα ή χαχανητά, περίοδοι ονειροπόλησης. Όλα αυτά είναι μέρος της φυσιολογικής νεανικής συμπεριφοράς και συνήθως δεν έχουν καμία σχέση με την χρήση ναρκωτικών.
Τι θα πρέπει να προσέξουν οι γονείς σαν προειδοποίηση ότι υπάρχει κάποια επαφή του παιδιού, με τα ναρκωτικά.:

Δραματικές αλλαγές στο είδος του ντυσίματος, στα μαλλιά ή τη μουσική.
[IMG]file:///C:%5CDOCUME%7E1%5CADMINI%7E1.PC%5CLOCALS%7E1%5CTem p%5Cmsohtml1%5C01%5Cclip_image001.gif[/IMG] Ασυνήθιστες οσμές ή σημάδια στο σώμα ή τα ρούχα.

Οι κακές παρέες.
Αργοπορίες και σκασιαρχεία καθώς και έλλειψη ενδιαφέροντος στο σχολείο.
Δραματικές αλλαγές στην συμπεριφορά και τη προσωπικότητα.

Αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου ( αϋπνίες ή υπνηλίες ).
Εκτεταμένη χρήση βρώμικης ή ανήθικης γλώσσας.
Υπερβολικά μεγάλη ή υπερβολικά μικρή κατανάλωση ποσότητας φαγητού.

Ανορεξία ή απώλεια βάρους.
Παράνοια,<<όλοι είναι εναντίον μου>>.
Μάτια διασταλμένα -κόκκινα-γυαλιστερά.

Ξαφνικά ξεσπάσματα θυμού.
Κυκλοθυμικές μεταπτώσεις .
Ψέματα ή αμήχανες δικαιολογίες για το που και με ποιους περνάει την ελεύθερη ώρα του.
Υπερβολικές χρηματικές απαιτήσεις ή εξαφάνιση χρημάτων.

Υπερβολικά αργή ή υπερβολικά γρήγορη ομιλία.
Απομόνωση στο δωμάτιο για πολλές ώρες .
Ανεξήγητα παραμονή στην τουαλέτα για πολλές ώρες .

Ξαφνικές αναχωρήσεις ή αποχωρήσεις από το σπίτι.
Τηλεφωνήματα από ή σε αγνώστους.
Έλλειψη ενδιαφέροντος για χόμπι, σπορ, δημιουργική απασχόληση.

Ασυνήθιστες σκόνες, χάπια, κάψουλες, αλουμινόχαρτο, βελόνες, σύριγγες ανάμεσα στα προσωπικά του είδη.
Σίγουρα, με μια από αυτές τις ενδείξεις οι γονείς δεν μπορούν να οδηγηθούν στο συμπέρασμα ότι το παιδί παίρνει ναρκωτικά. Απλώς πρέπει να πλησιάσουν το παιδί και να επιδιώξουν διάλογο μαζί του.
__________________
DUM SPIRO SPERO

Το ποιός είσαι δεν αλλάζει. Αλλάζει όμως αυτό που νομίζεις πως είσαι......

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Nino : 29-05-06 στις 01:06.
Nino is offline   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 17-05-06, 22:31   #12
Nino
Vip Person 
Το avatar του χρήστη Nino
 
Εγγραφή: 17-03-2005
Μηνύματα: 1.063
Thanks: 406
Thanked 694 Times in 218 Posts
3.2 ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΧΡΗΣΤΩΝ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ

ΑΜΦΕΤΑΜΙΝΕΣ
1. Απροσάρμοστες μεταβολές στην συμπεριφορά και την ψυχολογία που συνδέονται με την πρόσφατη χρήση και τοξικότητα.
§Ευφορία ή ουδέτερο συναίσθημα.
§Αλλαγές στην κοινωνικότητα.
§Υπερδιέγερση.
§ Υπερευαισθησία στις διαπροσωπικές σχέσεις.
§ Άγχος , ένταση, θυμός.
§ Στερεότυπη συναισθηματική συμπεριφορά.
§Ασθενής κριτική ικανότητα.
2. Σωματικά σημεία και συμπτώματα τοξικότητας :τουλάχιστον 2 από τα ακόλουθα..
§Αυξημένοι καρδιακοί παλμοί .
§Διαστολή της κόρης των ματιών.
§Υπέρταση ή υπόταση.
§Εφίδρωση ή ρίγος.
§Ναυτία ή έμετος.
§Απώλεια βάρους.
§Ψυχοκινητική εγρήγορση ή κατάθλιψη.
§Αναπνευστική καταστολή, πόνος στον θώρακα, καρδιακή αρρυθμία, μυϊκή αδυναμία.
3. Σημεία και συμπτώματα της στέρησης : δυσφορία και τουλάχιστον 2 από τα παρακάτω.
§Κόπωση.
§Εφιάλτες.
§Αϋπνία ή υπερυπνία..
§Αυξημένη όρεξη.
§Ψυχοκινητική εγρήγορση ή καταστολή.

ΚΑΝΝΑΒΗ
1.Απροσάρμοστες συμπεριφορικές και ψυχολογικές μεταβολές που συνδέονται με την πρόσφατη χρήση και τοξικότητα .
§ Ευφορία .
§ Αίσθηση ότι ο χρόνος κυλάει αργά.
§Ασθενής κινητικός συντονισμό.
§Ασθενής κριτική ικανότητα.
§Κοινωνική απομόνωση.
§Άγχος.
2.Οργανικά σημεία και συμπτώματα τοξικότητας : τουλάχιστον 2 από τα ακόλουθα.
§Κόκκινα μάτια .
§Αύξηση της όρεξης.
§Ξηροστομία.
§Αυξημένοι καρδιακοί παλμοί.
3.Σημεία και συμπτώματα της στέρησης.
Στην κάνναβη δε σημειώνονται συμπτώματα στέρησης.

ΚΟΚΑΪΝΗ
1.Απροσάρμοστες συμπεριφορικές και ψυχολογικές μεταβολές που συνδέονται με την πρόσφατη χρήση και τοξικότητα.
§Ευφορία ή ουδέτερο συναίσθημα.
§Μεταβολές στην κοινωνικότητα.
§Υπερδιέγερση.
§Ευαισθησία στις διαπροσωπικές σχέσεις.
§Άγχος, ένταση, θυμός.
§Στερεότυπες καταναγκαστικές και παρορμητικές συμπεριφορές.
2. Οργανικά σημεία και συμπτώματα τοξικότητας:τουλάχιστον 2 από τα ακόλουθα.
§Αυξημένοι ή μειωμένοι καρδιακοί παλμοί.
§Διαστολή της κόρης των οφθαλμών.
§Υπέρταση ή υπόταση.
§Εφίδρωση ή ρίγος.
§Ναυτία ή έμετος.
§Απώλεια βάρους.
§Ψυχοκινητική διέγερση ή καταστολή.
§Αναπνευστική καταστολή , πόνος στον θώρακα, καρδιακή αρρυθμία ή μυϊκή αδυναμία.
§Δυσκινησία, δυστονία, σύγχυση, παροξυσμός, κώμα.
3. Σημεία και συμπτώματα της στέρησης :δυσφορία και τουλάχιστον 2 από τα παρακάτω.
§Κόπωση.
§Νυχτερινοί εφιάλτες.
§Αϋπνία ή υπερυπνία.
§Αυξημένη όρεξη.
§Ψυχοκινητική υπερδιέγερση ή καταστολή.


ΠΑΡΑΙΣΘΗΣΙΟΓΟΝΑ
1.Απροσάρμοστη συμπεριφορά και ψυχολογικές μεταβολές που σχετίζονται με την πρόσφατη χρήση και τοξικότητα.
§Άγχος .
§Κατάθλιψη.
§Ιδέες αναφοράς.
§Φόβος ότι είναι στα πρόθυρα της τρέλας.
§Παράνοια.
§Ασθενής κριτική ικανότητα.
§Ασθενής κοινωνική και επαγγελματική λειτουργικότητα.
2. Αντιληπτικές μεταβολές που συνδέονται με την τοξικότητα.
§Αποπροσανατολισμός από την πραγματικότητα.
§Παραισθήσεις .
§Ψευδαισθήσεις.
§Συναισθησία.
3. Οργανικά σημεία και συμπτώματα τοξικότητας :τουλάχιστον 2 από τα παρακάτω.
§Διάταση της κόρης των ματιών.
§Αυξημένος καρδιακός ρυθμός.
§Εφίδρωση.
§Καρδιακοί παλμοί.
§Θολή όραση.
§Τρόμος.
§Αποσυντονισμός.
4. Flashbacks: καταστάσεις τύπου λήψης παραισθησιογόνων χωρίς χρήση αυτών: μεταβολές στην αντίληψη, παρόλο που δεν παίρνει επιπλέον παραισθησιογόνα.
5. Σημεία και συμπτώματα της στέρησης.
Δε σημειώνονται στη φυσική απομάκρυνση.

ΟΠΙΟΕΙΔΗ
1. Απροσάρμοστες συμπεριφορικές και ψυχολογικές μεταβολές που συνδέονται με την πρόσφατη χρήση και τοξικότητα.
§Αρχική ευφορία.
§Αδιαφορία.
§Δυσφορία.
§Ψυχοκινητική υπερδιέγερση ή καταστολή.
§Ασθενής κριτική ικανότητα.
2. Οργανικά σημεία και συμπτώματα τοξικότητας: διαστολή ή συστολή της κόρης των ματιών και τουλάχιστον 1 από τα παρακάτω.
§Εφίδρωση ή κώμα.
§Ασαφής λόγος.
§Προβλήματα στη μνήμη και την προσοχή.
3. Σημεία και συμπτώματα της στέρησης : τουλάχιστον 3 από τα παρακάτω.
§Δυσφορία.
§Ναυτία ή έμετος.
§Πόνος των μυών.
§Οφθαλμική ή ρινική καταρροή.
§Διαστολή της κόρης των ματιών, όρθωση των τριχών, εφίδρωση.
§Διάρροια.
§Νυσταγμός.
§Πυρετός.
§Αϋπνία
__________________
DUM SPIRO SPERO

Το ποιός είσαι δεν αλλάζει. Αλλάζει όμως αυτό που νομίζεις πως είσαι......
Nino is offline   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 17-05-06, 22:31   #13
Nino
Vip Person 
Το avatar του χρήστη Nino
 
Εγγραφή: 17-03-2005
Μηνύματα: 1.063
Thanks: 406
Thanked 694 Times in 218 Posts
ΑΓΧΟΛΥΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ,ΗΡΕΜΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΥΠΝΩΤΙΚΑ

1. Απροσάρμοστες συμπεριφορικές και ψυχολογικές μεταβολές που σχετίζονται με τη πρόσφατη χρήση και τοξικότητα.
§Ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά.
§Οξυθυμία.
§Μεταπτώσεις στη διάθεση.
§Ασθενής κριτική ικανότητα.
  • Σωματικά σημεία και συμπτώματα τοξικότητας: τουλάχιστον 1 από τα ακόλουθα.
§Ασαφής λόγος.
§Έλλειψη συντονισμού.
§Δυσκολία στο βάδισμά..
§Νυσταγμός.
§Διαταραχές στη μνήμη και την προσοχή.
§Λήθαργος ή κώμα.
2. Σημεία και συμπτώματα της στέρησης : τουλάχιστον 2 από τα ακόλουθα.
§ Αυτόνομη υπερδραστηριότητα.
§Τρόμος των χεριών .
§Αϋπνία..
§Ναυτία ή έμετος.
§Παραισθήσεις ή ψευδαισθήσεις , οπτικές – απτικές και ακουστικές.
§Ψυχοκινητική διέγερση.
§Άγχος.
§Επιληπτική κρίση τύπου Grand mal.
__________________
DUM SPIRO SPERO

Το ποιός είσαι δεν αλλάζει. Αλλάζει όμως αυτό που νομίζεις πως είσαι......
Nino is offline   Απάντηση με παράθεση
The Following 2 Users Say Thank You to Nino For This Useful Post:
Money Loan (06-04-18), Payday (04-04-18)
Παλιά 17-05-06, 22:31   #14
Nino
Vip Person 
Το avatar του χρήστη Nino
 
Εγγραφή: 17-03-2005
Μηνύματα: 1.063
Thanks: 406
Thanked 694 Times in 218 Posts
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ

4.1ΓΕΝΙΚΑ
Ο χρήστης μιας ψυχοτρόπου ουσίας διαφέρει από τον τοξικομανή. Ο τοξικομανής είναι ένας μονοσήμαντος άνθρωπος που έχει βάλει στο επίκεντρο της ζωής του την ουσία θυσιάζοντας στον βωμό της όλες τις ανθρώπινες πλευρές του. Ο συναισθηματικός άνθρωπος, ο πολιτικός, ο ιδεολογικός, ο κοινωνικός, ο άνθρωπος με βιολογικές ανάγκες υποτάσσεται στην ανάγκη της αναζήτησης και χρήσης της ουσίας από την οποία έχει εξαρτηθεί. Αυτό που συντελείται είναι μια διαδικασία απώλειας της καθαρά ανθρώπινης, δηλαδή κοινωνικής του φύσης[13]. Οι επιδράσεις από την χρήση ναρκωτικών ουσιών είναι κατά κύριο λόγο αρνητικές για τον ίδιο τον χρήστη, την οικογένεια του και κατ’επέκταση για ολόκληρη την κοινωνία. Γι’αυτό οι επιδράσεις αυτές κατατάσσονται στις επιπτώσεις πάσας φύσεως όπως :


Αλλοτριώνεται η προσωπικότητα του ανθρώπου, ο οποίος αποστασιοποιείται από τις ηθικές αρχές και αξίες, οι οποίες θα πρέπει να διέπουν την προσωπικότητα του, καθώς λειτουργεί κάτω από την επήρεια των ναρκωτικών ουσιών.


Η σχέση εξάρτησης δημιουργεί προβλήματα βιολογικής και ψυχικής υφής στον άνθρωπο. Βιολογικά η υγεία του διατρέχει διαρκώς κίνδυνο λόγω εγγενών αναπνευστικών, καρδιακών παθήσεων, ενώ ψυχολογικά αισθάνεται ανία, πλήξη και αναπτύσσονται στον ψυχισμό του έντονα προβλήματα από την αίσθηση κατωτερότητας, ιδιαίτερα όταν υποβάλλεται κάτω από το <<σύνδρομο της στέρησης>>.


Ο χρήστης τοξικών ουσιών δεν έχει πνευματικές αναζητήσεις ούτε ηθικά ερείσματα, επειδή το ενδιαφέρον του εστιάζεται στην εξεύρεση της ουσίας. Έτσι γίνεται παθητικός δέκτης των καταστάσεων και των γεγονότων, καθηλώνεται η σκέψη και η κρίση του και γίνεται έρμαιο της βούλησης των ισχυρών.

Η κοινωνία στερείται ενός αξιόλογου εργατικού δυναμικού, το οποίο λειτουργεί σε βάρος της, αφού οι ναρκομανείς αποτελούν κοινωνική πληγή.
Η τοξικομανείς στις περισσότερες περιπτώσεις δεν απασχολούνται επαγγελματικά, με άμεση συνέπεια να αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες και να ζουν εις βάρος των άλλων μελών της οικογένειας.

Έντονη εγκληματικότητα, βία που <<αναγκαστικά>> χρησιμοποιείται από τους χρήστες σε μια προσπάθεια εξεύρεσης πόρων για την αγορά του ναρκωτικού.

Λειτουργία περιθωριακών ομάδων- πολλές φορές οι ναρκομανείς οργανώνονται στο περιθώριο- που δρουν παρασιτικά σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.

Εξάπλωση και διεύρυνση του φαινομένου ακόμα και στο σχολικό περιβάλλον.
Πολλές φορές καταλύονται οι θεσμοί και στον κοινωνικό χώρο κυριαρχεί ένα πνεύμα ανασφάλειας, αβεβαιότητας.

Διάλυση των συζυγικών τους σχέσεων.
Τοξικομανείς , επειδή διαθέτουν όλα τους τα χρήματα, για να προμηθευτούν ναρκωτικά δεν σιτίζονται κανονικά.

Αυξάνεται ο αριθμός των αυτοκτονιών, ιδιαίτερα μεταξύ των ατόμων, που χρησιμοποιούν παραισθησιογόνα.
Η εξάρτηση πολλές φορές οδηγεί στον θάνατο (έρευνα έδειξε πως ο μέσος όρος ζωής των τοξικομανών μειώνεται μέρα με την μέρα αισθητά).

Γενικότερα, τα ναρκωτικά αποτελούν μέγιστο πλήγμα για την κοινωνία, καθώς αυξάνονται τα άτομα , που δεν ενεργούν και αδυνατούν εκφράσουν την θέληση τους και να δημιουργήσουν.

Μπορούμε επίσης να αναφερθούμε στους κινδύνους που διατρέχει η οικογένεια (διατάραξη της οικογενειακής γαλήνης , λόγω στιγματισμού), το γενικότερο κοινωνικό περιβάλλον (λόγω της ιδιάζουσας του ναρκομανούς θέσης).

Ποικίλες ιατροφαρμακευτικές επιπτώσεις .
__________________
DUM SPIRO SPERO

Το ποιός είσαι δεν αλλάζει. Αλλάζει όμως αυτό που νομίζεις πως είσαι......

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Nino : 29-05-06 στις 01:05.
Nino is offline   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 17-05-06, 22:32   #15
Nino
Vip Person 
Το avatar του χρήστη Nino
 
Εγγραφή: 17-03-2005
Μηνύματα: 1.063
Thanks: 406
Thanked 694 Times in 218 Posts
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΤΟΜΟ

Πολλοί μπορεί να μην αντιλαμβάνονται τον άμεσο κίνδυνο της χρήσης των ναρκωτικών, η αλήθεια όμως είναι ότι τα ναρκωτικά επιφέρουν σοβαρές επιπτώσεις κυρίως στο ίδιο το άτομο. Έτσι λοιπόν όσον αφορά το άτομο, υπάρχουν βιολογικές και ψυχικοσυναισθηματικές συνέπειες του προβλήματος αυτού.
Βιολογικές : Η σωματική εξάρτηση, ο εθισμός , τα συμπτώματα στέρησης (άγχος, καταβολή δυνάμεων, διαταραχές της όρασης, παραλήρημα, ρίγη, νευρολογικές διαταραχές,κ.τ.λ). Το άτομο είναι πιο ευάλωτο σε σοβαρές λοιμώξεις όπως ηπατίτιδα, τέτανος, πνευμονικές επιπλοκές. Λόγω άγνοιας ή αδυναμίας τήρησης βασικών κανόνων υγιεινής (σύριγγες ). Ο κίνδυνος από υπερβολική δόση ή πρόσμιξη ναρκωτικών με άλλες ουσίες μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο. Η λήψη ναρκωτικών στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ολέθρια για το παιδί, το οποίο αναπτύσσει σωματική εξάρτηση. Έχουν αναφερθεί ακόμη και περιπτώσεις τερατογένεσης αλλά και αποβολών.
Συναισθηματικές – ψυχικές: η ψυχική εξάρτηση είναι πολύ έντονη. Μία ψυχική ευδιαθεσία που μπορεί αρχικά να φέρει η χρήση ενός ναρκωτικού είναι μόνο παροδική. Καταρχήν έχουμε άτομα δούλους των ναρκωτικών που δεν ελέγχουν την βούληση τους. οι ουσίες αυτές τους είναι απαραίτητες για την ψυχική τους ισορροπία. Δημιουργούν ακόμη ευερέθιστα άτομα με φαντασιώσεις και παραισθήσεις, ανίκανα να αντιληφθούν την πραγματικότητα γύρω τους, ή βυθισμένα σε μια πλήρη απάθεια και αποβλάκωση.
__________________
DUM SPIRO SPERO

Το ποιός είσαι δεν αλλάζει. Αλλάζει όμως αυτό που νομίζεις πως είσαι......
Nino is offline   Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 
Members who have read this thread : 13
bob, errorgicewawn, evan84, Getting A Loan, insanegr, Money Loan, nikolakis1994, Nino, Payday, Speedycash, TINA/XP
Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
Δεν Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα θέματα
Δεν Μπορείτε να απαντήσετε
Δεν Μπορείτε να ανεβάσετε συνημμένα αρχεία
Δεν Μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματα σας

vB code είναι σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας
Forum Jump


Inout.gr is Poolandered
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.6.8
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Όλες οι δημοσιεύσεις σε αυτές τις ιστοσελίδες εκφράζουν τις απόψεις και τη γνώμη των συντακτών τους και όχι των διαχειριστών ή συντονιστών της σελίδας(εκτός των δημοσιεύσεων των ιδίων) και ως εκ τούτου δεν είναι υπεύθυνοι για αυτές.
Η αναδημοσίευση άρθρων και δημοσιεύσεων που υπάρχουν στην σελίδα είναι ελεύθερη, αρκεί να αναφέρεται ως πηγή το InOut.gr - Η ελευθερία στην πληροφόρηση στο διαδίκτυο είναι ο πρωταρχικός μας στόχος.