Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 29-09-09, 22:54   #29
editor
Power Member


 
Το avatar του χρήστη editor
 
Εγγραφή: 06-07-2009
Περιοχή: Athens
Μηνύματα: 67
Thanks: 4
Thanked 17 Times in 12 Posts
ΕΚΔΟΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ (27-9-2009)

Το βράδυ της Κυριακής 27-9-2009 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο "Στρογγυλό" της παραλίας Χαλκίδας με θέμα τη ρύπανση και μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα της Κεντρικής Εύβοιας και κυρίως του Δήμου Μεσσαπίων. Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι και μίλησαν οι καθηγητές Θανάσης Παντελόγλου, Γιάννης Ζαμπετάκης, Θεμιστοκλης Παναγιωτόπουλος και ο π. Ιωάννης Οικονομίδης. Ο τελευταίος, γνωστός από τους αγώνες του κατά της τοξικής ρύπανσης στα Οινόφυτα, επέμεινε με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη οργανωμένης κινητοποίησης της τοπικής κοινωνίας: "Να στελεχώσετε τους συλλόγους σας και όλοι μαζί να κάνετε σοβαρές και μελετημένες νομικές ενέργειες!".

Η αγωνιώδης έκκληση του π. Ιωάννη αποκτά ξεχωριστή αξία σε τούτη τη φάση των εξελίξεων, όπου παρατηρούνται κάποιες καθόλου τυχαίες παρεμβάσεις τρίτων με στόχο τη διάσπαση της ενότητας των συλλόγων και τη διασπορά αμφιβολιών ως προς την αποτελεσματικότητα των νομικών ενεργειών.

Στο τέλος της εκδήλωσης, οι διοργανωτές Οικολόγοι Πράσινοι της Εύβοιας ανέγνωσαν το παρακάτω ψήφισμα, το οποίο προσυπογράφεται από όλους τους παρευρεθέντες:

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

Εμείς οι Ευβοιώτες κάτοικοι των Δήμων Χαλκίδας και Μεσσαπίων που συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ:

-Γνωρίζουμε πια ότι στην περιοχή μας συντελείται ένα περιβαλλοντικό έγκλημα που απειλούσε, απειλεί και θα απειλεί (αν δεν γίνει τίποτα) τις ζωές τις δικές μας και των παιδιών μας.

-Γνωρίζουμε σήμερα ότι το νερό που καταναλώνουμε στη Μεσσαπία, ίσως αύριο και στη Χαλκίδα, είναι άκρως επικίνδυνο είτε για να το πιούμε είτε για να ποτίσουμε.

-Είμαστε σε θέση σήμερα να γνωρίζουμε ότι η "άγρια τοπική ανάπτυξη" που ακολουθήθηκε, σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη ελέγχου από την πολιτεία, ουσιαστικά αχρήστευσε τον πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα της πεδιάδας Αρτάκης - Ψαχνών.

· Μεγάλες χοιροτροφικές-πτηνοτροφικές μονάδες μόλυναν με «οργανικά» τα υπόγεια νερά της περιοχής

· Βιομηχανίες και βιοτεχνίες επεξεργασίας μετάλλων τα "εμπλούτισαν" με εξασθενές χρώμιο!

· Η ασύδοτη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων από τη γεωργία επέτεινε το πρόβλημα.

· Το σοβαρότερο όμως μέτωπο τοξικής ρύπανσης στο νερό προέρχεται από την ανεξέλεγκτη εξορυκτική δραστηριότητα της ΛΑΡΚΟ Α.Ε . Πολλαπλά ανοιχτά ορυχεία σε: Παλαιό και Νέο Παγώντα, Άκρες, Σταυρό, Κοντοδεσπότι, Αγία Σοφία, Πλατάνα, Άτταλη, Τριάδα και αλλού, μετατρέπονται σε λίμνες, όπου με όξινη απορροή ρυπαίνουν ανεπανόρθωτα τα υπόγεια νερά με βαριά μέταλλα.

-'Όλα αυτά δεν τα γνωρίζουμε μόνο εμείς! Τα γνώριζαν και τα γνωρίζουν και οι τοπικές εξουσίες και το ΥΠΕΧΩΔΕ. Μόνο που αυτές οι αλήθειες μέχρι τώρα κρύβονταν και αποσιωπούνταν!
Το ΥΠΕΧΩΔΕ και το Υπ. Ανάπτυξης μετά από μελέτες (1997-2002), αναγνώρισε μόνο την οργανική ρύπανση και «αγνοεί»(!) τη χημική!
Συνεχίζει να κάνει έργα (φράγματα, νέες γεωτρήσεις, δεξαμενές) για τη διαχείριση του ίδιου νερού του υδροφόρου ορίζοντα, εντάσσοντας τα έργα στο ΕΣΠΑ ( 4ο ΚΠΣ) , σαν να μη συμβαίνει τίποτα!

Απ' την άλλη πλευρά, εταιρείες "νονοί" κρατούν εδώ και πολλά χρόνια σε ομηρία τον πληθυσμό της περιοχής με φόβητρο την απόλυση και την ανεργία!

Οι τοπικές αρχές εμφανίζουν απαράδεκτη ανοχή και απάθεια που ευνοεί την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή αλλά και την τοξίνωση των πολιτών.

Εμείς που συγκεντρωθήκαμε εδώ ζητάμε:

1) Άμεση διακοπή της λειτουργίας των γεωτρήσεων και σταμάτημα διάνοιξης νέων, που συνεχίζουν να τροφοδοτούν με ρυπασμένο νερό το δίκτυο ύδρευσης του Δήμου Μεσσαπίων.

2) Επανασχεδιασμό του συστήματος υδροδότησης, προκειμένου να διασφαλιστεί υγιεινό νερό για όλους τους κατοίκους.

3) Λήψη αυστηρών μέτρων από την Πολιτεία για τη διακοπή της ρυπαντικής και μολυσματικής δραστηριότητας όσων αυθαιρετούν και θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και περιβάλλον.

________________________________
Στη φωτογραφία οι ομιλητές: π. Ι. Οικονομίδης, Θ. Παντελόγλου, Γ. Ζαμπετάκης και Θ. Παναγιωτόπουλος
Συνημμένα Thumbnails
Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα:  Οι ομιλητές.jpg Εμφανίσεις:  670 Μέγεθος:  45,7 KB  

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη editor : 30-09-09 στις 18:59.
editor is offline   Απάντηση με παράθεση
The Following User Says Thank You to editor For This Useful Post:
jojefb (30-09-09)