PDA

Επιστροφή στο Forum : «Κρυμμένες» σχολές που ανοίγουν δρόμους


texasasl
06-07-08, 14:46
Ποιες είναι οι «άγνωστες» για τους πολλούς σχολές, που προσφέρουν καλύτερη και ταχύτερη επαγγελματική αποκατάσταση από τις περιζήτητες.

Στη χώρα μας συμβαίνει το εξής παράδοξο: η αγορά εργασίας να λέει «όχι» στη μαζική παραγωγή γιατρών, δικηγόρων και μηχανικών, οι υποψήφιοι, όμως, να δηλώνουν τις συγκεκριμένες σχολές, οι βάσεις τους να εκτοξεύονται κάθε χρόνο στα ύψη και οι απόφοιτοι αυτών των ΑΕΙ να παραμένουν άνεργοι στις ουρές!
Το εκπαιδευτικό μας σύστημα παράγει πολύ περισσότερους απ όσους χρειαζόμαστε γιατρούς, δικηγόρους, καθηγητές, ενώ αντίθετα στην αγορά υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση σε επαγγέλματα που αφορούν την πληροφορική, την οικονομία, τη διατροφή, τις τηλεπικοινωνίες, τον αθλητισμό, τη διαφήμιση και τις δημόσιες σχέσεις.

Ο υποψήφιος της Ιατρικής που θα έχει αφιερώσει ατέλειωτες μέρες και νύχτες πάνω από το βιβλίο για να βγάλει το 19 της εισαγωγής, θα «χτυπάει» βάρδιες για χρόνια στα νοσοκομεία με μισθό λίγο πάνω από του εργάτη, τη στιγμή που ο τελειόφοιτος των ΤΕΙ Δημοσίων Σχέσεων, Εμπορίας και Διαφήμισης θα είναι, σχεδόν, πριν από τη λήψη του πτυχίου... μεγαλοστέλεχος εταιρείας.

Αγνωστες για τους πολλούς σχολές, που υπάρχουν στο μηχανογραφικό δελτίο των Πανελλαδικών 2008, που θα συμπληρώνεται από τους υποψηφίους μέχρι και την 15η Ιουλίου, προσφέρουν καλύτερη και ταχύτερη επαγγελματική αποκατάσταση από τα περιζήτητα τμήματα.

Οι επί πτυχίω, φοιτητές του Αρχειονομίας - βιβλιοθηκονομίας είναι ήδη «κλεισμένοι» από επιχειρήσεις που αναζητούν στελέχη ψηφιοποίησης των αρχείων τους, ενώ ελάχιστοι γνωρίζουν ότι το ΤΕΙ Σχεδιασμού Επίπλου της Καρδίτσας έχει απορροφητικότητα 95%!

Το τμήμα Πληροφορικής του ΤΕΙ της Αθήνας είναι το πρώτο τμήμα ΤΕΙ που υποδέχεται με κατατακτήριες εξετάσεις αποφοίτους ΑΕΙ!

Το «Εθνος της Κυριακής» παρουσιάζει σήμερα τις έξυπνες επιλογές των σχολών για το μηχανογραφικό δελτίο. Τμήματα που μπορούν να γίνουν «δούρειος ίππος» για τη σχολή που ο υποψήφιος επιθυμεί, αλλά κι αυτά που προσφέρουν σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση.

Οι πραγματικές επιθυμίες των υποψηφίων και ο τρόπος έκφρασής τους στο μηχανογραφικό, καθώς και η σειρά προτίμησης των σχολών είναι το Α και το Ω της σωστής συμπλήρωσης.

Η εμπειρία λέει ότι οι σχολές του μηχανογραφικού δελτίου που ενδιαφέρουν τα παιδιά ή που είναι σχετικές με την επιστήμη που θέλουν να σπουδάσουν... δηλώνονται όλες!

18 Προτάσεις για σωστές επιλογές
1.-Οι απόφοιτοι των τμημάτων Τουριστικών Επιχειρήσεων έχουν το δικαίωμα να εργαστούν και ως λογιστές.

2.-Οι απόφοιτοι του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης Θράκης (ΑΕΙ) αποκτούν άδεια άσκησης επαγγέλματος Κοινωνικού Λειτουργού, κάτι που εξασφαλίζεται και από τα τμήματα των ΤΕΙ της Κοινωνικής Εργασίας (Αθήνα, Ηράκλειο, Πάτρα).

3.-Το τμήμα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού στο ΤΕΙ Χαλκίδας με έδρα τη Θήβα, που ανήκει στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο, έχει ανάλογο πρόγραμμα σπουδών με το τμήμα Τυποποίησης και Διακίνησης Προϊόντων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης με έδρα την Κατερίνη, που ανήκει στο 4ο και 5ο Επιστημονικό Πεδίο! Και τα δύο έχουν ευοίωνες προοπτικές απασχόλησης για τους αποφοίτους τους.

4.-Τα τμήματα Διεθνών Ευρωπαϊκών Σπουδών Πειραιά και Διεθνών Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου, έχουν μια σημαντική διαφορά μεταξύ τους. Οι απόφοιτοι του τμήματος του Πειραιά που επιλέγουν την κατεύθυνση «Διεθνής και Ευρωπαϊκός Οικονομικός Πυλώνας» εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο, ενώ οι απόφοιτοι του Παντείου δεν έχουν αυτό το δικαίωμα.

5.-Τα τμήματα Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου εξασφαλίζουν επαγγελματικά δικαιώματα ανάλογα με εκείνα των Κοινωνιολόγων.

6.-Οι απόφοιτοι του τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών & Φυσικών Επιστημών Ε.Μ.Π. εντάσσονται στο ΠΕ 03 Μαθηματικών, & στο ΠΕ 04 Φυσικών. Οι απόφοιτοι του τμήματος Διαιτολογίας & Διατροφής του Χαροκοπείου και οι απόφοιτοι των ΤΕΙ Διατροφής & Διαιτολογίας μπορούν να ανοίξουν δικό τους γραφείο, ως ελεύθεροι επαγγελματίες, με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα.

7.-Οι απόφοιτοι των τμημάτων ΤΕΙ Πληροφορικής, σύμφωνα με το Π.Δ. 268, 28/12/2004, εντάσσονται στο ΠΕ 20 Πληροφορικής και μπορούν να διδάξουν πληροφορική στην εκπαίδευση. Στο ίδιο ΠΕ εντάσσονται και οι απόφοιτοι των ακόλουθων τμημάτων ΤΕΙ: Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων, Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Πολυμέσων, Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων, Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία, Διαχείρισης Πληροφοριών, Τηλεπληροφορικής και Διοίκησης, Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας, Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Βιομηχανικής Πληροφορικής και Αυτοματισμού.

8.-Οι απόφοιτοι του Τμήματος Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας (βάση 15.949 μονάδες το 2007) του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου διορίζονται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

9.-Οι απόφοιτοι του τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών μπορούν να διοριστούν ως φιλόλογοι.

10.-Ολοι οι μηχανικοί, ύστερα από σύντομη εκπαίδευση και σχετικές εξετάσεις, μπορούν να υπογράφουν περιβαλλοντολογικές μελέτες.

11.-Τα τμήματα Βιομηχανικής Διοίκησης & Τεχνολογίας Πειραιά και Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας ανήκουν και στο 4ο Πεδίο, οι απόφοιτοί τους όμως εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο, κάτι που συμβαίνει και με τους απόφοιτους του τμήματος Δημόσιας Διοίκησης Παντείου που ανήκει και στο 1ο Πεδίο.

12.-Το τμήμα Πολιτιστικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Αιγαίου, το οποίο αναμένεται να μετεξελιχθεί σε σχολή ΜΜΕ, το Τεχνών Ηχου και Εικόνας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο με έδρα την Κέρκυρα, το τμήμα Εργοθεραπείας του ΤΕΙ Αθήνας, τα τμήματα Σχεδιασμού και Παραγωγής Ενδυμάτων στο ΤΕΙ Θεσ/νίκης με έδρα το Κιλκίς, και το τμήμα Σχεδιασμού Ξύλου και Επίπλου με έδρα τη Καρδίτσα, ανήκουν, αν και δεν τους φαίνεται, στις σχολές με τη μεγαλύτερη απορρόφηση στην αγορά εργασίας. Μάλιστα το Σχεδιασμού Επίπλων της Καρδίτσας έχει απορροφητικότητα 95%!

13.=Ολες οι σχολές δημοσίων σχέσεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, οι νοσηλευτικές και όλα τα παραϊατρικά τμήματα έχουν τις καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές.

14.-Η σχολή Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας της Κέρκυρας, αλλά και τα αντίστοιχα ΤΕΙ Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης είναι τμήματα που παρουσιάζουν υψηλή ζήτηση, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς οι πάσης φύσεως δημόσιοι και ιδιωτικοί οργανισμοί ψηφιοποιούν πλέον τα αρχεία τους. Οι απόφοιτοι αυτών των τμημάτων είναι περιζήτητοι.

15.-Το τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας, καθώς και το Στατιστικής και Αναλογιστικών Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών Αιγαίου, που βρίσκονται «ξέμπαρκα» στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, έχουν πολύ ελκυστικές... βάσεις (16.270 το πρώτο και 14.378 το δεύτερο) και ανοιχτούς επαγγελματικούς ορίζοντες. Ετερον «ατού» είναι η δυνατότητα μετεγγραφής που προσφέρουν στο τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, που έχει βάση 16.306 μονάδες.

16.-Το τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών στη Χίο, με βάση εισαγωγής τα 15.194 μόρια (αναμένεται πτώση της βάσης του που θα αγγίξει τα προπέρσινα 14.512 μόρια), είναι «τοπ» επαγγελματική επιλογή, ενώ εξασφαλίζει και μετεγγραφή στο Ναυτιλιακών Σπουδών Πειραιά (βάση 16.658), που απαιτεί επιπλέον από τους υποψηφίους του και την εξέταση στο μάθημα της ξένης γλώσσας! Οι εκ μετεγγραφής, θα έχουν γλιτώσει την ξένη γλώσσα.

17.-Το τμήμα Πληροφορικής του ΤΕΙ Αθήνας είναι το πρώτο τμήμα ΤΕΙ που υποδέχεται με κατατακτήριες εξετάσεις αποφοίτους ΑΕΙ! Είναι το πλέον δημοφιλές μαζί με το τμήμα Αυτοματισμού ΤΕΙ. Η δε επαγγελματική αποκατάσταση των τελειοφοίτων τους είναι άμεση.

18.-Το νέο τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης που έχει δημιουργηθεί στην Αμφισσα, ως μετεξέλιξη του τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων, είναι περιζήτητη ειδικότητα και η σχολή εξασφαλίζει μετεγγραφή στα αντίστοιχα ΤΕΙ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, τα οποία εμφανίζουν υψηλότατη βάση.

Τα SOS για να αποφύγετε τις παγίδες
Δηλώνουμε πάντοτε και σχολές που έχουν περυσινή βάση εισαγωγής κατά πολύ μικρότερη ή μεγαλύτερη από τα μόρια μας, ώστε να διασφαλίσουμε σε κάθε περίπτωση ένα θετικό αποτέλεσμα.

Εφόσον έχουμε δώσει ειδικά μαθήματα δηλώνουμε όλες τις αντίστοιχες σχολές, ανεξαρτήτως βάσεων (εδώ είναι δυνατό να παρατηρηθούν μεγάλες αυξομειώσεις).

Εάν κληθούμε να καταθέσουμε μηχανογραφικό, ενώ πρόκειται να συμμετάσχουμε σε εξετάσεις για στρατιωτικές - αστυνομικές σχολές, να προσέξουμε ώστε οι σχολές που έπονται σε σειρά προτίμησης να δηλώνονται ανεξάρτητα από την ύπαρξη των πρώτων (μπορεί λ.χ. να αποτύχουμε σε κάποιο αγώνισμα).

Να έχουμε υπόψη μας ότι οι σχολές με ειδικό μάθημα έχουν βαθμούς πρόσβασης αρκετά χαμηλότερους από αυτούς για τους οποίους μας προδιαθέτουν οι βαθμοί εισαγωγής (έτσι π.χ. η Αρχιτεκτόνων Θράκης έχει βάση 20.854 μόρια αλλά αντίστοιχο βαθμό πρόσβασης 17,5. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν στο μηχανογραφικό δηλώσουμε στη συνέχεια το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Θράκης, με βάση 18.219 μόρια, αλλά βαθμό πρόσβασης 18,4 αυτομάτως το αποκλείουμε).

Τις κοινές σχολές των διαφόρων επιστημονικών πεδίων να τις δηλώνουμε από το Πεδίο που μας δίνει τα περισσότερα μόρια, π.χ. το τμήμα Δημόσιας Διοίκησης Παντείου, που είναι κοινό τμήμα του 1ου και 5ου Επιστημονικού Πεδίου πρέπει να δηλωθεί από εκείνο το Πεδίο στο οποίο έχει τα περισσότερα μόρια.

Το μεγάλο μυστικό κρύβεται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου
Η Κύπρος μπορεί να είναι η καλύτερη διέξοδος για κάποιον που εξάντλησε τις δυνατότητές του στα ελληνικά ΑΕΙ. Χαμηλές βάσεις και επιλαχόντες είναι οι δύο λέξεις - κλειδί για τη σίγουρη επιτυχία στην Κύπρο. Για τις σχολές του Πανεπιστημίου Κύπρου οι βάσεις εισαγωγής είναι σε πολλές περιπτώσεις αρκετά χαμηλές και επειδή λειτουργεί σύστημα επιλαχόντων είναι δυνατόν να εισαχθεί κάποιος με σχετικά μικρό βαθμό πρόσβασης.

Οι επιλογές των σχολών είναι πολλές και η ποιότητα σπουδών ανώτερη πολλών άλλων ευρωπαϊκών ΑΕΙ. Ιδιαίτερη προσοχή, λοιπόν, θα πρέπει να δοθεί και φέτος στις σχολές του Πανεπιστημίου της Κύπρου, καθώς απαιτείται ξεχωριστή αίτηση (http://www.ucy.ac.cy).

Το κόστος της φοιτητικής μετανάστευσης στη Μεγαλόνησο είναι απολύτως αντίστοιχο με εκείνο μιας πόλης στην ελληνική περιφέρεια.

Το μοναδικό πρόβλημα, όσων επιλέξουν το Πανεπιστήμιο Κύπρου, είναι ότι από αυτό δεν υπάρχει η δυνατότητα μετεγγραφής.

Προσοχή στα επαγγελματικά δικαιώματα
Χρειάζεται προσεκτική διερεύνηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων κάθε σχολής ή τμήματος. Ιδιαίτερα στις οικονομικές σχολές που αποτελούν σημαντικότατο μέρος του μηχανογραφικού δελτίου, οι υποψήφιοι πρέπει να προσέξουν ποια τμήματα ακριβώς εγγράφουν τους αποφοίτους τους στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Για παράδειγμα: οι σχολές Αγροτικής Ανάπτυξης Θράκης στην Ορεστιάδα, που ανήκει στο 5ο Πεδίο και Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας του 5ου Πεδίου, παράγουν γεωπόνους και όχι οικονομολόγους. Αντιθέτως το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με έδρα το Αγρίνιο, βγάζει οικονομολόγους, που εγγράφονται κανονικά στο Οικονομικό Επιμελητήριο.

Οι απόφοιτοι των τμημάτων Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας και Πειραιά εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο εξασφαλίζοντας τα επαγγελματικά δικαιώματα των οικονομολόγων.
--------------------------------------------------------------
Πηγή: 'Εθνος
---------------------------------------------------------------