PDA

Επιστροφή στο Forum : Υπέγραψαν το ξεπούλημα της Ζαχάρως


roylag7
14-09-07, 03:00
Παραλιακά «φιλέτα» γης του πυρόπληκτου Νομού Ηλείας ξεπουλάει η κυβέρνηση, τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές.

Παραλιακή έκταση 2.593.041,80 τετραγωνικών μέτρων, που εκτείνεται από τη Ζαχάρω (από το παραλιακό κέντρο Παρά θίν' αλός του δήμου) έως τον ποταμό Νέδα -στο Γιαννιτσοχώρι- περνάει ή, κατά κυριολεξίαν, παραχωρείται για 70 χρόνια στον Δήμο Ζαχάρως. Η σχετική προγραμματική συμφωνία (σ.σ.: απαιτείται η επικύρωσή της) υπεγράφη χθες μεταξύ της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ) και του Δήμου Ζαχάρως, με τη βούλα της κυβέρνησης, διά του αντιπροσώπου της, υφυπουργού Οικονομικών Πέτρου Δούκα. Η συμφωνία προβλέπει και την «αξιοποίηση» των 780 ακινήτων που βρίσκονται στη Ζαχάρω.

Μόνον έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση, τέσσερις μέρες πριν από τις εκλογές και σχεδόν ένα δεκαήμερο μετά τις φονικές πυρκαγιές, σπεύδει να παραχωρήσει δημόσια έκταση, και μάλιστα σε έναν νομό που έχει κηρυχθεί «πυρόπληκτος» και «αναδασωτέος». Στο ερώτημά μας, ο αρμόδιος υφυπουργός Πέτρος Δούκας προέβαλε την «επιμονή του δημάρχου της Ζαχάρως», προσθέτοντας πως «το κράτος δεν μπορούσε να την αξιοποιήσει». Πάντως, ο κ. Δούκας, με τον οποίο επικοινώνησε χθες η «Ε», έδειχνε να μη γνωρίζει και πολλές λεπτομέρειες για τα ευρύτερα σχέδια αξιοποίησης της παραλιακής Ζαχάρως.

Το έργο τής αξιοποίησης ανέλαβε ο δήμος, που ετοιμάζεται να φέρει στην Ηλεία τα εξωτικά νησιά Μπαλί, Σεϊχέλες, Μαλδίβες...

Μόνο που η συγκεκριμένη περιοχή είναι προστατευόμενη από την Ευρωπαϊκή Ενωση, βάσει του προγράμματος Natura και μάλιστα σε τμήμα της περιοχής αυτής υπάρχει ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα-Καρέτα, αυστηρά προστατευόμενου είδους ως απειλούμενου. Αυτό, όμως, δεν φαίνεται να ενδιαφέρει όσους ονειρεύονται την αξιοποίησή της.

Ξύλινες κατοικίες, καφέ, εστιατόρια και ξαπλώστρες περιλαμβάνει το σχέδιο αξιοποίησης των 2.593 στρεμμάτων παραλιακής γης, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ζαχάρως Πανταζή Χρονόπουλο, ο οποίος αποκαλύπτει στην «Ε» ότι «ήδη έχει ανατεθεί σε μελετητικό γραφείο» η αξιοποίηση της περιοχής. Κάπου 100 στρέμματα -πιθανότατα σε δύο διαφορετικά σημεία- θα ενοικιαστούν σε ιδιώτες επενδυτές, μας εξηγεί ο κ. Χρονόπουλος, διευκρινίζοντας ότι ο δήμος θα παίρνει το 75% από το ενοίκιο και το Δημόσιο το υπόλοιπο 25%.

Το δεύτερο σκέλος της συμφωνίας αφορά τη «σύνταξη προγράμματος αξιοποίησης 780 ακινήτων». Τι σημαίνει αυτό; Οτι οι καταπατητές των 780 «οικοπέδων» που βρίσκονται στα όρια του δήμου, οι οποίοι έχουν προ ετών χτίσει σπίτια και διεκδικούν την περιοχή, τώρα θα τα κάνουν δικά τους καταβάλλοντας ένα μικρό αντίτιμο (σ.σ.: χωρίς να είναι και σίγουρο), εφόσον δεν έχουν στην κυριότητά τους άλλο ακίνητο ή εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ. Ηδη, έχουν γίνει οι αιτήσεις, όπως μας ενημερώνει ο κ. Χρονόπουλος, για να προσθέσει πως «όλοι θα τα πάρουν». Τώρα, το αν η ρύθμιση αυτή είναι αμφισβητούμενης νομιμότητας είναι άλλο θέμα.

Πάντως, η κυβέρνηση έσπευσε στο παρά πέντε της θητείας της να ξεπουλήσει ό,τι απέμεινε από την καμένη Ζαχάρω...

πηγη : enet.gr / ΕΛΕΝΗ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ/ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/09/2007

12155
__________________________________________________ ____________
Χρόνια τώρα... Ζαχαρώνουν τα φιλέτα οι επενδυτές

Προεκλογικό «πλιάτσικο» σε ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα φιλέτα γης, που βρίσκεται πλησίον και νότια του αποτεφρωμένου από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές οικοσυστήματος της λιμνοθάλασσας του Καϊάφα, επιχειρούν ξένοι επενδυτές και σκοτεινά οικονομικά συμφέροντα μέσω περίεργων διαδικασιών και με τις ευλογίες της κυβέρνησης.

Μόλις προχθές και πριν ακόμα καταλαγιάσει ο αχός του θανάτου στα πυρόπληκτα χωριά της Ζαχάρως Ηλείας, οι στάχτες των οποίων και τα αποκαΐδια καπνίζουν ακόμα, η κυβέρνηση μέσω της Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου (ΚΕΔ) ετοιμάζεται να παραχωρήσει με συνοπτικές διαδικασίες πάνω από 2.500 στρέμματα παραλιακής γης στο Δήμο Ζαχάρως για την τουριστική αξιοποίηση και την οικονομική τόνωση της περιοχής. Σημειώνεται ότι δύο ημέρες πριν από την έναρξη των καταστροφικών πυρκαγιών, την περιοχή της Ζαχάρως, τον Καϊάφα και την Αρχαία Ολυμπία είχε επισκεφθεί ομάδα από Κορεάτες επενδυτές...

«Διαφωνήσαμε και διαφωνούμε κατηγορηματικά με αυτή την παραχώρηση, διότι αυτή τη στιγμή ο Δήμος Ζαχάρως έχει άλλα πολύ σοβαρότερα προβλήματα να αντιμετωπίσει. Υπάρχουν νεκροί και κατεστραμμένα χωριά. Είναι εξωφρενικό στην παρούσα φάση να μιλάμε για επενδύσεις. Εμείς στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο καταψηφίσαμε αυτή την πρόταση», δήλωσε στην «Ε» ο επικεφαλής της μειοψηφίας του δήμου Γεώργιος Μπούσμπουρας και αποκάλυψε ότι ο δήμαρχος κατά το παρελθόν προσπάθησε να διαχειριστεί κτήματα που του είχε παραχωρήσει η ΚΕΔ, αλλά μέσα σε αυτά έγιναν αυθαίρετες κατασκευές και μπήκαν τσουχτερά πρόστιμα, τα οποία τώρα καλείται να πληρώσει ο δήμος.

Οικολόγοι-Πράσινοι: εδώ και πολύ καιρό...

Με ανακοίνωσή της η Οργάνωση των Οικολόγων Πράσινων στην Ηλεία καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την ενέργεια αυτή και σημειώνει μεταξύ άλλων: «Σύμφωνα με δημοσιευθείσες δηλώσεις του δημάρχου Ζαχάρως "...η προσπάθεια για το συγκεκριμένο έργο είχε ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό, αλλά λόγω διαφόρων άλλων δυσκολιών που αντιμετωπίζαμε δεν μπορούσε να γίνει πραγματικότητα...". Προφανώς ο κ. δήμαρχος θα εννοεί ότι η παραλιακή αυτή ζώνη, που εκτείνεται από τη Ζαχάρω ώς το Γιαννιτσοχώρι, εντάσσεται σε ζώνη Natura και είναι προστατευόμενη! Δυστυχώς πάνω στους νωπούς ακόμη τάφους των δεκάδων θυμάτων της Ζαχάρως και τα αποκαΐδια της τεράστιας οικολογικής καταστροφής, η κυβέρνηση και η ΚΕΔ επιχειρούν αφενός μεν να ψηφοθηρήσουν ανενδοίαστα, αφετέρου δε να ανοίξουν την πόρτα για την εισβολή των πολυεθνικών και των κερδοσκόπων του τουρισμού, που από καιρό έχουν βάλει στο μάτι τα παραλιακά φιλέτα της Ζαχάρως. Πολύ φοβούμαστε ότι εν ονόματι της περίφημης "ανασυγκρότησης" της περιοχής από την καταστροφική φωτιά, επιχειρούνται νέα και ίσως μεγαλύτερα εγκλήματα οικολογικής και κοινωνικής υποβάθμισης». Η οργάνωση κάλεσε την κυβέρνηση και την ΚΕΔ να δώσουν εξηγήσεις.

Αμεση ήταν και η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας, ο οποίος σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως: «Η αλληλεγγύη μας με την πυρόπληκτη Ζαχάρω είναι δεδομένη. Ομως είναι φανερά ψηφοθηρική η με συνοπτικές διαδικασίες απόφαση της ΚΕΔ, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις εκλογές», εκφράζοντας και φόβους για «ενδεχόμενη κερδοσκοπική επέλαση σε βάρος του περιβάλλοντος».

Για λαίμαργα οικονομικά συμφέροντα μίλησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τάκης Αντωνακόπουλος, δηλώνοντας: «Είναι τουλάχιστον εξοργιστική η απόφαση της κυβέρνησης παραμονές των εκλογών να παραδίδει σε αδιευκρίνιστα συμφέροντα ένα πανέμορφο φιλέτο γης, που απέμεινε ανέπαφο από τις φωτιές που κατέστρεψαν τον Καϊάφα.

Αφού άφησαν να καεί το μοναδικό οικοσύστημα, τώρα με συνοπτικές διαδικασίες προσπαθούν να εκμαυλίσουν τις συνειδήσεις των πολιτών, παραδίδοντας σε λαίμαργα οικονομικά συμφέροντα την κρατική περιουσία στην Ηλεία».

πηγη:enet.gr/ΜΑΚΗΣ ΝΟΔΑΡΟΣ/ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/09/2007

12157
__________________________________________________ ______

Ανοιξαν την πόρτα για πλιάτσικο σε όλη την περιοχή

«Κερκόπορτα» για να εκχωρηθεί για τουριστική αξιοποίηση ολόκληρη η παραλία της Ηλείας θεωρείται η προγραμματική σύμβαση που υπέγραψε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Π. Δούκας με το δήμαρχο Ζαχάρως. Πρόκειται για ζώνη ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, με αμμόλοφους και θίνες, που εκτείνονται σε μήκος περίπου 40 χλμ. και ανήκουν στις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA.

Ολόκληρη η παραλιακή ζώνη της Ηλείας, από το Κουνουπέλι ώς το Γιαννιτσοχώρι, έχει μήκος περίπου 140 χλμ., από τα οποία έχουν καταπατηθεί περίπου 40 χλμ. και τα υπόλοιπα είναι ελεύθερα και γειτονεύουν με σημαντικούς υγροβιότοπους, όπως η περιοχή Καϊάφα. Κοινός παρονομαστής όλης αυτής της παράκτιας περιοχής είναι ο «παλιός αιγιαλός», μια ζώνη πλάτους 300 έως και 500 μέτρων, που προέκυψε με την υποχώρηση της θάλασσας και θεωρείται ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου. Εδώ και πολλές δεκαετίες η ζώνη αυτή έχει καταπατηθεί και υπολογίζεται ότι ειδικά στο νομό Ηλείας έχουν χτιστεί περίπου 25.000 αυθαίρετα.

Το 1977, με το νόμο 719, είχε δοθεί το δικαίωμα στους καταπατητές να εξαγοράσουν τα οικόπεδα, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως το ύψος των ετήσιων εισοδημάτων τους, η αξία της υπόλοιπης ακίνητης περιουσίας του ενδιαφερομένου κ.λπ. Είχε τεθεί μάλιστα συγκεκριμένη ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων, αλλά κατά καιρούς είχαν δοθεί διαδοχικές παρατάσεις ώς το 1988. Με βάση αυτό το καθεστώς έχουν υποβληθεί πάνω από 5.700 αιτήσεις εξαγοράς, αλλά ώς τώρα έχουν εξεταστεί ελάχιστες περιπτώσεις, κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού. Ανάλογες ρυθμίσεις έχουν προβλεφθεί στο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό που έχει εκπονήσει η σημερινή κυβέρνηση και είναι στο στάδιο της διαβούλευσης.

Τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές, η κυβέρνηση αποφάσισε να προσφέρει αυτό το «δώρο» στον πυρόπληκτο δήμο, παραβλέποντας ίσως ότι με αυτό τον τρόπο ανοίγει την όρεξη και σε γειτονικούς δήμους, όπως ο Βόλακας, ο Πύργος και το Βαρθολομιό, που αντιμετωπίζουν την ίδια κατάσταση στην παράκτια ζώνη τους και έχουν κάθε δικαίωμα να ζητούν «ίση μεταχείριση». Είναι ενδεικτικό ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών στο νομό Ηλείας πληροφορήθηκαν το θέμα από δημοσιεύσεις στον Τύπο!

Υπάρχουν όμως δύο μικρές «λεπτομέρειες» που έχουν ιδιαίτερη σημασία:

* Η παράκτια ζώνη ανήκει στις προστατευόμενες περιοχές και χρειάζονται ειδικές προδιαγραφές για ανάπτυξη, που πρέπει να είναι ήπια και με πολύ υψηλές προδιαγραφές.

* Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε για λόγους εντυπώσεων και η υλοποίησή της περνά μέσα από την υποβολή μελετών και έργων υποδομής.

Πάντως, οι ακτές της Ηλείας περιλαμβάνονται στις περιοχές για τουριστική ανάπτυξη του χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό που είχε παρουσιάσει τον περασμένο Μάιο το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ και δέχθηκε έντονη κριτική από οικολογικές οργανώσεις.

πηγη : enet.gr/ΧΑΡΑ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ /ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/09/2007
__________________________________________________ __________

Ο δήμαρχος διαφημίζει δωρεάν οικόπεδα!

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος Ζαχάρως αναλαμβάνει να διαχειριστεί δημόσια έκταση στο όνομα της τουριστικής αξιοποίησης. Πριν από ένα χρόνο είχε προσπαθήσει να το κάνει μακριά από την παραλία και δίπλα ακριβώς στο σημείο που ξεκίνησε η πυρκαγιά της 24ης Αυγούστου, η οποία κατέκαψε την περιοχή με τις πιο τραγικές συνέπειες. Σύμπτωση;

Για το πρότζεκτ εκείνο, το οποίο δεν έχει προχωρήσει έως σήμερα, ενημερωνόμαστε από ιστοσελίδα στο Ιντερνετ (http://www.housesingreece.gr/project/xrisochori/gr/dimarxos.php) που ασχολείται με αγοραπωλησίες ακινήτων. Ο συγκεκριμένος κόμβος δίνει τηλέφωνο για πληροφορίες στον Πύργο Ηλείας και στο κέντρο της πρώτης σελίδας διαφημίζει: «ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ! ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΚΤΙΣΤΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ!» Οποιος ενδιαφερθεί για περισσότερες πληροφορίες, βλέπει φωτογραφία του δημάρχου Ζαχάρως, Πανταζή Χρονόπουλου, και διαβάζει την απόφασή του στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρονται:

«Ονομάζομαι Χρονόπουλος Πανταζής και είμαι εκλεγμένος Δήμαρχος του Δήμου Ζαχάρως του Ν. Ηλείας στη δυτική Πελοπόννησο.

Ο Δήμος Ζαχάρως στην προσπάθειά του για τουριστική αξιοποίηση της περιφέρειάς του, αποφάσισε να παραχωρήσει ΔΩΡΕΑΝ μια απαλλοτριωμένη από το ελληνικό δημόσιο έκταση, συνολικής επιφάνειας 246.420 τ.μ. στην περιοχή Χρυσοχωρίου εντός των ορίων του Δήμου Ζαχάρως.

Η έκταση έχει χωριστεί σε 200 οικόπεδα, όπου καθένα από αυτά έχει επιφάνεια 500 τ.μ. περίπου.

Η πρόθεση του Δήμου Ζαχάρως είναι να δημιουργηθεί ένα πρότυπο χωριό αποτελούμενο από πανομοιότυπα ξύλινα σπίτια με την ελευθερία να οικοδομηθεί ελεύθερος αριθμός τετραγωνικών μέτρων ανά μονάδα»...

Στη συνέχεια επικαλείται περιβαλλοντικές ανησυχίες, λέει ότι κάθε σπίτι θα εγκαταστήσει αυτόνομο δίκτυο παραγωγής ηλιακής ενέργειας και υπόσχεται ότι ο δήμος θα δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές ακόμη και για μόνιμη εγκατάσταση των ενδιαφερομένων για τη δωρεά.

Η περιοχή βρίσκεται στο δημοτικό διαμέρισμα Χρυσοχωρίου, το οποίο στην τελευταία πυρκαγιά επλήγη καίρια με πολλά σπίτια κατεστραμμένα και ανθρώπινα θύματα. Δίπλα ακριβώς στο Χρυσοχώρι βρίσκεται και ο οικισμός Παλιοχώρι, από τον οποίο ελέχθη ότι ξεκίνησε η πυρκαγιά που στη συνέχεια οδηγήθηκε προς τα χωριά Αρτέμιδα, Μάκιστο, Σμέρνα, την πόλη της Ζαχάρως και κατέστρεψε το δασωμένο όρος Λαπίθας και το δάσος της λίμνης Καϊάφα.

πηγη : enet.gr/ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ /ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/09/2007

roylag7
14-09-07, 03:01
:mafia::mafia::mafia::mafia::mafia::mafia::mafia:

JeSs
14-09-07, 04:31
popopo!!!
ti lamogia einai ayti??
xaxaxaax
imarton pia!!

Vlamis Giorgos
19-01-08, 20:42
Αγαπητοί φίλοι, το να είσαι επαναστάτης είναι καλό. Το κακό είναι να προκαλείς σε επανάσταση έχοντας παρασυρθεί από λεγόμενα άλλων, χωρίς να έχεις πλήρη επίγνωση γεγονότων και γνώση της πραγματικότητας, και χωρίς να έχεις σκεφτεί ορισμένα βασικά πράγματα : Οι περιοχές για τις οποίες μιλάμε, ήταν "καμένες" ούτως ή άλλως. Τα σχολεία είχαν κλείσει προ πολλών χρόνων, και οι νέοι είχαν μεταναστεύσει. Λιγοστοί γέροντες σε ευχαριστούσαν που τους έλεγες καλημέρα. Ήταν κοινό μυστικό ότι αν έπιανε φωτιά θα καίγονταν, αφού δεν υπήρχε ούτε ένα πυροσβεστικό στη διάθεση του δήμου, όπως είναι κοινό μυστικό ότι αν πέσεις και χτυπήσεις με τη μηχανή στην ευρύτερη περιοχή, θα πεθάνεις γιατί δεν υπάρχει στο δήμο ασθενοφόρο να σε μεταφέρει. «Ο Καϊάφας» με το Χρυσοχώρι ουδεμία σχέση έχουν, και μακάρι να πάει κάποιος στα όρη και στα καταράχια να πάρει δωρεάν 500 τετραγωνικά που η σημερινή τους αντικειμενική αξία δε ξεπερνά τα 500euro. Αν είναι να ξανακατοικηθεί το Χρυσοχώρι αλλά και άλλα έρημα μέρη, για το καλό της επαρχίας, ( σας το λέω εγώ που είμαι ντόπιος και ξέρω τι συμβαίνει) 5 στρέμματα έπρεπε να υποσχεθεί ο δήμος, όχι μισό ..
Μακάρι το 75% των Αθηναίων που ζουν σε συνθήκες μυρμηγκοφωλιάς, και τρέχουν όλη μέρα για καλύψουν τις πιστωτικές και τα δάνεια, σερνάμενοι στους θορυβώδεις δρόμους αναπνέοντες καυσαέρια, ζώντας από αυτά, να αποφάσιζαν να επιστρέψουν στα χωριά τους, με σημαντική μείωση παγίων εξόδων και ασύγκριτη ποιότητα ζωής. Αλλά εσείς και άλλοι σας εσάς δεν τους το επιτρέπετε .. Αφήστε τους να καταντήσουν όπως τα έντομα που ζώντας μέσα στα θερμοκήπια, έχασαν τα φτερά τους, επειδή είχαν πάψει να τα χρησιμοποιούν, και πρακτικά μεταλλάχτηκαν σε έντομα με κύριο χαρακτηριστικό τα μεγάλα πόδια, χωρίς φτερά, χωρίς δυνατότητα να ξαναπετάξουν.
Δείτε το χάρτη και θα καταλάβετε μόνοι σας που είναι το Χρυσοχώρι και που είναι η θάλασσα : http://www.vlamis.gr/images/Zacharo-Map.JPG

Εννοείται φυσικά ότι εάν πειραχτεί έστω και ένας κόκκος άμμου στην περιοχή κάτω από την Εθνική οδό, όποιος το επιχειρήσει θα τα βρεί σκούρα, και δε θα επιτύχει τελικά το στόχο του, τουλάχιστον όσο ζώ εγώ.

texasasl
19-01-08, 23:25
Αγαπητε φιλε νομιζω οτι η παρεμβαση σου ειναι απολυτα σωστη διοτι ετσι εξηγουνται ισως καποια πραγματα που δεν βλεπουν το φως της δημοσιοτητας.
Καθε εντυπο παρουσιαζει τα πραγματα οπως το συμφερει ειτε πολιτικα ειτε οικονομικα.
Αλλωστε ο σκοπος αυτης της σελιδας ειναι η αναδειξη της πραγματικοτητας μεσα απο τις εμπειριες των μελων του, γιατι η αληθεια δυστυχως τις περισοτερες φορες ειναι απλα κρυμμενη και ο κοσμος σχηματιζει λαθεμενη εικονα για το τι πραγματικα συμβαινει.
Ευχαριστουμε για την πρεμβαση-ενημερωση.