ΓΩΝΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΚΡΕΑΤΙΚΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ ΟΣΠΡΙΑ ΨΑΡΙΚΑ
ΓΛΥΚΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ ΣΑΛΑΤΕΣ ΣΑΛΤΣΕΣ ΨΩΜΙΑ

Λ Α Χ Α Ν Ι Κ Α
1.-Αγκινάρες α λα πολίτα
2.-Αγκινάρες Αυγολέμονο
3.-Ανοιξιάτικα ρολά με Λαχανικά
4.-Αρακάς Λαδερός με Ντομάτα
5.-Αρακάς Λαδερός
6.-Αρακάς με Αγκινάρες και Ντομάτα
7.-Ιμαμ - Μπαϊλντί
8.-Κολοκυθάκια Βραστά
9.-Κολοκυθάκια Γεμιστά με Κιμά
10.-Κολοκυθάκια Τηγανιτά
11.-Κολοκυθοανθοί Γεμιστοί
12.-Κολοκυθάκια γιαχνί
13.-Κουνουπίδι Γιαχνί
14.-Λαχανοντολμάδες
15.-Λαχανόρυζο
16.-Μελιτζάνες τηγανιτές
17.-Μελιτζάνες φούρνου με σκόρδο
18.-Μελιτζάνες με Γέμιση Καρύδι
19.-Μελιτζάνες σκορδοστούμπι
20.-Μπάμιες γιαχνί με πατάτες
21.-Μπάμιες λαδερές
22.-Μπριάμ
23.-Ντοματοκεφτέδες
24.-Παπουτσάκια
25.-Πατατες Ριγανατες
26.-Παντζάρια με σκόρδο
27.-Σπανακόρυζο
28.-Φασολάκια φρέσκα γιαχνί
29.-Ψητά λαχανικά
30.-Ψητά Γεμιστά Φούρνου

31.-Ψητά Γεμιστά Φούρνου Με Κιμά
32.-
33.-
34.-
35.-
36.-
37.-
38.-
39.-
40.-

41.-
42.-
43.-
44.-
45.-
46.-
47.-
48.-
49.-
50.-

Αγκινάρες α λα πολίτα

. 8 αγκινάρες κατεψυγμένες ή φρέσκιες
. 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
. 10 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
. 1 φλιτζάνι λάδι
. 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
. 1 λεμόνι
. αλάτι και πιπέρι

-Βάζετε στην κατσαρόλα το λάδι να κάψει
-Ρίχνετε τα κρεμμύδια και τον άνηθο και τα ανακατεύετε μέχρι να μαραθούν.
-Αλατοπιπερώνετε
-Προσθέτετε τις αγκινάρες
-Προσθέτετε το λεμόνι και αφήνετε να βράσουν όλα μαζί, προσθέτοντας πολύ λίγο νερό και σκεπάζετε την κατσαρόλα
-Αφήνετε να βράσουν έως ότου μείνουν μόνο με το λάδι τους

Top

Αγκινάρες Αυγολέμονο

.1 κιλό αγκινάρες κατεψυγμένες ή φρέσκιες
.1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
.1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
.2 φλιτζάνια λάδι
.1/2 ματσάκι άνηθο
.3 μεγάλες πατάτες
.4 καρότα σε ροδέλες
.αλάτι και πιπέρι
.1 λεμόνι
.3 αυγά

-Βάζετε στην κατσαρόλα το λάδι να κάψει και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι
-Προσθέτετε 1 φλιτζάνι νερό, και όλα τα λαχανικά και αφήνετε να πάρει βράση
-Προσθέτετε τις αγκινάρες και αλατοπιπερώνετε
-Χαμηλώνετε τη φωτιά μέχρι να μείνουν με τη σάλτσα τους
-Στύβετε το λεμόνι
-Χτυπάτε τους κρόκους
-Χτυπάτε τ ασπράδια μέχρι να γίνουν μαλακή μαρέγκα
-Ρίχνετε τους κρόκους στη μαρέγκα και σιγά σιγά το χυμό Λεμονιού χτυπώντας το μίγμα συνεχώς
-Ρίχνετε το μίγμα των αυγών στη κατσαρόλα
-Κουνάτε την κατσαρόλα να πάει το αυγολέμονο παντού

Top

Ανοιξιάτικα ρολά με Λαχανικά

.30 γρ. Νουντλς (ζυμαρικά)
.8 φύλλα από Ρύζι
.2 Καρότο(α)
.4 φύλλα Σαλάτα
.50 γρ. Φύτρα ραντίτσιο
.1 κουταλιά φρέσκος ψιλοκομμένος Βασιλικός
.1 κουταλιά φρέσκος ψιλοκομμένος Δυόσμος
.2 σκελίδες Σκόρδο
.1 φρέσκο Κρεμμυδάκι(α)
.1 κομματάκι φρέσκια Τζίντζερ
.50 ml Σος σόγιας

-Μαλακώστε τα ζυμαρικά σε κρύο νερό για ένα τέταρτο της ώρας. Στραγγίξτε τα και αφήστε τα στην άκρη.
-Βουτήξτε τα φύλλα από ρύζι σε νερό και απλώστε τα δυο δυο σε μια βρεγμένη πετσέτα κουζίνας.
-Καθαρίστε τα καρότα και κόψτε τα σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια.
-Πλύντε τα φύτρα και τη σαλάτα και στραγγίξτε τα.
-Ανακατέψτε τα φύτρα, τη σαλάτα ψιλοκομμένη, τα καρότα και τα μυρωδικά με τα νουντλς.
-Μοιράστε το μίγμα στα τέσσερα διπλά φύλλα και τυλίξτε τα σε ρολά.
-Ψιλοκόψτε την πιπερίτσα, το σκόρδο και το κρεμμυδάκι, τρίψτε την τζίντζερ και ανακατέψτε τα με τη σος σόγιας.
-Ρίξτε λίγο από το ντρέσινγκ πάνω από τα ρολά και σερβίρετέ τα.

Top

Αρακάς Λαδερός με Ντομάτα

. 1 κιλό αρακά
. 5 κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα
. 1 κονσέρβα τομάτα
. 1 κουταλιά της σούπας πελτέ
. 1 φλιτζάνι λάδι
. 1/3 ματσάκι μαϊντανό
. αλάτι και πιπέρι

-Βάζετε στην κατσαρόλα το λάδι να κάψει και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι
-Ρίχνετε την ντομάτα, τον πελτέ και 2 φλιτζάνια νερό και αφήνετε να πάρει βράση
-Ρίχνετε τον αρακά και τον μαϊντανό
-Αλατοπιπερώνετε
-Χαμηλώνετε τη φωτιά μέχρι να μείνουν με τη σάλτσα τους

Top

Αρακάς Λαδερός

. 1 κιλό αρακά
. 5 κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα
. 1 φλιτζάνι λάδι
. 1/3 ματσάκι άνηθο
. αλάτι και πιπέρι

-Βάζετε στην κατσαρόλα το λάδι να κάψει και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι
-Ρίχνετε τον αρακά και τον άνηθο
-Προσθέτετε το νερό
-Αλατοπιπερώνετε
-Χαμηλώνετε τη φωτιά μέχρι να μείνουν με τη σάλτσα τους

Top

Αρακάς με Αγκινάρες και Ντομάτα

. 1 κιλό αρακάς
. 1 σακούλα αγκινάρες κατεψυγμένες
. 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
. 1 κονσέρβα ντομάτα
. 2 κουταλιές της σούπας πελτέ
. 2 φλιτζάνια λάδι
. 1/3 ματσάκι άνηθο
. αλάτι και πιπέρι

-Βάζετε στην κατσαρόλα το λάδι να κάψει και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι
-Ρίχνετε την ντομάτα, τον πελτέ και 2 φλιτζάνια νερό και αφήνετε να πάρει βράση
-Ρίχνετε τον αρακά, τις αγκινάρες και τον άνηθο
-αλατοπιπερώνετε
-Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να μείνουν με τη σάλτσα τους

Top

Ιμαμ - Μπαϊλντί

.1 κιλό μελιτζάνες
.4 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
.3 σκελίδες σκόρδο
.3 φλιτζάνια λάδι
.1 κονσέρβα ντομάτες και 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ή 3 φρέσκιες ντομάτες και 1 κουταλιά της σούπας πελτέ
.4 φρέσκα ντοματάκια κομμένα σε ροδέλες
.1/2 ματσάκι μαϊντανό
.λίγο κεφαλοτύρι
.αλάτι και πιπέρι

-Σκίζετε τις μελιτζάνες κατά μήκος χωρίς να τις χωρίσετε
-Τις βάζετε σε ένα μπολ με νερό και αλάτι για μισή ώρα
-Τις στραγγίζετε και τις τηγανίζετε στο μισό λάδι
-Αφού τηγανιστούν όλες στο ίδιο λάδι τσιγαρίζετε το κρεμμύδι
-Προσθέτετε το σκόρδο, την ντομάτα, τον μαϊντανό και 1 ποτήρι νερό και αφήνετε να βράσει μέχρι να μείνουν με το λάδι τους
-Αλατοπιπερώνετε
-Τοποθετείτε τις μελιτζάνες σε ένα ταψί και τις γεμίζετε με την σάλτσα
-Ρίχνετε από πάνω το υπόλοιπο λάδι
-Βάζετε τις ροδέλες από τα ντοματάκια πάνω σε κάθε μελιτζάνα και πασπαλίζετε με τυρί.
-ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα

Top

Κολοκυθάκια Βραστά

.1 κιλό κολοκυθάκια
.1/2 φλιτζάνι λάδι
.λεμόνι όσο θέλετε
.αλάτι

-Καθαρίζετε τα κολοκυθάκια και τα βράζετε σε αλατισμένο νερό έως μαλακώσουν
-Μόλις βράσουν τα κόβετε σε ροδέλες ή τα αφήνετε ολόκληρα
-Σερβίρονται με λαδολέμονο

Top

Κολοκυθάκια Γεμιστά με Κιμά

.10 μεγάλα κολοκύθια
.1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
.2 φλιτζάνια λάδι
.2 μεγάλα γλυκά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
.1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
.1/2 φλιτζάνι κρασί
.1 κονσέρβα ντοματάκι
.1 κουταλιά της σούπας πελτέ
.2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
.1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
.1 κουταλιά της σούπας δυόσμο
.8 κουταλιές της σούπας ρύζι
.αλάτι και πιπέρι

-Πλένετε καλά τα κολοκύθια και τους αφαιρείτε τις άκρες
-Με ένα μαχαίρι και με ένα κουταλάκι κόβετε και αφαιρείτε προσεκτικά την ψίχα αφήνοντας το κολοκύθι κενό στην μέση σαν σωλήνα
-Φυλάτε την ψίχα σε ένα πιάτο
-Βάζετε το 1 φλιτζάνι λάδι σε ένα τηγάνι να ζεσταθεί
-Προσθέτετε τα κρεμμύδια και ανακατεύετε μέχρι να μαραθούν
-Προσθέτετε τον κιμά και με ένα πιρούνι ανακατεύετε συνεχώς και χωρίζετε μέχρι να τσιγαριστεί και να μην κάνει σβόλους
-Σβήνετε με κρασί
-Προσθέτετε το ντοματάκι, το σκόρδο, τον μαϊντανό και τον δυόσμο
-Αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να τραβήξει όλα τα υγρά
-Προσθέτετε το ρύζι και ανακατεύετε
-Παίρνετε τη γέμιση με ένα κουτάλι και γεμίζετε τα κολοκύθια
-Βράζετε σε ένα μπρίκι νερό και διαλύετε εκεί τον πελτέ
-Περιχύνετε τα κολοκύθια με τον διαλυμένο πελτέ και με το υπόλοιπο λάδι
-Σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο
-ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 30 λεπτά
-Βγάζετε το αλουμινόχαρτο
-ψήνετε σε μέτριο φούρνο για άλλα 30 λεπτά

Top

Κολοκυθάκια Τηγανιτά

. 1 κιλό κολοκυθάκια
. αλάτι
. αλεύρι
. λάδι για τηγάνισμα

-Πλένετε και καθαρίζετε τα κολοκυθάκια από τις άκρες τους και ξύνετε το εξωτερικό τους περίβλημα
-Τα κόβετε είτε σε ροδέλες είτε μακρόστενα
-Τα βάζετε σε ένα μπολ με αλεύρι και αλάτι και τα ανακατεύετε
-Βάζετε στο τηγάνι το λάδι να κάψει σε μέτρια φωτιά
-Τοποθετείτε τα κολοκυθάκια το ένα δίπλα στο άλλο μέχρι να καλύψετε όλο το τηγάνι και τηγανιστέ και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν ένα χρυσό χρώμα
-Βγάζοντας τα από το τηγάνι μπορείτε πριν το σερβίρισμα να τα τοποθετήσετε σε ένα πιάτο οπού θα έχετε στρώσει με χαρτί κουζίνας, για να απορροφήσει το παραπανίσιο λάδι

Top

Κολοκυθοανθοί Γεμιστοί

.12 μεγάλοι Ανθοί κολοκυθιών
.12 κουτ. σουπ. (γλασέ) Ρύζι
.3 κουτ. σουπ. Λάδι
.1/2 ποτηράκι Νερό
.Μαϊντανός
.Δυόσμος
.Μάραθος
.3 μέτρια Κρεμμύδι(α)
.1 κιλό ώριμες Ντομάτα(ες)

-Αφαιρέστε το κοτσάνι που έχουν οι κολοκυθοανθοί και πλύντε τους καλά.
-Ψιλοκόψτε σε ένα μπολ τα κρεμμύδια, το μαϊντανό, το δυόσμο, το μάραθο και τις ντομάτες.
-Προσθέστε το λάδι, αλάτι και πιπέρι, το ρύζι και ανακατέψτε καλά. Ρίξτε στο μίγμα το νερό.
-Γεμίστε με το μίγμα τους ανθούς και τοποθετήστε τους σε πυρίμαχο σκεύος, κλείνοντας το άνοιγμα τους.
-Ρίξτε και ένα ποτήρι νερό.
-Ψήστε τους στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά.

Top

Κολοκυθάκια γιαχνί

.1,5 κιλό κολοκυθάκια
.2 μέτριες ντομάτες
.3 σκελίδες σκόρδο
.1 μεσαίο κρεμμύδι
.λάδι, αλάτι, πιπέρι
.λίγο μαϊντανός ψιλοκομμένος

-Καθαρίζουμε τα κολοκυθάκια, τα πλένουμε και τα κόβουμε σε μικρές στρόγγυλες φέτες.
-Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε, και μετά ρίχνουμε τις ντομάτες τριμμένες.
-Αφού τα αφήσουμε όλα στη φωτιά, προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, τα σοτάρουμε κι αυτά αρκετή ώρα, και προσθέτουμε 250ml νερό για να βράσουν.
-Τέλος, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
-Σερβίρονται ζεστά και είναι ένα πάρα πολύ θρεπτικό συνοδευτικό.

Top

Κουνουπίδι Γιαχνί

•1 κιλό κουνουπίδι
•1 μεγάλο κρεμμύδι
•100 γραμμάρια ελαιόλαδο
•1 κουτί τοματοχυμό
•Αλάτι - Πιπέρι
•Νερό
•2-3 κλωνάρια σέλινο

-Βράζουμε το κουνουπίδι για 3 λεπτά σε αλατισμένο νερό και σουρώνουμε .
-Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι σωτάρουμε με ελαιόλαδο, βάζουμε τη ντομάτα και βράζουμε για δέκα λεπτά τη σάλτσα.
-Αφού πήξει η σάλτσα τη χτυπάμε για λίγο σε ένα μίξερ για να ομογενοποιηθεί.
-Βάζουμε το κουνουπίδι τεμαχισμένο σε τούφες σε ένα ταψάκι και περιχύνουμε με τη σάλτσα.
-Ρίχνουμε μέσα στο ταψάκι και το σέλινο.Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.
-Προσοχή: Το μυστικό της επιτυχίας είναι να μην βράσετε πολύ το κουνουπίδι και λιώσει .

Top






Λαχανοντολμάδες

.1/2 κιλό κιμά ανάμεικτο χοιρινό και μοσχαρίσιο
.1 λάχανο μέτριο
.3/4 του φλιτζανιού ρύζι
.2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
.1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
.2-3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
.4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
.2 κρόκοι αυγών
.2 λεμόνια
.αλάτι, πιπέρι

-Βάζετε σε ένα μπολ τον κιμά
-Προσθέτετε τα κρεμμύδια, τον μαϊντανό, το ρύζι
-Αλατοπιπερώνετε
-Ζυμώνετε καλά μέχρι γίνουν μία ενιαία μάζα
-Προσθέτετε λίγο νερό και ζυμώνετε
-Αφαιρείτε το κοτσάνι από το λάχανο κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να σχηματίζεται μια τρυπά κωνική προς το μέρος της καρδιάς του Λάχανου
-Βάζετε νερό στη φωτιά και όταν πάρει βράση ρίχνετε μέσα το Λάχανο και το αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις
-Το βγάζετε από την κατσαρόλα, το στραγγίζετε και το αφήνετε να κρυώσει
-'Όταν κρυώσει βγάζετε ένα - ένα τα φύλλα από τα οποία αφαιρείτε τα σκληρά μέρη και τα κόβετε μισά
-Φυλάτε τα σκληρά μέρη για αργότερα
-Παίρνετε ένα - ένα φύλλο, του βάζετε μέσα από λίγη γέμιση και το τυλίγετε
-Συνεχίζετε μέχρι να τελειώσει η γέμιση
-Βάζετε σε μία κατσαρόλα το μισό βούτυρο να κάψει
-Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, στρώνετε στον πάτο τα σκληρά μέρη από το λάχανο που είχατε κρατήσει
-Τοποθετείτε τους ντολμάδες στη σειρά τον ένα δίπλα στον άλλο -Συνεχίζετε κατά τον ίδιο τρόπο και στην από πάνω στρώση
-Σκεπάζετε τους ντολμάδες με νερό και εν συνεχεία βάζετε από πάνω ένα πιάτο, ώστε να τους πιέζει και να βρίσκονται πάντα, κατά το βράσιμο, μέσα στο ζωμό τους και βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά
-Όταν πάρουν βράση χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσουν
-Προσέχετε συνέχεια να υπάρχει αρκετό ζουμί
-Εάν δεν έχετε αρκετό ζουμί τότε πρέπει να προσθέσετε, γιατί θα χρειαστεί για να φτιάξετε τη σάλτσα
-Όταν οι ντολμάδες ψηθούν τους αποσύρετε από τη φωτιά και στραγγίζετε το ζουμί τους μέσα σε μία μικρή κατσαρόλα
-Διατηρείτε ζεστό σε πολλή χαμηλή φωτιά
-Βάζετε σε ένα άλλο κατσαρολάκι στη φωτιά με το υπόλοιπο βούτυρο και όταν λειώσει προσθέτετε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να διαλυθεί το αλεύρι μέσα στο βούτυρο
-Προσθέτετε λίγο - λίγο ζουμί από τους ντολμάδες, τόσο όσο χρειάζεται για να παρασκευάσουμε τη σάλτσα αρκετά πηκτή
-Προσθέτετε τους κρόκους ανακατεύοντας συνεχώς
-Προσθέτετε τον χυμό λεμονιού και λίγο αλάτι
-Περιχύνετε τη σάλτσα από πάνω από τους ντολμάδες

Top

Λαχανόρυζο

.1 κιλό λαχανίδες
.4 κουτάλι σούπας ρύζι
.1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, 4 κρεμμυδάκια φρέσκα
.1 κουτάλι σούπας πελτές ντομάτας
.άνηθος
.μαϊντανός
.6 κουτάλια σούπας εκλεκτό ελαιόλαδο
.χυμός ½ λεμονιού
.αλάτι
.φρεσκοτριμμένο πιπέρι

-Βάζετε το λάδι στη φωτιά να ζεσταθεί.
-Μαραίνετε με τη σειρά, τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα κι ύστερα τις λαχανίδες.
-Ρίχνετε το ρύζι και το ανακατεύετε έως ότου γυαλίσει και γίνει διάφανo.
-Προσθέτετε τον πελτέ, αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε το λεμόνι και φλιτζάνια ζεματιστό νερό, ώσπου να βράσει το ρύζι.
-Προσθέτετε τον μαϊντανό και τον άνηθο.
-Το λαχανόρυζο γίνεται με λαχανικά την άνοιξη αλλά και με πράσο, μαρούλι, κολοκυθάκια ή αγκινάρες.

Top

Μελιτζάνες τηγανιτές

.1 κιλό Μελιτζάνα(ες)
.1 φλυτζάνι τσαγιού Αλεύρι
.Αλάτι
.Πιπέρι
.για τηγάνισμα Λάδι

-Πλένετε τις μελιτζάνες και τις κόβετε σε λεπτές φέτες.
-Τις αλατίζετε και τις αφήνετε στο τρυπητό για μια ώρα περίπου.
-Τις ξεπλένετε και τις στραγγίζετε καλά. Ανακατεύετε το αλεύρι με το πιπέρι.
-Αλευρώνετε τις μελιτζάνες και τις τηγανίζετε σε καυτό λάδι.
-Σερβίρετε αμέσως.

Top

Μελιτζάνες φούρνου με σκόρδο
.6 μέτριες μελιτζάνες
.10 σκελίδες σκόρδο
.4 κουταλιές σούπας μαϊντανός
.500 γρ. τοματοχυμός
.3 αυγά
.300 γρ. φέτα ή κεφαλοτύρι

-Κόψτε τις μελιτζάνες σε φέτες.
-Κάντε το ίδιο με τα σκόρδα.
-Ανακατέψτε αυτά τα δυο με μαϊντανό και τα 2/3 απο τον τοματοχυμό.
-Βάλτε και ανάλογο αλάτι.
-Φουρνίστε στους 200° περίπου για μια ώρα.
-Κατόπιν χτυπήστε τα αυγά με λίγο αλατοπίπερο, προσθέστε τους ντομάτα και τυρί και περιχύστε τις μελιτζάνες.
-Ψήστε για 10' και σερβίρετε.

-Μια γουστόζικη παραλλαγή θα έχετε αν αντί του σκόρδου βάλετε 2 μέτρια κρεμμύδια.

Top

Μελιτζάνες με Γέμιση Καρύδι

.2 κιλά μελιτζάνες
.1/2 κιλό καρύδια καθαρισμένα και τριμμένα
.1 φλυντζάνι λάδι
.1/2 κιλό φρέσκιες ντομάτες
.2-3 σκελίδες σκόρδο
.αλάτι

-Πλύντε τις μελιτζάνες και κόψτε τα άκρα.
-Κατόπιν κοφτέ τις σε διαμήκεις φέτες.
-Βάλτε τις στο νερό για μισή ώρα.
-Κατόπιν βγάλτε τις, στεγνώστε τις καλά και αλατίστε τις.
-Τηγανίστε τις ελαφρά να μαλακώσουν.
-Βγάλτε τις και σουρώστε τις από το λάδι.
-Στο ίδιο λάδι ριχτέ τις τομάτες αφού τις περάσετε από τον τρίφτη και αφήστε τις να βράσουν μέχρι να γίνει πηχτή σάλτσα.
-Προσθέστε το σκόρδο και τα τριμμένα καρύδια και ανακατώστε καλά.
-Βάλτε πάλι τις μελιτζάνες μέσα στο τηγάνι και αφήστε τις για 3-4 λεπτά.
-Αποσύρετε το τηγάνι από την φωτιά αφήστε να κατακαθήσει η σάλτσα και σερβίρετε τις.

Top

Μελιτζάνες σκορδοστούμπι

•2 κιλά μεγάλες στρογγυλές μελιτζάνες, κομμένες σε φέτες (2,5 εκ.) κι αλατισμένες
•ελαιόλαδο για τηγάνισμα ή άλειμμα
•2 κιλά ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες, κομμένες στη μέση και τριμμένες
•αλάτι κατά βούληση
•φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
•½ κουταλάκι ζάχαρη
•2-3 κουταλιές ξίδι ή γλυκό κόκκινο κρασί (Μαυροδάφνη)
•1 κεφάλι σκόρδο καθαρισμένο, ψιλοκομμένο

-Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190°C.
-Αλατίστε τις φέτες μελιτζάνας και αφήστε τις σε ένα τρυπητό, 40 τουλάχιστον λεπτά μέχρι 2 ώρες, για να φύγει η πικρίλα τους.
-Πλύνετε και στεγνώστε καλά τις φέτες.
-Ζεσταίνετε περίπου 2,5 εκ λάδι στο τηγάνι και τηγανίζετε ελαφρά τις μελιτζάνες, σε δόσεις, προσέχοντας να μην καούν.
-Στραγγίστε τις σε απορροφητικό χαρτί.
-Σε μια κατσαρόλα σιγοβράζετε τις ντομάτες με αλάτι, πιπέρι και ζάχαρη μέχρι να σχηματιστεί μια πυκνή σάλτσα.
-Ανακατέψτε μετά το ξίδι ή το γλυκό κρασί μέσα στη σάλτσα.
-Τοποθετήστε σε στρώσεις τις φέτες μελιτζάνας σε ένα πυρίμαχο σκεύος, πασπαλίζοντας σκόρδο σε κάθε στρώση.
-Όταν τελειώσετε, χύνετε τη σάλτσα από πάνω και τις ψήνετε για 30 λεπτά στο φούρνο ή τις σιγοβράζετε στην εστία για 20 λεπτά.
-Το φαγητό δεν πρέπει να είναι νερουλό και σερβίρεται καλύτερα χλιαρό.
-Ταιριάζει καλά με φρέσκο ψωμί, φέτα και κρασί.

Top

Μπάμιες γιαχνί με πατάτες

.1 φλιτζάνι παρθένο ή κοινό παρθένο ελαιόλαδο
.1 κιλό μπάμιες φρέσκιες
.2 μεγάλες πατάτες κομμένες στα τέσσερα
.1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
.2 μεγάλες ώριμες ντομάτες κομμένες σε μικρούς κύβους
.2 κουταλιές της σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
.χυμός από ένα μεγάλο λεμόνι ή 2 κουταλιές της σούπας αγουρίδα
.αλάτι
.πιπέρι

-Καθαρίζετε τις μπάμιες και τις πλένετε πολύ καλά.
-Αν είναι μεγάλες τις κόβετε στα δύο, τις στραγγίζετε από τα νερά τους και τις αλατίζετε.
-Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο ρίχνετε το ελαιόλαδο και το ζεσταίνετε ελαφρά.
-Προσθέτετε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζετε για 2-3 λεπτά χωρίς να σας ροδίσει, αλλά ίσα που να τραβήξει τα υγρά του.
-Ρίχνετε τις πατάτες μαζί με δύο φλιτζάνια νερό. Σκεπάζετε και σιγοβράζετε για 20-25 λεπτά.
-Ρίχνετε αμέσως μετά το μαϊντανό, τις μπάμιες, τις ντομάτες και ένα φλιτζάνι νερό.
-Σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε το φαγητό για 15 περίπου λεπτά.
-Ξεσκεπάζετε την κατσαρόλα, αυξάνετε ελαφρά τη θερμοκρασία και συνεχίζετε το ψήσιμο για 15-20 λεπτά.
-Πέντε λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα του φαγητού, ρίχνετε το λεμόνι, το αλάτι και το πιπέρι και ανακινείτε την κατσαρόλα κρατώντας την από τα χερούλια, χωρίς να χρησιμοποιήσετε πιρούνι.
-Αφήνετε το φαγητό να ξεκουραστεί για 6-8 λεπτά πριν το σερβίρετε.
-Σερβίρετε ζεστό σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύο ακόμη και από το ψυγείο.

Το φαγητό αυτό απαιτεί πολλή προσοχή μια και πρέπει να μείνει μόνο με το λάδι του.

Top

Μπάμιες λαδερές

.1 κιλό μπάμιες
.1 φλυτζάνι τσαγιού Λάδι
.2 ψιλοκομμένα Κρεμμύδι(α)
.4 ώριμες Ντομάτα(ες)
.Αλάτι
.Πιπέρι
.Ξύδι

-Κόβετε τις μπάμιες, τις πλένετε καλά, τις ραντίζετε με ξύδι και τις αφήνετε για μια ώρα.
-Τις ξεπλένετε καλά και τις αφήνετε να στραγγίξουν.
-Βάζετε το λάδι σε κατσαρόλα και σωτάρετε το κρεμμύδι και τις μπάμιες.
-Προσθέτετε τις ντομάτες περασμένες από τον μύλο των λαχανικών, το αλάτι και το πιπέρι και λίγο νερό.
-Τις βράζετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πιουν όλο το νερό.

Σημείωση: Οι μπάμιες δεν πρέπει να ανακατεύονται γιατί λιώνουν.

Top

Μπριάμ

.2 μακριές μελιτζάνες
.2 μέτρια κολοκυθάκια
.2 μεγάλες πατάτες κομμένες σε μπαλάκια ή κύβους
.2 μέτρια καρότα κομμένα σε ρόδες
.2 μακριές πράσινες πιπεριές σε κομμάτια
.2 κόκκινες πιπεριές Φλώρινας σε κομμάτια
.-8 μεγάλα φρέσκα μανιτάρια
.1/4 της κούπας λάδι
.2 μέτρια κρεμμύδια σε φετάκια
.2-3 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά) σε φετάκια
.1 κιλό ώριμες ντομάτες πολτοποιημένες
.1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
.1 κουταλιά ξύδι
.1/2 κούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό ή δυόσμο
.αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
.λάδι για το τηγάνισμα

-Καθαρίστε τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια και κόψτε τα σε χοντρά κομμάτια.
-Αλατίστε τα, χωριστά το καθένα, κι αφήστε τα να σταθούν 1-2 ώρες.
-Ξεπλύνετέ τα με νερό, στίψτε τα ελαφρά στις παλάμες σας, να φύγει η περίσσεια του νερού και τηγανίστε τα ελαφρά σε ζεστό λάδι.
-Τηγανίστε επίσης ελαφρά τις πατάτες, τα καρότα, τις πιπεριές και τα μανιτάρια ολόκληρα.
-Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεστάνετε το λάδι και σοτάρετε μέσα το κρεμμύδι και το σκόρδο, ώσπου να μαραθούν ελαφρά.
- Ρίξτε στην κατσαρόλα όλα τα λαχανικά, τις ντομάτες, τον πελτέ, το ξύδι, τη ζάχαρη, το μαϊντανό ή το δυόσμο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
-Σκεπάστε και σιγοβράστε το φαγητό, ώσπου να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά και να δέσει η σάλτσα.
-Σερβίρεται ζεστό ή κρύο, είναι το ίδιο νόστιμο.

Top

Ντοματοκεφτέδες

.500 γρ. ώριμες κατακόκκινες τομάτες
.2 ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια
.μαϊντανός ψιλοκομμένος, δυόσμος ψιλοκομμένος
.αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
.1 φακελάκι μπέικιν
.αλεύρι, λάδι για το τηγάνι

-Ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε τις τομάτες (αν θέλουμε μπορούμε να τις τρίψουμε στον τρίφτη,προσέχοντας όμως να μην πολτοποιηθούν).
-Βάζουμε τις λιωμένες τομάτες σε ένα βαθύ μπολ και ανακατεύουμε τα κρεμμύδια, το δυόσμο, τον μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι.
-Ανακατεύουμε πολύ καλά.
-Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν και ανακατεύουμε ώσπου να γίνει ένας πολτός μαλακός.
-Μπορούμε αν θέλουμε να το κάνουμε το μίγμα ικανό να το πλάσουμε σαν κεφτέδες ή να γίνει λίγο πιό νερουλό και να παίρνουμε με μεγάλο κουτάλι λίγο μίγμα για

να το τηγανίσουμε.
-Βάζουμε στο τηγάνι αρκετό λάδι και τηγανίζουμε τους κεφτέδες.
-Τους ροδίζουμε και από τις δύο πλευρές.
-Σερβίρονται ζεστοί.

Top

Παπουτσάκια

.1 κιλό μέτριες μελιτζάνες
.1/2 κιλό κιμά
.1/2 φλυτζάνι λάδι
.1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
.2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
.1/2 φλυτζάνι κρασί
.1/2 ματσάκι μαϊντανό
.1 κονσέρβα τοματάκι
.1 κουταλιά πελτέ
.1 ξυλαράκι κανέλλα
.αλάτι και πιπέρι
.2 φλυτζάνια κεφαλοτύρι τριμμένο
.4 κουταλιές βούτυρο
.6 κουταλιές της σούπας αλεύρι
.1 κουτί γάλα εβαπορέ
.2 φλυτζάνια νερό
.λίγο μοσχοκάρυδο
.1 κρόκο αυγού

-Κόβετε τις μελιτζάνες κάθετα σε δύο κομμάτια
-Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι
-Προσθέτετε τον κιμά και τσιγαρίζετε ανακατεύοντας με πηρούνι για να μην σβολιάσει
-Προσθέτετε το σκόρδο, την κανέλλα
-Αλατοπιπερώνετε
-Σβήνετε με κρασί
-Προσθέτετε τον μαϊντανό
-Ρίχνετε την τομάτα και τον πελτέ και ανακατεύετε
-Ψήνετε μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά
-Αφαιρείτε την κανέλλα
-Τηγανίζετε τις μελιτζάνες
-Τις στρώνετε σε ένα ταψί
-Από πάνω τις γεμίζετε με τον κιμά
-Λιώνετε το βούτυρο
-Ζεστένετε το γάλα διαλυμένο στο νερό
-Προσθέτετε στο λιωμένο βούτυρο, το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς
-Μόλις γίνει μια σφικτή μάζα προσθέτετε λίγο λίγο το γάλα ζεστό ανακατεύοντας να μην σβολιάσει και δεν ρίχνετε άλλο αν πρώτα δεν πιεί το προηγούμενο
-Προσθέτετε τον κρόκο και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύετε
-Στρώνετε την μπεσαμέλ από πάνω από τον κιμά
-Πασπαλίζετε με τυρί
-Ψήνετε σε μέτριο φούρνο.

Top

Πατατες Ριγανατες

.5 κιλα πατατες
.1/2 φλυντζανι λαδι
.1 λεμονι χυμο
.ριγανη
.αλατι
.πιπερι

-Πλυντε κια καθαριστε τις πατατες
-Κοφτε τις σε μικρα κομματια και πασπαλιψτε τις με αλατι, πιπερι και ριγανη.
-Βαλτε τις σε ενα ταψι φουρνου και περιχυστε τισ με τον χυμο λεμονιου και το λαδι
-Ψηστε τις σε μετριο φουρνο (180 C) για μια ωρα.
-Σερβιρονται ζεστες.

Top

Παντζάρια με σκόρδο

.2 κιλά παντζάρια
.4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
.Αλάτι
.Λάδι
.Ξύδι

-Ξεχωρίζουμε τα κεφάλια από τα χόρτα και τα πλένουμε καλά.
-Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό και αλάτι, βράζουμε τα χόρτα, τα βγάζουμε, τα αφήνουμε να στραγγίσουν και τα βάζουμε σε μία πιατέλα.
-Στο ίδιο νερό βράζουμε τα κεφάλια μέχρι να μαλακώσουν.
-Μόλις κρυώσουν λίγο, τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε σε ροδέλες και τα βάζουμε πάνω από τα χόρτα.
-Ανακατεύουμε το λάδι, το ξύδι και το σκόρδο και τα ρίχνουμε πάνω από την σαλάτα μας.

Top

Σπανακόρυζο

.1/2 κιλό Σπανάκι
.3 ψιλοκομμένα Κρεμμύδι(α)
.Αλάτι
.Πιπέρι
.3 κουταλιές Βούτυρο
.1 φλυτζανάκι Ρύζι
.1 ποτήρι Νερό

-Βράζουμε το σπανάκι και το στραγγίζουμε.
-Βάζουμε σε κατσαρόλα το βούτυρο με τα κρεμμύδια και τα καβουρδίζουμε.
-Στη συνέχεια προσθέτουμε και το σπανάκι.
-Τα ανακατεύουμε και μετά από λίγο βάζουμε και ένα ποτήρι νερό.
-Μόλις αρχίζει να βράζει προσθέτουμε το ρύζι, το αλάτι και το πιπέρι.

Top

Φασολάκια φρέσκα γιαχνί

.1 κιλό φασολάκια φρέσκα
.2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
.1 κονσέρβα ντομάτα
.2 κουταλιές της σούπας πελτέ
.1 φλυτζάνι λάδι
.3 σκελίδες σκόρδο
.1/2 ματσάκι μαϊντανό
.3 μεγάλες πατάτες
.αλάτι και πιπέρι

-Πλένετε τα φασολάκια
-Καθαρίζετε τις ίνες και τις άκρες τους
-Βάζετε στην κατσαρόλα το λάδι να κάψει και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι
-Προσθέτετε τα φασολάκια και το σκόρδο
-Ρίχνετε την ντομάτα, τον πελτέ και 2 φλυτζάνια νερό και αφήνετε να πάρει βράση
-Προσθέτετε τις πατάτες κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
-Προσθέτετε το μαϊντανό και αλατοπιπερώνετε
-Χαμηλώνετε τη φωτιά μέχρι να μείνουν με τη σάλτσα τους

Top

Ψητά λαχανικά

•Μισό κιλό μανιτάρια πλευρώτους
•μισό κιλό κολοκυθάκια
•2 μελιτζάνες φλάσκες
•2 κόκκινες πιπεριές , 2 πράσινες
•3 πατάτες
•50 γραμμάρια ελαιόλαδο
•Ξύδι μπαλσάμικο
•1 σκελίδα σκόρδο

-Ξεπικρίστε νωρίτερα τις μελιτζάνες.
-Τις κόβετε ροδέλες, τις ξεπλένετε και τις αλατίζετε .
-Τις αφήνετε για καμμιά ώρα περίπου.
-Κατόπιν κόβετε όλα τα λαχανικά σε κύβους ή σε όποιο σχήμα εσείς επιθυμείτε εκτός από τα μανιτάρια τα οποία τα αφήνετε ως έχουν .
-Τρίψτε το ταψί pyrex με την σκελίδα το σκόρδο, τοποθετείστε ανάμικτα τα λαχανικά, ραντίστε τα με ελάχιστο μπαλσάμικο και ελαιόλαδο, και βάλτε τα στο φούρνο στους 180 για 50 λεπτά.
-Μετά τα 20 λεπτά ανοίξτε και ανακατέψτε τα.
Προσοχή , δεν χρειάζεται στο ταψί ναπροσθέσετε νερό. Τα λαχανικά θα βγάλουν το δικό τους .

Top








Ψητά Γεμιστά Φούρνου

.1 κιλό ντομάτες και ½ κιλό πιπεριές μέτριες στο ίδιο μέγεθος (περίπου από 5-6 κομμάτια)
.4 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε mixer (όχι πάρα πολύ) ή τριμμένα σε χοντρό τρίφτη, καλά ζουλιγμένα να φύγει όλο το ζουμί τους
.Μία γεμάτη κουταλιά ρύζι για κάθε ντομάτα και πιπεριά δηλαδή 10-12 κουταλιές
.1 κουταλιά ντοματοπελτέ
.3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
.1 κούπα ελαιόλαδο
.2 κουταλιές κουκουνάρια
.2 κουταλιές σταφίδες ξανθιές
.Αλάτι, πιπέρι,
.1 πρέζα ζάχαρη
.3-4 μέτριες πατάτες κομμένες κάθετα στα 8 για να στερεωθούν καλά τα γεμιστά μας στο ταψί

-Πλένουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές καλά
-Τις κόβουμε στο πάνω μέρος τους, δημιουργώντας ένα καπάκι
-Με ένα λεπτό κουταλάκι αφαιρούμε από τις ντομάτες τη σάρκα τους αρχίζοντας από το κέντρο και γυρίζοντάς τες συνέχεια μέσα στην παλάμη μας, ρίχνοντας ότι μαζεύουμε με το κουτάλι, σε ένα μπολ μέσα στο οποίο έχουμε βάλει ένα τρυπητό.
-Βγάζουμε όσο περισσότερη σάρκα μπορούμε με προσοχή χωρίς να τις σπάσουμε ή τις τρυπήσουμε.
-Ρίχνουμε λίγο αλάτι και τις αφήνουμε.
-Με ένα λεπτό μαχαιράκι κόβουμε με προσοχή το κομμάτι της πιπεριάς κάτω από το καπάκι όπου είναι τα σπόρια και τα πετάμε
-Πριν τις γεμίσουμε δοκιμάζουμε πως θα τις τοποθετήσουμε στο ταψί μας και αν χρειάζεται καθαρίζουμε ακόμα καμία ντομάτα ή πιπεριά. -Τις τοποθετούμε όρθιες με το άνοιγμα προς τα πάνω.
-Σε ένα μπολ κόβουμε σε ψιλά κομματάκια ότι βγάλαμε από το εσωτερικό της ντομάτας και στραγγίζουμε καλά το ζουμί τους και πετάμε τα σπόρια που έμειναν στο τρυπητό.(Πρέπει να είναι 1 ½ με 2 κούπες) Βάζουμε το ρύζι σε ένα μπολ με χλιαρό νερό
-Τρίβουμε τα κρεμμύδια και τα βάζουμε στο στραγγιστήρι (είναι προτιμότερο να φύγει η πολλή σπιρτάδα γι αυτό ρίχνουμε και νερό) και τα στραγγίζουμε πολύ καλά σφίγγοντάς τα με τα χέρια μας
-Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι και ρίχνουμε το κρεμμύδι και τσιγαρίζουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσει λίγο.
-Ρίχνουμε στο μισό χυμό από τις ντομάτες, τη ζάχαρη, το ντοματοπελτέ τον ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το ρύζι αφού το στραγγίσουμε πρώτα καλά.
-Το αφήνουμε να βράσει για 3 λεπτά σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας κατά διαστήματα και βάζουμε το αλάτι και λίγο πιπέρι.
-Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και τον ρίχνουμε στο ρύζι
-Αφήνουμε να βράσει το μείγμα 2-3 λεπτά μέχρι να φύγουν τα πολλά υγρά
-Περιμένοντας πλένουμε όλα τα σκεύη που χρησιμοποιήσαμε
-Γεμίζουμε με το μείγμα μας τις ντομάτες και τις πιπεριές αφήνοντάς τες ένα με δύο εκατοστά περίπου άδειες και τις σκεπάζουμε με τα καπάκια τους
-Καθαρίζουμε, κόβουμε τις πατάτες και τις στερεώνουμε ανάμεσα στις ντομάτες και τις πιπεριές, ώστε να μην κουνιούνται, αφού πρώτα τις ροδίσω στο τηγάνι για λίγο.
-Ρίχνουμε τον υπόλοιπο χυμό της ντομάτας και το υπόλοιπο λάδι πάνω στις πατάτες και τα γεμιστά.
-Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C , και ψήνουμε τουλάχιστον για 1 ½ ώρα.
-Παρακολουθούμε και αν χρειασθεί ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό, ώστε το φαγητό να έχει σάλτσα και συγχρόνως να ψηθούν καλά το ρύζι, οι ντομάτες και οι πιπεριές.
-Μπορούμε να βγάλουμε μία δύο φορές το ταψί και να ανακατέψουμε το φαγητό κουνώντας το ταψί με κυκλικές κινήσεις, ώστε το ζουμί να πάει παντού.
-Αφού το αφήσουμε να "ξεκουραστεί για 1 τουλάχιστον ώρα σερβίρουμε χλιαρό με ντοματοσαλάτα, φέτα και φρέσκο ψωμί.
-Και κρύο κυρίως την επομένη είναι υπέροχο.

Top

Ψητά Γεμιστά Φούρνου Με Κιμά

.20 από ντομάτες πιπεριές και μελιτζάνες φλάσκες
.1300 γρ κιμά
.1 ποτηράκι ρύζι
.λάδι όσο θέλετε (μην κολυμπάνε)
.1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
.λίγο τριμμένο τυρί και λίγη γαλέτα

Για την μπεσαμέλ
.1,5 ποτήρι γάλα
.2 κουταλιές της σούπας φυτίνη
.4 κουταλιές της σούπας αλεύρι

-Αδειάζουμε τις ντομάτες, τις πιπεριές και τις μελιτζάνες από την ψίχα τους (την οποία τρίβουμε στον τρίφτη)
-Βάζουμε τον κιμά στην κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά να πιεί το ζουμί του και μετά προσθέτω λίγο χυμό ντομάτας, λαδάκι και τον βράζω γιαλίγη ώρα.
-Όταν είναι σχεδόν έτοιμος προσθέτω το ρύζι, το κρεμμύδι και την ψίχα από τις πιπεριές, τις ντομάτες, και τις μελιτζάνες.
-Ρίχνω σε μιά κατσαρόλα την φυτίνη και μόλις λιώσει, ρίχνω το αλεύρι και ανακατεύω.
-Αμέσως μετά ρίχνω και το γάλα και ανακατεύω μέχρι να πείξει η μπεσαμέλ.
-Γεμίζω τις ντομάτες κλπ με το μείγμα του κιμά και από πάνω τα σκεπάζω με την μπεσαμέλ.
-Αφού τα σκεπάσω όλα ρίχνω το τυράκι και την γαλέτα πάνω από την μπεσαμέλ.
-Βάζω τα γεμιστά σε ένα ταψί με λίγο λάδι και ντοματούλα χυμό και τα ψήνω σε μέτριο φούρνο (περίπου 150 βαθμούς κελσίου) για 1 ώρα και 30 λεπτά.
-Αν θέλω προσθέτω ανάμεσα στα γεμιστά και λίγες πατατούλες κομμένες κυδωνάτες αφού πρώτα τις ροδίσω στο τηγάνι για λίγο.

Top